Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Sernik z mlekiem skondensowanym - 4-składnikowy sernik

Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy

Co tu zrobić, aby się nie narobić i żeby wyszło pysznie… Sernik z mlekiem skondensowanym. Tylko cztery składniki wystarczą, aby przygotować wysoki, puszysty, wilgotny, imponujący wypiek. Mimo że jest bardzo delikatny i puszysty, ma “kruchą” strukturę – jak najlepsze serniki. Nie…

Czytaj dalej
Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami - zdrowe i sycące

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami

Ciasto marchewkowe to jeden z ulubionych przepisów moich czytelników (przepis). Często dostaję prośby o zdrowszą wersję. Niestety zazwyczaj bywa tak, że ciasto bez cukru, białej mąki i tłuszczu nie spełnia już naszych wymagań smakowych. Ostatnio jednak eksperymentowałam i powstało bardzo…

Czytaj dalej
Błyskawiczny sernik na zimno z truskawkami

Błyskawiczny sernik na zimno z truskawkami

Schłodzone ciasta latem smakują najlepiej. Gdy są z sezonowymi owocami, to w ogóle pełnia szczęścia. Dziś dzielę się z wami dwukolorowym sernikiem bez pieczenia, który szybko stał się hitem w moim domu. Do przygotowania sernika tym razem użyłam twarogu sernikowego z Mascarpone…

Czytaj dalej
Ciasto sypane z truskawkami

Sypane ciasto z truskawkami

Znacie szarlotkę sypaną? To ciasto, w którym suche składniki przekłada się na zmianę z jabłkami. Istnieje też wersja truskawkowa. To ciasto nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności wypiekowych. Nie potrzebuje miksera, blendera czy wagi. Nie napracujemy się przy nim, a…

Czytaj dalej
Domowe lody - solony karmel

Domowe lody – solony karmel

Jaki smak wybieram najczęściej w lodziarni? Solony karmel! To obowiązkowa kulka. Gdy jednak na rzemieślnicze, dobre lody idziemy całą rodziną to z roku na rok potrzebujemy grubszego portfela. Obiecałam sobie, że sprawię sobie kiedyś maszynkę do lodów nie tylko aby…

Czytaj dalej
Muffinki bardzo czekoladowe

Muffinki bardzo czekoladowe

Są tak wilgotne, puszyste i… czekoladowe! Bardzo czekoladowe. Jeśli szukacie muffinek, które przypominają te ze znanych sieciówek, to ten przepis idealnie je odwzoruje. Do tego kawałki czekolady… mmmm… Tak jak wszystkie muffinki są błyskawiczne, dlatego można je szybko przygotować, gdy…

Czytaj dalej
Babka migdałowa z kajmakiem

Babka migdałowa z kajmakiem

Aby babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować ją dzień przed podaniem. W smaku to jedna z najlepszych babek! Cudownie migdałowa, delikatna,…

Czytaj dalej
Kostka alpejska

Kostka alpejska

Święta to czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna….

Czytaj dalej
Cytrynek z makiem (cytrynowy piegusek)

Cytrynek z makiem

Cytrynek z makiem, czy inaczej cytrynowy piegusek, to proste ciasto do kawy czy herbaty. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieguska na białkach, ten wypiek robi się z całymi jajkami. Przygotowanie to kwestia utarcia składników mikserem – nic trudnego. Musimy tylko pamiętać,…

Czytaj dalej
Różana kawa Inka i 15-minutowe pączkusie - mini pączki

Różana Inka i 15-minutowe pączusie

Smak płatków róży kojarzy mi się z kobiecością, ale i z nadchodzącym tłustym czwartkiem – wszak najlepsze pączki to te z różą. Na kobiece spotkanie kawa z różaną nutą będzie idealna. Można się rozkoszować każdym jej łykiem. Zarówno smakuje, jak…

Czytaj dalej
Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry możemy jeść nie tylko na wakacjach. Ucieszą małych i dużych. Tajemnica dobrych gofrów tkwi nie w przepisie, ale także w odpowiedniej maszynie. Jeśli dopiero planujemy zakup gofrownicy, wybierzmy sprzęt o mocy co najmniej 1100-1200W. Najlepsze gofrownice to te…

Czytaj dalej
Zamknij