Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ja piekę marchewkowiec w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można także użyć prostokątnej blaszki.
Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą:
Polewa:
- 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
- 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
- 2 łyżki masła
Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą – podwajamy ilość składników polewy. Ciasto marchewkowe przekrawamy wtedy na pół i cienko smarujemy.
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Niesamowicie wygląda!!!
Zrobiliśmy w domu to ciasto dokładnie według przepisu, z polewą jest FANTASTYCZNE!!!
Jaka foremka?
Wszystko jest napisane. Pieczone w tortownicy 26cm.
Jakie ustawienia piekarnika?
Na samym początku w opisie przepisu jest napisane że piekarnik na 180 stopni
Jakie ustawienia piekarnika?
Niestety nie pisze w ilu stopniach xxx
180 ° napisane jak byk
Pozdrawiam!
wyśmienite !
dużo słyszałam o tym cieście i postanowiłam je zrobić 🙂
rewelacyjne w smaku a do tego bardzo zdrowe !
pozdrawiam.
Cukier, maka – co w tym zdrowego?
Ja zamiast cukru daje miód od pszczelarza, zamiast mąki pszennej mąkę jaglana, zamiast oleju olej lniany i bez żadnych polew tylko posypuję startymi migdałami pychota
Pewnie olej xD
Marchewka
Oleju lnianego nie powinno się poddawać obróbce termicznej. Polecam pozostać przy zwykłym.
Bomba kaloryczna kobieto! Nie widzisz szklanki cukru I szklanki oleju ??!
Dlatego je się jeden kawałek a nie całą blachę naraz 😉
@karsta
idz sie lecz istoto. Pol szklanki oleju, 1,5szkl. maki – bardzo zdrowe fasktycznie!
Zabłysnales odpowiedzią jak chrząstka w salcesonie
Pij wodę i nie jęcz. A nie, czekaj, wszcy pijący wodę w końcu umierają.
Ja od jakiegoś czasu robię na mące orkiszowej, a tłuszcz jest potrzebny by witaminy zawarte w marchewce wchłonęły się w nasz organizm 😉
Ja mieszam mąki ostatnio była ryżowa z owsianą 🙂 pyyycha
Tylko i wyłącznie na orkiszowej czy mieszasz mąki ?
Tylko i wyłącznie na orkiszowej czy mieszasz mąki?
To odpowiedź do innej opinii. Ilej lniany podgrzany w piekarniku zamienia się w pokost. Pokost to dodatek do farb oraz do konserwacji drewna.
Jak sie zrobi z maki pełnoziarnistej i oleju kokosowego jest zdrowe. Ja tak zrobiłem i wyszło pyszne
Polecam zamianę tych składników
Pycha
ciasto właśnie się piecze, pachnie niesamowicie tylko musiałam wydłużyć czas pieczenia o co najmniej pół godziny- taki piekarnik. Mąż tylko chodzi koło piekarnika i pyta kiedy będzie gotowe
pyszne ciasto, rewelacyjny przepis, dzięki
Cudowne! Troszkę go zmdyfikowalam – odjelam 3 łyżki mąki a dodałam 3 łyżki kakao. Uwielbiam tao ciasto!
Rewelacja to ciasto, co prawda na srodku bardzo mi wyroslo i musialam piec ciut dluzej, ok 1h, starlam tez marchew na grubszych oczkach i posypalam orzechami dla lepszej prezencji i smakuje cudownie. Nastepnym razem przeloze jeszcze srodek kremem bo przepyszny jest. Ja zrobilam polewe ze zwyklego serka kanapkowego smietankowego. Mniam, dziekuje!
Ciasto mega! Robiłam i jest pyszne 🙂
Czy może być forma w kształcie serca
Jest bardzo dobre
Pycha polecam a z kremem. Po prostu fantastyczne.
Świetny przepis. Mąkę pszenną zastąpilam mąkami bezglutenowymi i wyszło łatwe, smaczne i bezbłędne ciasto marchewkowe bezglutenowe.
ANIU JAKA MĄKĘ DAŁAŚ?
Pierwszy przepis, który nie doprowadził mnie do zakalca, dzięki!
Zakalec powstaje przy zbyt długim mieszaniu ciasta. Należy mieszać tylko do połączenia składników
Zrobiłam wg przepisu tylko do kremu dodalam łyżkę soku z limonki i było przepyszne a limonka dała uczucie lekkości i orzeźwienia 🙂
Polecam
Czy cynamon jest tu bardzo potrzebny? Może mogę go czymś zastąpić? Niestety mój chłopak nie lubi cynamonu
Po prostu nie dawaj cynamonu 🙂
Dla tych co niezdrowe, niech jedzą same marchewki
Właśnie zrobiłam to ciasto! Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam mniam!!!
Nigdy nie sądziłam ze taka lewa ręka do pieczenia jak ja zrobi jakiekolwiek ciasto a tu prosze wyszło za pierwszym razem !!!! Rewelacja przepis gorąco polecam ciasto przepyszne
Wilgotne, bardzo smaczne. Dodałam skórkę pomarańczową i orzechy laskowe. Naprawdę super ciacho!!
Wyszlo rewelacyjne!!!dziekuje
Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe! Jest bardzo prosty i zawsze wychodzi, a ciasto jest tak przepyszne, że znika w bardzo szybkim tempie. Wszyscy są zachwyceni i przepis rozprzestrzenia się niesamowicie szybko po znajomych i ciociach 😉 Do tego ta polewa!!! Najlepsza jaką jadłam! Ciasto smakuje z nią dużo lepiej niż z lukrem (we wszystkich przepisach z jakich robiłam ciasto marchewkowe był lukier jako polewa). Robiłam już kilkakrotnie ciasto z tego przepisu i raczej nie będę już próbowała innych, bo ten najbardziej mi odpowiada. Zdecydowanie polecam!
A proszek do pieczenia dac?
pisze, ŻE TAK
A jaka temperatura?
Moj ulubiony i niezawodny przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Bardzo polecam!!
Jaka ma pojemnosc 1 szklanka?
Mieszkam od 15 lat w UK gdzie to ciasto jest bardzo popularne. Wg Twojego przepisu upieklam ciasto marchewkowe po raz pierwszy. Zrobilam furrore wsrod znajomych, nie tylko polakow. Twoje cisato okrzyknieto najlepszym… P.S. pieke je minimum co dwa tygodnie 🙂 Dziekuje
Przepyszne ciasto, które uwielbiamy…
Idealne Najlepsze Bardzo Bardzo polecam !!!!❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
ciasto bardzo tłuste bo 1 szklanka oleju to za duzo
To po co w ogóle tu wchodzisz? Składniki widać jak na dłoni, zanim się weźmiesz za pieczenie.
ja zmniejszyłam ilość oleju i wyszło super
Na dużą blachę składniki x1,5-2
przykro mi ale to jest kalka przepisu Ewy Wachowicz …
A mi przykro, że pojawiają się takie komentarze, mimo że przepis pojawił się u mnie znacznie wcześniej
Czym mogę zastąpić orzechy?
Rodzynkami, żurawiną, migdałami
Proszę mi powiedzieć czy mogę upiec to ciasto w keksowce?
no wlasnie, napisz do Ewy Wachowicz ze ci przykro i zeby nie kalkowala przepisu Natalii -Poezja smaku
Pani Wachowicz sama nie wymyśla przepisów
Wygląda super i jest zdrowe (witaminy w tym beta karoten). Akurat miałam okazję sprawdzić także swoim pociechom 🙂 Smacznego!
Kiedyś przełożyłam ciasto marchewkowe kremem (mascarpone ze śmietanką) i polałam to wszystko zrobioną polewą czekoladową. Wyszedł niezdrowy, luksusowy deser.
Lubię takie marchewkowe ciasta;) Ale dawno żadnego nie jadłam Dziękuję za przypomnienie;)
Pysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje 🙂
Właśnie próbuję ciasta tego przepisu…wyśmienite!
Cieszę się, ze smakowało 🙂
Ja tez wlasnie upieklam trzymajac sie tego przepisu. Jest pyszne!!!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3651985146433&set=a.1215454714695.2029675.1478667073&type=1&theater
Wygląda wspaniale! 🙂 Bardzo się cieszę!
Jak zmienie mąkę na jaglaną lub żytnią i cukier na miód a olej na olej kokosowy to wtedy można powiedzieć ze ciasto marchwwke jest zdrowe a polewa to gorzka czekolada …polecam dla tych co lubią zdrowe słodkości
Olej kokosowy jest rowniez niezdrowy. A miod w zbyt wysokich temperaturach traci swoje właściwosci. Wiec prosze nie przesadzajcie 🙂
Wspaniałe!
Bardzo lubię marchewkowe.
Pozdrawiam:)
przepis znany i kochany 🙂 uwielbiam marchewkowe
Przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam ciasta marchewkowego. Chociaż ja raczej nie piekę ciasta a muffiny, bo jakoś tak mi wygodniej;-)
Jutro mamy w pracy konkurs na najlepsze ciasto marchewkowe – wybrałem ten przepis jako swój ‚oręż’ 🙂
Jest pierwsza w nocy, ciasto zaraz będzie do wyjęcia, polewa już czeka. Trzymajcie kciuki.
To życzę powodzenia! Ale musisz mieć fajną pracę :)))
Uwielbiam ciasto marchewkowe, jednak sama mam ogromny problem z jego upieczeniem. Pani przepisz jest kolejnym, który wypróbowuje i po raz kolejny nie wyszło- tym razem opadło i środku jest bardzo zbite i wilgotne…W czym tkwi przyczyna? Czy jest mi Pani w stanie pomóc?
