Wegańskie czekoladowe ciasto z malinami w 10 minut. Bez użycia miksera. To najlepszy wypiek, gdy chcemy coś słodkiego „na już” – w 45 minut moje stało już gotowe na stole. Wystarczy wymieszać składniki łyżką. Idealne do mrożonej kawy. Wypiekanie z małym alergikiem na stanie nie jest proste, za to to ciasto nada się idealnie dla osób z nietolerancjami pokarmowymi na jajka i nabiał. Kto podejmuje wyzwanie i za niespełna godzinę chce je mieć na stole?
Czekoladowe ciasto z malinami – suche składniki:
- 220 g mąki pszennej typ 480-500 (1 ½ szklanki)
- 150 g cukru trzcinowego (¾ szklanki – jeśli lubicie słodkie wypieki, dajcie 1 szklankę)
- 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki cynamonu
Czekoladowe ciasto z malinami – mokre składniki:
- 1 szklanka zaparzonej kawy / inki lub po prostu ciepłej wody
- 1 łyżka octu jabłkowego, malinowego lub innego
- ⅓ łyżka oleju rzepakowego
Czekoladowe ciasto z malinami – dodatkowo:
- garść świeżych malin (lub banan, truskawki)
- płatki kokosowe lub migdałowe (u mnie oba)
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół) lub 170°C z termoobiegiem. W jednej misce łączymy ze sobą dokładnie składniki suche (aż proszek będzie jednolity i bez grudek) – w drugiej łączymy składniki mokre. Wlewamy suche do mokrych i mieszamy szpatułką do połączenia – nie dłużej (aby nie stało się gumowate). Do dowolnej średniej formy (np. tortownicy 23-24 cm, kwadratowej, serduszkowej, poszerzanej keksówki) wkładamy papier do pieczenia i wyrównujemy (do silikonowej nie trzeba). Wlewamy ciasto i wtykamy w nie równomiernie maliny. Posypujemy wierzch płatkami kokosowymi/migdałowymi, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Przechowujemy w temp. pokojowej.
wow! przy takiej ilości suchych składników wystarczy tylko tyle wody? A mogę wykorzystać kawę rozpuszczalną?
Znakomity przepis. Bardzo mi się podoba.
Duxsyxy
Uwielbiam takie szybkie przepisy. Pomimo nowej kuchni, którą zaprojektowałam sama w kreatorze to nie lubię za bardzo gotować. Jest to dla mnie zbyt czasochłonne zajęcie. Mimo wszystko wypróbuję Twoją propozycję.
Czekoladowe ciasto – zdecydowanie moje ulubione. Warto je mieć.
Robiłam już kilkukrotnie z dodatkiem borówek i wiórków kokosowych. Ten przepis jest świetny. Dziękuję:)
Super ciacho, fajnie pasuje do kawki na podwieczorek 🙂
Czy w przepisie nie ma błedu? Tylko łyżka oleju?
Warto je spróbować. Doskonale smakuje, jeśli nie popełnimy błędów.
Ciasto wygląda przepysznie! Za niedługo moja koleżanka ma urodziny, więc chyba upiekę jej taką pyszną niespodziankę. Ostatnio kupiłam maliny i dzięki temu, że przechowuje je w mojej nowej lodówce z z zamrażalnikiem u góry to dłużej zachowają swoją świeżość. Wykorzystam je jako ozdobę do wypieku.
Uwielbiam takie szybkie przepisy! Nieraz ratowały mi one życie, gdy ktoś niespodziewanie miał się u mnie zjawić. Na pewno ten przepis u siebie w kuchni nie raz wykorzystam. Ciasto wygląda przepysznie! Dziękuję za inspirację <3. Muszę się rozejrzeć w sklepach za malinami.
Takie ciasto to idealny pomysł na przyjęcie urodzinowe! Za niedługo mój brat będzie obchodził swoje święto i wraz z rodzicami szykujemy mu imprezę niespodziankę. Myślę, że wykorzystamy pani przepis, a oprócz tego kupimy mu świetne prezenty, takie jak np. zestawy klocków lego.
Wygląda bardzo smakowicie! Idealne na niespodziewaną wizytę gości. 🙂
Nie mogę się powstrzymać od podzielenia się moim komentarzem na temat tego przepisu. To ciasto jest prawdziwym zbawieniem dla osób, które nie spożywają jajek ani nabiału, a jednocześnie pragną cieszyć się wspaniałym smakiem czekolady i soczystymi malinami. Przepis jest prosty, a wynik przekracza wszelkie oczekiwania. Polecam ten przepis wszystkim łasuchom i miłośnikom czekolady.
Prezentacja tego wypieku jest niesamowita! Wygląda tak apetycznie, że nie mogę się doczekać, aż sama przekroję i spróbuję tego cudeńka.