Muffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje, aby wychodziła cała blacha muffinów. Bo przepis jest świetny. Muffiny są bardzo wilgotne i co ważne – na drugi czy nawet trzeci dzień smakują tak samo dobrze, jak po upieczeniu. A robi się je szybko i bezproblemowo – poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Coś mi się zdaje, że po pierwszym zrobieniu będziecie wracać do tego przepisu tak samo często jak ja.
Muffinki jogurtowe:
- ok. 170 g jogurtu naturalnego
- ok. 170 g drobnego cukru do wypieków (1 szklanka)
- 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki)
- 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 3 jajka
- ¾ łyżeczki sody
- skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
- szczypta soli
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, sodę, cukier i sól. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę otartą z przelanej wrzątkiem cytryny. Łączymy obie masy, mieszając łyżką (nie mikserem!) tylko do czasu połączenia – nie dłużej (zbyt długo mieszane muffinki robią się gumowate). Przelewamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (12 sztuk) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka). U mnie z termoobiegiem piekły się 20 minut, a bez termoobiegu – 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Gotowe muffinki można polać lukrem cytrynowym (cukier puder z odrobiną soku z cytryny) – będą jeszcze ciekawsze w smaku. Można je wtedy ozdobić kolorową posypką. Ja jednak najbardziej lubię je bez dodatków.
wspaniałe
Uwielbiam je.
Muffinki świetne! 🙂 U mnie by nie dożyły do drugiego dnia – za dobre! 🙂
klasyka w swoim gatunku! 🙂
Z przepisu Nigelli Lawson robię muffinki czekoladowe. Są obłędne i rozpływają się w ustach.
Czy można do nich dorzucić np. borówkę amerykańską zamiast skórki cytrynowej?
Pewnie 🙂
A do ile ciasta do każdej foremki tzn. mniej więcej do jakiej wysokości?
Ja daję ok. 4/5 – czyli nie napełniam do samego końca
Muffiny wychodzą świetne – zarówno w smaku jak i wyglądzie!
Uwielbiam Twoje przepisy, ponieważ proporcje są idealne a sposób wykonania bardzo jasno opisany 🙂
Dziękuję chania_st jest mi bardzo miło 🙂 🙂 🙂
A przechowywujemy le w lodówce?
Nie, w temp. pokojowej
Zrobiłam je i były przepyszne. Polałam białą czekoladą i posypałam niebieskimi perełkami. Dzieci pamiętają je do dziś! Dzięki za przepis.
Muffiny super… mam pytanie. Co mogę dac do srodka i jaki krem moge dac na wierzch…muszę zrobić N komunie więc krem biały jakiś….Co myślicie o bazie szwajcarskiej???
Przepyszne Córcia jest zachwycona
Rewelacja,szybko,prosto i bardzo smacznie,polecam
Przepis brzmi apetycznie , ale czy moznando środka dodać budyń czekoladowy ?
Witam,czy zamiast masła można dodać olej? O i oczywiście ile.Dziękuję bardzo.
Z olejem będą miały inną konsystencję – można użyć go ok. 80 ml
A czy aby zrobic czekoladowe wystarczy do obecnego przepisu dodać kakao?
Można dodać 3 łyżki kakao 🙂
Najlepsze muffiny jakie zrobiłam do tej pory, po prostu pyszne! 🙂 dziękuję za przepis.
Śliczne!
Przepis mnie skusił ale niestety ciasto wyszło rzadkie. Muffiny się w foremkach trochę wylały a potem wszystko dziwnie pachniało z powodu dodania sody. Nie smakują mi…
Jak mogły wylać się w foremce? Może użyła Pani samych papilotek?
Czy zamiast jogurtu można dodać np.maślanki?
Nigdy nie pisalam komentarzy pod przepisami, ale tutaj musze żeby potwierdzic ze muffinki z tego przepisu sa rewelacyjne :)) naprawde!!!! Dodalam sobie do srodka jablek po dwie spore kostki, super pasuja do cytrynowej skórki :)) pytanie do autotki: mozna dac mniej cukru czy konsystencja juz przepadnie? Albo jakies inne slodziwo zeby mniej slodkie bylo? (Mam stwierdzona cukrzycę ciążowa i odzwyczailam sie od slodkich rzeczy dlatego bym chciala zrobic wersje dla siebie, bo ta jest dla narzeczonego,ktory naraz zjadl 6 muffinek jak ledwo z piekarnika wyszly -ja sobie pozwolilam na jedna i chce wieceeeeeeej) 🙂 pozdrawiam
Bardzo się cieszę 🙂 Można zmniejszyć ilość cukru albo użyć (też w mniejszej ilości) ksylitolu, który ma niski indeks glikemiczny (i jest dozwolony w ciąży, ale zawsze lepiej zapytać o zgodę lekarza). Pozdrawiam!
