Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Muffinki bardzo czekoladowe

Muffinki bardzo czekoladowe

Są tak wilgotne, puszyste i… czekoladowe! Bardzo czekoladowe. Jeśli szukacie muffinek, które przypominają te ze znanych sieciówek, to ten przepis idealnie je odwzoruje. Do tego kawałki czekolady… mmmm… Tak jak wszystkie muffinki są błyskawiczne, dlatego można je szybko przygotować, gdy…

Czytaj dalej
Babka migdałowa z kajmakiem

Babka migdałowa z kajmakiem

Aby babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować ją dzień przed podaniem. W smaku to jedna z najlepszych babek! Cudownie migdałowa, delikatna,…

Czytaj dalej
Kostka alpejska

Kostka alpejska

Święta to czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna….

Czytaj dalej
Cytrynek z makiem (cytrynowy piegusek)

Cytrynek z makiem

Cytrynek z makiem, czy inaczej cytrynowy piegusek, to proste ciasto do kawy czy herbaty. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieguska na białkach, ten wypiek robi się z całymi jajkami. Przygotowanie to kwestia utarcia składników mikserem – nic trudnego. Musimy tylko pamiętać,…

Czytaj dalej
Różana kawa Inka i 15-minutowe pączkusie - mini pączki

Różana Inka i 15-minutowe pączusie

Smak płatków róży kojarzy mi się z kobiecością, ale i z nadchodzącym tłustym czwartkiem – wszak najlepsze pączki to te z różą. Na kobiece spotkanie kawa z różaną nutą będzie idealna. Można się rozkoszować każdym jej łykiem. Zarówno smakuje, jak…

Czytaj dalej
Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry możemy jeść nie tylko na wakacjach. Ucieszą małych i dużych. Tajemnica dobrych gofrów tkwi nie w przepisie, ale także w odpowiedniej maszynie. Jeśli dopiero planujemy zakup gofrownicy, wybierzmy sprzęt o mocy co najmniej 1100-1200W. Najlepsze gofrownice to te…

Czytaj dalej
Buchty z nadzieniem

Buchty z nadzieniem

Buchty to puszyste drożdżowe bułeczki, które pieczemy w formie. Dzięki temu, że są sklejone, nie obsychają tak bardzo jak tradycyjne drożdżówki. Jest to wypiek typowo śniadaniowy – buchty nadziewa się dżemem, powidłami lub kremem czekoladowym, a te puste – po…

Czytaj dalej
Ciasteczka z patelni

Karnawałowe ciasteczka… z patelni!

Karnawałowe kruche ciasteczka, które nie wymagają piekarnika, zaskoczą Was zupełnie. Smakują jak pieczone, rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Ich wadą jest to, że są uzależniające. Najpierw bierzesz jedno, potem drugie i zaraz orientujesz się, że…

Czytaj dalej
Deser a'la Kinder Bueno

Deser a’la Bueno

Bardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z tego deseru przypomina mi tę z batonika, choć nie jest oczywiście identyczna i tak…

Czytaj dalej
Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami to ciasteczka, które prześlicznie wyglądają – idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę. Ich sekretem są kolorowe cukierki – popularne landrynki, które po rozpuszczeniu tworzą kolorowe witraże. Będą wyglądały jeszcze piękniej, jeśli własnoręcznie ozdobimy je lukrem. Pierniczki…

Czytaj dalej
Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

Kostka piernikowa bez pieczenia

W Święta piekarnik chodzi non-stop. Też tak macie? Nic straconego. Gdy pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka piernikowa nie wymaga pieczenia, ale w smaku jest tak wspaniała, że może przebić nawet tradycyjny…

Czytaj dalej
Łabędzi puch ciasto

Łabędzi puch

Ostatnio coraz częściej potrzebuję ciast na tzw. dużą blachę. Bo urodziny, bo większa impreza rodzinna itp. Na takie okazje świetnie sprawdza się ciasto wilgotne, z masą, które będzie smakowało większości. Taki jest łabędzi puch – to delikatne ciasto kokosowe, którego…

Czytaj dalej
Zamknij