Wegańskie czekoladowe ciasto z malinami w 10 minut. Bez użycia miksera. To najlepszy wypiek, gdy chcemy coś słodkiego „na już” – w 45 minut moje stało już gotowe na stole. Wystarczy wymieszać składniki łyżką. Idealne do mrożonej kawy. Wypiekanie z małym alergikiem na stanie nie jest proste, za to to ciasto nada się idealnie dla osób z nietolerancjami pokarmowymi na jajka i nabiał. Kto podejmuje wyzwanie i za niespełna godzinę chce je mieć na stole?

Ciasto z malinami w 10 minutCzekoladowe ciasto z malinami – suche składniki:

  • 220 g mąki pszennej typ 480-500 (1 ½ szklanki)
  • 150 g cukru trzcinowego (¾ szklanki – jeśli lubicie słodkie wypieki, dajcie 1 szklankę)
  • 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu

Czekoladowe ciasto z malinami – mokre składniki:

  • 1 szklanka zaparzonej kawy / inki lub po prostu ciepłej wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego, malinowego lub innego
  • ⅓ łyżka oleju rzepakowego

Czekoladowe ciasto z malinami – dodatkowo:

  • garść świeżych malin (lub banan, truskawki)
  • płatki kokosowe lub migdałowe (u mnie oba)

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół) lub 170°C z termoobiegiem. W jednej misce łączymy ze sobą dokładnie składniki suche (aż proszek będzie jednolity i bez grudek) – w drugiej łączymy składniki mokre. Wlewamy suche do mokrych i mieszamy szpatułką do połączenia – nie dłużej (aby nie stało się gumowate). Do dowolnej średniej formy (np. tortownicy 23-24 cm, kwadratowej, serduszkowej, poszerzanej keksówki) wkładamy papier do pieczenia i wyrównujemy (do silikonowej nie trzeba). Wlewamy ciasto i wtykamy w nie równomiernie maliny. Posypujemy wierzch płatkami kokosowymi/migdałowymi, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Przechowujemy w temp. pokojowej.

Weganskie ciasto z malinami w 10 minut

Weganskie czekoladowe ciasto z malinami w 10 minut

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!