Kategorie

Przystawki

Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia

Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia

Faszerowane jajka to banał, ale nietypowo nadziane mogą cieszyć podniebienie nie tylko na Wielkanoc i święta, ale także na zwykłe śniadania. Ja jajka z awokado mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam ten smak. Na Wielkanoc także u mnie zagoszczą. Z tą…

Czytaj dalej
Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem

Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem

Gdy w powietrzu czuć wiosnę, mam ochotę gościć na talerzu coraz to bardziej kolorowe dania. Optymistyczne, zaskakujące i cieszące oko. Taka jest właśnie wiosenna terrina z jajkiem i wędzonym łososiem. Terrina to francuska przystawka podawana na zimno, często jako rodzaj…

Czytaj dalej
Tarta dyniowa z boczniakami i fetą

Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą

Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą to jedna z moich ulubionych tart na chłodne dni. Jako że zimą można dostać piękne dynie, przepis ten nie musi być typowo jesienny. Nadzienie ma delikatną konsystencję musu, którą przełamują grzyby i…

Czytaj dalej
Śledzie na wigilie

Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne

Śledzie to nieodłączna część Wigilii. Ale nie tylko. Śledzie świetnie sprawdzają się jako przystawka na tradycyjnym przyjęciu. Dobrze namoczone są delikatne i łagodne. Mają dużo wartości odżywczych i przede wszystkim możemy je przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dziś zebrałam trzy bardzo…

Czytaj dalej
Szpinakowe naleśniki z serkiem

Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem

Naleśniki uwielbia niemal każdy. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich szpinak, aby uzyskać intensywny, zielony kolor i wzmocnić ich smak. Ja za nim przepadam! Takie naleśniki pięknie kontrastują z bielą serka i różowym kolorem wędzonego łososia. Możemy je…

Czytaj dalej
Pieczona kukurydza

Pieczona kukurydza z czosnkiem, masłem i rozmarynem

Smak kukurydzy zwiastuje końcówkę lata. Uwielbiam ją obgryzać. Jako 10-letnie dziecko, spędzając wakacje na działce, zjadłam kilka kolb na raz i od tamtego czasu nie mogłam więcej na nią patrzeć – nie ruszyłam jej przez osiem następnych lat. Teraz staram…

Czytaj dalej
Zielone kluski śląskie - ze szpinakiem

Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem)

Zielone kluski śląskie mają obłędny, shrekowy kolor. Nie tylko jest duża szansa, że skusi on niejadka, ale też świetnie skomponuje się kolorystycznie z mdłymi sosami. Wizualnie dania nabierają więcej apetyczności. Oczywiście zieleń uzyskujemy naturalnie – ze zblendowanego szpinaku. Zachęcam do…

Czytaj dalej
Ośmiornica z ziemniakami i kaparami

Ośmiornica z ziemniakami i kaparami

Ośmiornica podana z ziemniakami to tradycyjna hiszpańska przystawka, znana także jako sałatka galicyjska / ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega). To wyjątkowo prosta receptura. Idealnie sprawdza się w ciepłe dni – danie jest lekkie, a dzięki cytrynie i kaparom ma…

Czytaj dalej
Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż te z…

Czytaj dalej
Zamknij