Witam,dzisiaj będę właśnie wypiekać te mufinki,bo są obłędne,a ponieważ tez mam cukrzyce ciążowa ,zamiast cukru używam ksylitolu,cukru brzozowego,nic nie tracąc na smaku.
Muffinki zrobiłam po raz pierwszy i to kożystając z tego przepisu. Trzymałam się ściśle przepisu. Jedynie nie dałąm skórki z cytryny bo akureat nie miałam. Piekłam z teremoobiegiem równo 20 min. Wyszły piękne, tak jak na głównym zdjęciu i na zdjęciach załączonych przez innych użytkowników. Są takie delikatne, puszyste i sprężyste. Jedyne co bym zmieniła to na przyszłość dam mniej cukru myślę że ok 100-120 g bo ja jestem z tych co lubią mniej słodkie wypieki.
Jak najbardziej można dostosować ilość cukru pod siebie 🙂
Mam pytanie, jeśli masę bym wylała do brytfanki na ciasto to by wyszło? Oczywiście musiało by się dłużej piec.
Powinno się udać, choć czasami ciasta muffinkowe w duzych formach wychodzą gumowate. Lepiej upiec po prostu bardzo podobne ciasto jogurtowe, które znajdziesz na blogu
A mi nie wyszły wylały się z papilotek ja to chyba totalne beztalencie jeśli chodzi o wypieki
A czy papilotki były w foremce ma muffinki?
Robię te babeczki po raz kolejny – idealny sprawdzony sposób na zadowolonych gości i brak nerwów. Jeśli chodzi o wypieki jestem w tym temacie słabeuszem (lubię gotować, ale pieczenie jakoś często mi nie wychodzi i bardzo się demotywuję…. aczkolwiek co jakiś czas podchodzę na nowo do tematu) – przy tych babeczkach pozwalam sobie już eksperymentować ! Zamiast masła dodałam olej, pokruszyłam czekoladę, takie drobiazgi, ale dla mnie ogromne eksperymenty 😛
Babeczki są pyszne i szybkie w przygotowaniu! I co ważne, ze składników, które najczęściej są dostępne w kuchni, więc dla mnie – IDEALNE !!! 🙂
Trzeba eksperymentować! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakują :)))
Czy zamiast skorki cytrynowej można dodać sok z cytryny? W jakich proporcjach?
1-2 łyżki, ale skórka daje lepszy aromat
Witam,
co mogę dodać zamiast jogurtu i masła( nietolerancja laktozy :((( ) ?? może być margaryna i mleko roślinne? jeśli tak to jakie proporcje?
To muffinki jogurtowe, więc nie ma zamiennika 🙂 Z margaryną się udadzą, ale najbardziej polecam dodać jogurt bez laktozy i masło bez laktozy (np. z mlekovity).
A czy zamiast jogurtu będzie np. Serek naturalny lub kefir?
Właśnie zrobiłam babeczki z Twojego przepisu. Są naprawdę bardzo smaczne i takie fajne w środku, dziękuję 🙂
Witam, ile muffinek wychodzi z tego przepisu?
Pozdrawiam
12
Przepis rewelacja!
Zrobiłam z mąką orkiszowa pelnoziarnista i 100g maltitolu bo też nie lubię słodkich!! 🙂
Zastanawiam się tylko czy ta mąka nie zabrała trochę więcej wilgoci, czego by tu dodać więcej?? 🙂
Dziękuję i pozdrawiam!
Żadnej podpowiedzi? 🙂
3-4 łyżeczki sody??? Zmodyfikowalam przepis i jedyne co zmieniłam to ilość sody z 3 łyżeczek na 1,5. Paskudztwo i zmarnowane składniki moje muffiny to sama soda.
