Wegańskie czekoladowe ciasto z malinami w 10 minut. Bez użycia miksera. To najlepszy wypiek, gdy chcemy coś słodkiego „na już” – w 45 minut moje stało już gotowe na stole. Wystarczy wymieszać składniki łyżką. Idealne do mrożonej kawy. Wypiekanie z małym alergikiem na stanie nie jest proste, za to to ciasto nada się idealnie dla osób z nietolerancjami pokarmowymi na jajka i nabiał. Kto podejmuje wyzwanie i za niespełna godzinę chce je mieć na stole?
Czekoladowe ciasto z malinami – suche składniki:
- 220 g mąki pszennej typ 480-500 (1 ½ szklanki)
- 150 g cukru trzcinowego (¾ szklanki – jeśli lubicie słodkie wypieki, dajcie 1 szklankę)
- 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki cynamonu
Czekoladowe ciasto z malinami – mokre składniki:
- 1 szklanka zaparzonej kawy / inki lub po prostu ciepłej wody
- 1 łyżka octu jabłkowego, malinowego lub innego
- ⅓ łyżka oleju rzepakowego
Czekoladowe ciasto z malinami – dodatkowo:
- garść świeżych malin (lub banan, truskawki)
- płatki kokosowe lub migdałowe (u mnie oba)
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół) lub 170°C z termoobiegiem. W jednej misce łączymy ze sobą dokładnie składniki suche (aż proszek będzie jednolity i bez grudek) – w drugiej łączymy składniki mokre. Wlewamy suche do mokrych i mieszamy szpatułką do połączenia – nie dłużej (aby nie stało się gumowate). Do dowolnej średniej formy (np. tortownicy 23-24 cm, kwadratowej, serduszkowej, poszerzanej keksówki) wkładamy papier do pieczenia i wyrównujemy (do silikonowej nie trzeba). Wlewamy ciasto i wtykamy w nie równomiernie maliny. Posypujemy wierzch płatkami kokosowymi/migdałowymi, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Przechowujemy w temp. pokojowej.


wow! przy takiej ilości suchych składników wystarczy tylko tyle wody? A mogę wykorzystać kawę rozpuszczalną?
Znakomity przepis. Bardzo mi się podoba.
Uwielbiam takie szybkie przepisy. Pomimo nowej kuchni, którą zaprojektowałam sama w kreatorze to nie lubię za bardzo gotować. Jest to dla mnie zbyt czasochłonne zajęcie. Mimo wszystko wypróbuję Twoją propozycję.
Czekoladowe ciasto – zdecydowanie moje ulubione. Warto je mieć.