Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Ciasto krówka

    Dodano w pon, 18/09/2017 - 12:01

    Ciasto krówkaCiasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swoją funkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień. Ciasto krówka – biszkopt: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej 2 budynie o smaku toffi (40 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto[…]

  • Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia

    Dodano w śr, 06/09/2017 - 12:48

    Sernik czekoladowo-limonkowy bez pieczeniaPamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja – małż zaś uważa, że ta jest smaczniejsza. Musicie ocenić sami! Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia robi się szybko i prosto. Jest delikatny, bardzo kremowy i można użyć do niego dowolnych owoców leśnych. Poprzednio, oprócz borówek, postawiłam na czerwone porzeczki – teraz do deserowej czekolady bardziej pasowały mi maliny. Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone: 500 g mascarpone[…]

  • Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek

    Dodano w wt, 22/08/2017 - 12:10

    Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczekPochodzi ze Szwabii i zwie się “Träubleskucha” – ciasto z czerwonych porzeczek, znalazłam tutaj, a przygotowanie go to był strzał w dziesiątkę!  To przepis babci autorki, a jak wiadomo – babcine receptury są najlepsze. Sama pamiętam jak zarówno u jednej, jak i u drugiej babci rósł krzak czerwonych porzeczek. Zawsze najlepiej smakowały zerwane prosto z krzaka. Teraz niestety krzewów dawno nie ma, więc owoce muszę kupować. Smak nie ten sam, jednak w słodkich wypiekach sprawdzają się znakomicie. Kwaskowate, czerwone porzeczki wspaniale łączą[…]

  • Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami

    Dodano w czw, 03/08/2017 - 12:00

    Błyskawiczny sernik na zimno z borówkami i porzeczkamiLubicie jak słodkie przyjemnie przenika się z kwaśnym? To w takim razie przepis dla Was! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami – bez żelatyny i bez jajek – na bazie serka mascarpone. Jego konsystencja i smak bardziej przypominają jednak kremowy mus niż sernik. Jest cudowny i wyjątkowo lekki. Możecie do niego użyć oczywiście zupełnie innych owoców, ale owoce jagodowe sprawdzają się tu najlepiej. Zachwyci każdego – mi tak smakował, że wkrótce zamierzam przygotować jego kolejną wersję. Należy pamiętać, że[…]

  • Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy (wegańskie lody)

    Dodano w czw, 13/07/2017 - 8:03

    Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy z bananów (wegańskie lody)Sorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc książkowo rzecz biorąc jest to sorbet. Wiecie co w nim uwielbiam najbardziej? Taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia, bo nie zawiera cukru. Banany oraz masło orzechowe nadają mu słodyczy i konsystencji, a kakao i kawa zbożowa Inka głębokiego smaku. Takie wegańskie lody robi się szybko i prosto. Przyznam, że zawsze mrożę banany na zapas, aby móc sobie[…]

  • Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

    Dodano w nie, 09/07/2017 - 3:50

    Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami - omlecikiMając naście lat, wracając ze szkoły, mijałam po drodze cukiernię. Któregoś dnia, po niezapowiedzianej klasówce, zła i żądna endorfin zajrzałam do środka by znaleźć coś, co mnie ukoi. Wybór za parę drobniaków w kieszeni nie był imponujący, czasy też nie te co teraz, ale moją uwagę przykuły niepozorne ciasteczka z tajemniczą dla mnie nazwą “biskwity z owocami” – notabene jedyna rzecz oprócz bajaderek mieszcząca się w skromnym licealnym budżecie. Okazało się, że to maleńkie biszkopciki, czy też omleciki, wypełnione bitą śmietaną i[…]

  • Szybkie ciasto z morelami i kokosem

    Dodano w pon, 26/06/2017 - 12:01

    Szybkie ciasto z morelami i kokosemCiasta jogurtowe mają to do siebie, że robi się je szybko – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Siatka moreli wołała mnie o spożytkownie, a że godzina późna – padło właśnie na jogurtowe. Nie wiem czemu, ale już tak mam, że gdy wszyscy wkoło kładą się spać, to ja odczuwam silną potrzebę zrobienia ciasta. Rach, ciach łyżką, ułożyłam owoce, sypnęłam wiórki i do pieca. Tym razem wyjątkowo dobrze się stało, że mój nocny wypiek doszedł do skutku – ciasto z morelami i kokosem wypełniło[…]

Strona 1 z 4412...Ostatnia »