Nie 3-4, a 3/4 (trzy czwarte)
Hahaha ja też źle przeczytałam. U mnie to samo. Sama soda
Od kiedy zaczęłam robić muffinki miałam jeden sprawdzony przepis (bazę). Teraz to ten będzie moim jedynym! Są mega! U mnie w wersji z rabarbarem 🙂
To jest to! Ten smak! Ta konsystencja(wilgotne) ! Po prostu NIEBO W GEBIE:) bardzo podobna w smaku kupywalam kiedys babki jogurtowe w piekarni po sąsiedzku i nigdy dotad nie udalo mi ‚odwzorowac ‚ przepisu, az do dzis!!!!!! Przepis zachowuje Bardzo za niego DZIĘKUJĘ teraz bede szalec z foremkami na muffinki, ktore jak dotąd tylko sie kurzyly…
Najlepsze jest to, ze do tego przepisu NIE TRZEBA MIKSERA!!! REWELACJA
PROSTY PRZEPIS, Robilam z dzieckiem 4letnim i sasiadka w ciąży i umowilysmy sie, ze co niedzielę bedziemy je wspolnie piec az do opanowania piekarnika, bo niektore troszke sie podpiekly❤❤❤❤❤❤ale i tak byly CUUUUUDOWNE, ten smak… mmmmmm
większość zjadlsm JA;)))) Rewelacja
Czy jabłka w środku będą się dobrze komponowały z muffinkami?
Myślę, że można spróbować 🙂
Wspaniałe :).
Wyszły za płaskie 🙁
A były pieczone w formie na muffinki?
Tak.
Może foremka ma minimalnie większe otworki niż standardowe? Zawsze super wyrastają. Następnym razem napełniłabym 11 papilotek 🙂
Czy mozna zastapic jogurt naturalny zsiadlym mlekiem? Prosze o szybka odpowiedz
Wyszły przepyszne , dodałam barwniki spożywcze .
Będą idealne na jutrzejszy bal karnawałowy córki w przedszkolu 🙂 dziękuję za przepis 🙂
Muffinki przepyszne właśnie druga partia się piecze to jest mój pierwszy link w który weszłam po wyszukiwaniu przepisu, nie trzeba było długo szukać dziękuję wraz 5,5 latka która jest zachwycona nimi
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem.Niestety nie wiem co zawiniło ale muffiny wyszły gorzkie w smaku i przerosły.Wszystko wyleciało do kosza 🙁
Prawdopodobnie za dużo sody
Przepis wypróbowałem, wyszła rewelacja. Thx!
Super przepis ! Szukalam takiego wlasnie przepisu i zalezalo mi aby babki byly wilgotne. Dziekuje Ci bardzo 🙂 wszystkim mega smakowalo a ja jestem mega szczesliwa bo udalo mi sie zrobic dokladnie takie jak chcialam. Pozdrawiam serdecznie.
Czy maślanka zamiast jogurtu też się sprawdzi ?
Nie próbowałam, to muffinki jogurtowe 🙂 raczej poszukałabym przepisu z maślanką
Będzie to zdecydowanie mój ulubiony przepis na muffiny prosty, szybki i pyszne muffiny osobiście dałam mniej cukru i środek napełniłam dżemem
Przepychota. Robię je już od dawna , dzieciaki je uwielbiają a mój kolaż nie wyobraża sobie żeby zabrakło ich w naszym deserowym menu ☺️☺️
Mój mąż haha
A myśli Pani, że na 24 muffinki wystarczy podowic ilość?
Tak 🙂
Mam pytanie mowicie ze ciasto jest wilgotne , ale jak rozpoznac czy to nie zakalec ?!
Ja pieklam na blaszcze I potem zobaczylam ze ukladane sa na kratce
Wiec u mnie 25min gora -dol a 10 potraktowalam termobiegiem
Pominęłam skórkę z cytryny, dodałam naturalny olejek migdałowy i posyłam płatkami migdałów. Pyszne!!!
Witam, czy jogurt naturalny ma być prosto z lodówki czy temperatura pokojowa?
To już kolejny przepis od Ciebie i kolejny sztos ! Nawet nie zauważyłam kiedy dzieci zjadły, o mężu nie wspomnę 😉 Pozdrawiam !
Wreszcie ciasto które ma idealną konsystencję U mnie wersja z marmoladą różaną
Użyłam jogurtu veganskiego i dwa jajka ,mniej cukru wyszły super
Robię je regularnie, dziś dodałam domową przyprawę do piernika, pół łyżeczki kakao i powidła śliwkowe. Wyszły rewelacyjne! To najlepszy przepis.
Mam i ja smakują tak jak wyglądają,moje pierwsze i nie ostatnie☺️
Cudowny przepis! Wypróbowałam całe mnóstwo innych, ale zawsze wychodziły suche. A muffinki z tego przepisu to niebo w gębie! Fantastycznie wilgotne, rozpływają się w ustach wieczorem zrobiłam z podwójnej porcji, a dziś rano zostało już tylko 3 sztuki…poczęstowałam mamę, to od razu poprosiła o przepis
Z całego serucha polecam ❤️