Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Buchty z nadzieniem

Buchty z nadzieniem

Buchty to puszyste drożdżowe bułeczki, które pieczemy w formie. Dzięki temu, że są sklejone, nie obsychają tak bardzo jak tradycyjne drożdżówki. Jest to wypiek typowo śniadaniowy – buchty nadziewa się dżemem, powidłami lub kremem czekoladowym, a te puste – po…

Czytaj dalej
Ciasteczka z patelni

Karnawałowe ciasteczka… z patelni!

Karnawałowe kruche ciasteczka, które nie wymagają piekarnika, zaskoczą Was zupełnie. Smakują jak pieczone, rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Ich wadą jest to, że są uzależniające. Najpierw bierzesz jedno, potem drugie i zaraz orientujesz się, że…

Czytaj dalej
Deser a'la Kinder Bueno

Deser a’la Bueno

Bardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z tego deseru przypomina mi tę z batonika, choć nie jest oczywiście identyczna i tak…

Czytaj dalej
Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami to ciasteczka, które prześlicznie wyglądają – idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę. Ich sekretem są kolorowe cukierki – popularne landrynki, które po rozpuszczeniu tworzą kolorowe witraże. Będą wyglądały jeszcze piękniej, jeśli własnoręcznie ozdobimy je lukrem. Pierniczki…

Czytaj dalej
Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

Kostka piernikowa bez pieczenia

W Święta piekarnik chodzi non-stop. Też tak macie? Nic straconego. Gdy pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka piernikowa nie wymaga pieczenia, ale w smaku jest tak wspaniała, że może przebić nawet tradycyjny…

Czytaj dalej
Łabędzi puch ciasto

Łabędzi puch

Ostatnio coraz częściej potrzebuję ciast na tzw. dużą blachę. Bo urodziny, bo większa impreza rodzinna itp. Na takie okazje świetnie sprawdza się ciasto wilgotne, z masą, które będzie smakowało większości. Taki jest łabędzi puch – to delikatne ciasto kokosowe, którego…

Czytaj dalej
Ciasteczka figowe

Ciasteczka figowe

Ciasteczka figowe chodziły za mną od dłuższego czasu. Jesień okazała się doskonałą porą na ich przygotowanie, choć tradycyjnie to ciasteczka bożonarodzeniowe. Pochodzą z Włoch (nazywane są cucidati) i choć różnią się czasami kształtem, to najczęściej nadzienie jest podobne: suszone figi, sok…

Czytaj dalej
Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach – bez pieczenia

Rafaello nazywane inaczej kokosową stefanką, to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Na blogu jest jego wersja na herbatnikach, ale ta na krakersach jest równie pyszna, jeśli nie lepsza. Delikatna słodycz masy cudownie kontrastuje ze słonością krakersów – wszystko się…

Czytaj dalej
Ciasto góra lodowa

Góra lodowa

Ciasto góra lodowa choć nieco pracochłonne, to zdecydowanie jest warte wypróbowania. Co prawda swoim wyglądem bardziej od góry lodowej przypomina kaloryfer, ale zwał jak zwał. Szczególny smak nadaje wypiekowi dwukolorowa polewa z mleka w proszku. Ja mleko w proszku uwielbiam –…

Czytaj dalej
Sernik latte macchiato - potrójnie czekoladowy

Sernik latte macchiato – potrójnie czekoladowy

Wręcz nie mogłam się doczekać, aż pojawi się tu ten przepis! Sernik potrójnie czekoladowy, intensywny, o delikatnej strukturze. Sernik latte macchiato przypomina wyglądem trójwarstwową, mleczną kawę “latte”, więc nie mogło zabraknąć kawowego akcentu – zbożowa kawa Inka dodana do ciemnych…

Czytaj dalej
Wegański Snickers

Wegański snickers – bez pieczenia, bez nabiału

Mam problem z wegańskimi ciastami. Większość z nich smakuje podobnie, jednak w smaku – choć dobre – nawet w połowie nie przebijają tradycyjnych, babcinych wypieków. Składniki wychodzą dość drogo, więc i przepisy zazwyczaj są na te mikro tortownice – 15…

Czytaj dalej
Zamknij