Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Kawowa panna cotta

Uwielbiam maj, bo coraz więcej czasu zaczynam spędzać na zewnątrz (oj tak, jestem ciepłolubna). Sobotnie obiady przy grillu z rodziną i znajomymi oraz śniadania pod chmurką cieszą mnie wyjątkowo. Moja babcia zawsze słusznie powtarzała, że “na dworze wszystko smakuje lepiej”….

Czytaj dalej
Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana

Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana

Ciasto drożdżowe bywa kapryśne. A to nie chce rosnąć, a to trzeba je długo zagniatać. Ta zaparzana drożdżówka jest zupełnie inna. Nie trzeba jej wyrabiać – wystarczy wymieszać składniki łyżką, a dzięki zaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa…

Czytaj dalej
Sernik na zimno z matchą

Sernik na zimno z matchą

Już dawno nie pamiętam, kiedy maj był tak ciepły. W upały dogrzewanie mieszkania piekarnikiem nie jest najlepszym pomysłem, dlatego desery bez pieczenia – na zimno, częściej goszczą w mojej kuchni. Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym…

Czytaj dalej
Sernik japoński

Sernik japoński – najdelikatniejszy z serników

Sernik japoński to najdelikatniejszy ze wszystkich serników. Nazywany jest też sernikiem biszkoptowym lub bawełnianym (Cotton Soft Japanese Cheesecake). Ma lekką, piankową strukturę, dlatego w smaku i konsystencji przypomina bardziej suflet. Sok i skórka z cytryny nadają mu orzeźwiający cytrusowy posmak….

Czytaj dalej
Kruche ciasteczka misie z migdalami

Kruche ciasteczka misie z migdałami

Te ciasteczka w krótkim czasie podbiły serwis zdjęciowy Pinterest. Misie z migdałami to najprostsze kruche ciastka – są jednak tak urocze, że trudno im się oprzeć. Do ich wykonania oprócz ciasta i migdałów będziemy potrzebować jedynie foremki w kształcie misia…

Czytaj dalej
Babka tulipan

Babka tulipan

Babki piaskowe to moje ulubione ciasta do kawy. Ta jest nietuzinkowa – babka tulipan składa się z różnych kolorów. Jest bardzo wiosenna i świetnie nadaje się do porannej kawy, wieczornej filiżanki zbożowej Inki czy jako ozdoba wielkanocnego stołu. Tulipan w…

Czytaj dalej
Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

Na blogu było już magiczne ciasto, tym razem czas na magiczną babkę. To babka czekoladowa, która zawiera w sobie flan (bardzo delikatny budyń), pojawiający się w górnej warstwie ciasta w magiczny sposób – masa flanowa jest lżejsza i podczas pieczenia…

Czytaj dalej
Kanelbullar - idealne drożdżówki z cukrową posypką

Kanelbullar – idealne drożdżówki z cukrową posypką

W okresie Wielkanocy w moim domu zaczynają królować drożdżowe wypieki. Drożdżowe baby nie zawsze cieszą się największym powodzeniem, za to świeżej drożdżówki nigdy nikt nie odmawia. Te są wyjątkowe – w formie uroczych wianuszków lub, jak kto woli, ślimaczków nadzianych…

Czytaj dalej
Sernik z mango

Legendarny sernik z mango

Uchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu Raj na poznańskiej Śródce. Legendarny sernik z mango podobno kopiuje niejedna cukiernia. W wypieku…

Czytaj dalej
Mus czekoladowy bez nabiału

Mus czekoladowy bez nabiału

Wiele osób nie lubi wegańskich deserów, ponieważ smakują zupełnie inaczej niż te “tradycyjne”. Mus czekoladowy zupełnie temu przeczy! W smaku jest jak “prawdziwy” mus na jajkach, czy bitej śmietanie, a jednak znacznie lżejszy i zdrowszy. Jego sekretem jest… woda z…

Czytaj dalej
Zamknij