Niezwykle sycące i polane kalorycznym tłuszczykiem – ale najpyszniejsze na świecie. Kto nie pamięta pyz z mięsem? Jadane najczęściej u cioć i babć, we współczesnych kuchniach nieco zapomniane. Raz na jakiś czas jednak warto zaszaleć i uruchomić produkcję domowych pyz. To nasz regionalny przysmak, którego nie powinniśmy się wstydzić. A smak? Chyba nikomu nie muszę mówić… ; ) Odgrzewane pyzy z mięsem na drugi dzień na patelni będą równie smaczne jak ugotowane.

Pyzy z mięsemFarsz:

  • 30-40 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karczek), wołowego lub mieszanego – ugotowanego i przekręconego przez maszynkę (może być też część mięsa drobiowego z rosołu)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku (ewentualnie tymianku)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • ½ – ¾ kg ziemniaków ugotowanych
  • ½ – ¾ kg ziemniaków surowych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Dodatkowo:

  • 100 g boczku
  • 1 cebula

Ciasto: Surowe ziemniaki trzemy na tarce, odstawiamy na chwilę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki (muszą być zimne!) przeciskamy przez praskę i łączymy z tymi surowymi. Wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, lekko solimy i wyrabiamy ciasto.

Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, aż do zeszklenia. Dodajemy do niej ugotowane i przekręcone przez maszynkę mięso i podsmażamy przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygnie wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy ręką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Pyzy: Ręce posypujemy mąką ziemniaczaną, odrywamy kawałek ciasta i spłaszczamy. Kładziemy na środek farsz mięsny (wielkości orzecha włoskiego), zlepiamy brzegi i formujemy rękoma kulkę. Możemy też zrobić pyzy o owalnym kształcie tzw. kartacze lub zeppeliny/cepeliny. Postępujemy tak do wykończenia składników. Pyzy gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Należy je gotować przez ok. 5-8 minut od wypłynięcia (najlepiej spróbować pyzę czy jest miękka).

Pyzy z mięsem najlepiej smakują z boczkiem i cebulką, pokrojonymi w kostkę i przesmażonymi na patelni (aż do wytopienia tłuszczu). Możemy je podać także z dowolnym sosem pieczeniowym lub warzywnym.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych