Jeśli uwielbiacie delikatny, mazisty i kremowy sernik baskijski, to ta pistacjowa wersja z malinami jest jego jeszcze lepszym wcieleniem. Rozpusta biała czekolada, pasta pistacjowa i kwaskowe maliny są wprost dla siebie stworzone. Każdy fan pistacji mu się nie oprze. Kluczem do osiągnięcia idealnej tekstury sernika jest odpowiednia temperatura. Tradycyjnie sernik baskijski jest pieczony w wysokiej temperaturze, co sprawia, że zewnętrzna warstwa jest delikatnie zrumieniona, podczas gdy w środku pozostaje kremowo wilgotna masa serowa. Musicie spróbować sami – ja jestem jego ogromną fanką.

Pistacjowy sernik baskijski z malinami - obłędnie pysznyPistacjowy sernik baskijski z malinami – masa serowa:

  • 750 g serka naturalnego typu Philadelphia, Almette, Twój Smak
  • 250 g mascarpone
  • 125 g cukru lub ksylitolu (pół szklanki, ja daję ksylitol)
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka)
  • 6 średnich jajek
  • 180 g pasty pistacjowej 100%
  • pół łyżeczki soli
  • dwie garści świeżych lub mrożonych malin

Pistacjowy sernik baskijski z malinami – spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek kokosowych (u mnie bez cukru)
  • 85 g rozpuszczonego masła

Pistacjowy sernik baskijski z malinami – polewa:

  • 80 g białej czekolady
  • 40 ml śmietanki 30%
  • 50 g posiekanych pistacji
  • suszone płatki róży lub lifilozowane albo świeże maliny do dekoracji

Spód: Ciasteczka rozkruszamy w malakserze. Wlewamy rozpuszczone masło i miksujemy do powstania mokrych okruchów. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy okruchy, ugniatamy i podpiekamy ok. 14 minut w 180ºC. Wyjmujemy i studzimy.

Masa serowa: Połowę śmietanki podgrzewamy do ok. 60-70 stopni (ma być lekko gorąca) i zalewamy posiekaną, białą czekoladę. Po minucie mieszamy, a gdy cała czekolada się rozpuści – uzupełniamy pozostałą śmietanką. Kremowy serek i mascarpone miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia. Dodajemy pastę pistacjową, sól i cukier. Wbijamy po jednym jajku, wciąż miksując na małych obrotach.  Wlewamy śmietankę z czekoladą. Masa powinna być płynna – nie ubijamy jej, tyko powoli mieszamy. Przelewamy bardzo delikatnie na upieczony spód – najlepiej należy wlać część masy, rozłożyć maliny (mrożonych nie rozmrażamy) i wlać pozostałą masę. Pieczemy z opcją termoobiegu 40 minut – najpierw w 200ºC, a w połowie czasu pieczenia zmniejszamy do 180ºC. Studzimy 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie na blacie do całkowitego ostudzenia (w między czasie polewamy polewą).

Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką i polewamy sernik (może być jeszcze ciepły) – dekorujemy pistacjami, płatkami róży i malinami. Pistacjowy sernik baskijski z malinami wstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.

Sernik baskijski - pistacjowy z malinami

Sernik baskijski - pistacjowy z malinami

Pistacjowy sernik baskijski

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!