Muffinki jogurtowe – bardzo wilgotne

Muffinki jogurtoweMuffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje, aby wychodziła cała blacha muffinów. Bo przepis jest świetny. Muffiny są bardzo wilgotne i co ważne – na drugi czy nawet trzeci dzień smakują tak samo dobrze, jak po upieczeniu. A robi się je szybko i bezproblemowo – poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Coś mi się zdaje, że po pierwszym zrobieniu będziecie wracać do tego przepisu tak samo często jak ja.

Muffinki jogurtowe:

  • ok. 170 g jogurtu naturalnego
  • ok. 170 g drobnego cukru do wypieków (1 szklanka)
  • 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki)
  • 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki sody
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
  • szczypta soli

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, sodę, cukier i sól. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę otartą z przelanej wrzątkiem cytryny. Łączymy obie masy, mieszając łyżką (nie mikserem!) tylko do czasu połączenia – nie dłużej (zbyt długo mieszane muffinki robią się gumowate). Przelewamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (12 sztuk) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka). U mnie z termoobiegiem piekły się 20 minut, a bez termoobiegu – 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Gotowe muffinki można polać lukrem cytrynowym (cukier puder z odrobiną soku z cytryny) – będą jeszcze ciekawsze w smaku. Można je wtedy ozdobić kolorową posypką. Ja jednak najbardziej lubię je bez dodatków.

Muffinki jogurtowe

Muffinki jogurtowe

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Muffinki jogurtowe – bardzo wilgotne

  1. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    wspaniałe

  2. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Uwielbiam je.

  3. Muffinki świetne! 🙂 U mnie by nie dożyły do drugiego dnia – za dobre! 🙂

  4. klasyka w swoim gatunku! 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Z przepisu Nigelli Lawson robię muffinki czekoladowe. Są obłędne i rozpływają się w ustach.

  6. Natalia - Poezja Smaku Iza napisał/a:

    Czy można do nich dorzucić np. borówkę amerykańską zamiast skórki cytrynowej?

  7. Natalia - Poezja Smaku chania_st napisał/a:

    Muffiny wychodzą świetne – zarówno w smaku jak i wyglądzie!
    Uwielbiam Twoje przepisy, ponieważ proporcje są idealne a sposób wykonania bardzo jasno opisany 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Zrobiłam je i były przepyszne. Polałam białą czekoladą i posypałam niebieskimi perełkami. Dzieci pamiętają je do dziś! Dzięki za przepis.

  9. Natalia - Poezja Smaku asia napisał/a:

    Muffiny super… mam pytanie. Co mogę dac do srodka i jaki krem moge dac na wierzch…muszę zrobić N komunie więc krem biały jakiś….Co myślicie o bazie szwajcarskiej???

  10. Natalia - Poezja Smaku Adulka napisał/a:

    Przepyszne Córcia jest zachwycona

  11. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Rewelacja,szybko,prosto i bardzo smacznie,polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)