Pozdrawiam
Natalkotalko, przyczyny mogą być różne. Najważniejsze jest, aby żadnego ciasta nie wyciągać od razu po upieczeniu z piekarnika, bo dostanie szoku temperaturowego, opadnie i właśnie zrobi się zbite. Jajka trzeba ubijać z cukrem bardzo długo, aby całkowicie się rozpuścił (tak jak w przepisie – co najmniej 3 minuty). No i najważniejsze – poznać swój piekarnik. Jeśli któreś z kolei ciasto nie wychodzi to w nim może tkwić przyczyna. Niektóre grzeją mocniej, inne słabiej – zawsze należy czas dostosować do swojego, sprawdzać patyczkiem i wypróbowywać różne tryby (grzanie góra, termoobieg…). Mój piekarnik np. zawsze szybciej dopieka ciasto niż w przepisach. Trzymam kciuki za kolejne wypieki!
Dziękuję za odpowiedź.
Po Pani wypowiedzi wnioskuję, że będzie to chyba zbyt mała znajomość piekarnika- niestety teraz w wynajętym mieszkaniu muszę radzić sobie z czymś, co odbiega od ogólnie przyjętych obecnie standardów 🙂
Może też za mało ubijałam ten cukier z jajkiem… No nic, nie mam zamiaru się poddać, bo kocham marchewkowe, jutro próbuję od nowa 🙂
Ja mam to samo. Robie to ciasto juz 3 raz i za każdym razem mi opada. Raz robiłam z mąką orkiszowa. To moze być ta przyczyna… A może tej marchewki za dużo??
Może marchewka jest zbyt wilgotna? Polecam dobrze odcisnąć. Ciasto może odrobinę opaść, ale nie może mieć zakalca – jest puszyste. Warto spróbować piec bez termoobiegu
Jeżeli piekę ciasto pierwszy raz to ustawić termoobieg czy raczej góra i dół? Nie mam zupełnie wyczucia, napisałaś tylko 180stopni i jestem w kropce. 🙁
Ja piekę góra-dół
Ja za pierwszym razem miałam identyczny kłopot kolejnym razem dodałam tylko pół szklanki oleju i nie dodałam żółtek wyszło piękne:)
Pyszne ciasto, robiłam już dwa razy! polecam
przepis jest naprawde swietny! 🙂 z ciasta juz prawie nic nie zostalo ^^
Przepis super! Upiekłam w foremce podłóżnej jak do babki i udało się!
W smaku pyszne, tylko że ja zdecydowałam się dać masę na wierzch, ale jakoś mi to nie pasuje i następnym razem przełożę je tym kremem a na wierzchu zostawię „gołe”.
ciasto rewelacja… łatwe i szybkie do wykonania:) polecam
Superrrt!!! Moje dwie lewe rece zrobily wczoraj to ciasto i wyszlo pyszne. pieknie wyroslo i jest bajecznie dobre. 🙂 dzieki wielkie za przepis
pyyyysznie!
właśnie upiekłam. mężowi i 2 synom nie powiem że tam marchewka bo nie zjedzą 🙂 a i tak sie nie zorientują. ogólnie pycha 🙂
Fajny pomysł na przemycenie warzyw, prawda? 😉 Cieszę się, że smakuje 🙂
W Portugalii twierdza, że marchewka to owoc!
Ciasto wyszło piękne i smaczne. Zamiast laskowych orzechów wrzuciłam włoskie (bo tylko takie były w domu), smakowało wyśmienicie. Polecam przepis i pozdrawiam!
Dziękuję Mo 🙂 W przepisie właśnie polecam włoskie 😉
Właśnie upiekłam. Ciasta wyszło na tyle dużo, ze oprócz podłużnej blaszki do babek wypełniłam 6 foremek na muffinki. I smakuje rewelacyjnie. Ja również zamiast orzechów laskowych użyłam włoskich. Świetnie smakuje i pięknie pachnie w całym domu. Polecam wszystkim niezdecydowanym 😉
A jak udały się muffinki? Muszę spróbować właśnie upiec muffinki marchewkowe 😀
Super przepis, moje dzieciaki się zajadają tym ciastem, jedynie na wierzchu musi obowiązkowo być polewa czekoladowa. Właśnie robię ciasto po raz kolejny, zmodyfikowałam troszkę przepis dając dużo mniej cukru, a część mąki zamieniłam na razową. Siedzi właśnie w piekarniku, czekam na efekt.;) Polecam serdecznie przepis. Jest super prosty i pyszny.
Do marchewkowca świetnie pasuje polewa z białej czekolady jak ktoś nie przepada za słonym serkiem 🙂
Witam 🙂
Właśnie podarowałam takie ciacho swoim rodzicom na rocznice ślubu. Dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej + 2 cynamonu, no i… wszyscy myśleli że to piernik… wiec moje pytanie brzmi tak: czy w cieście marchewkowym czuć marchewkę??? 😛
Girgona może wydać się to dziwne, ale… nie czuć 🙂 Marchewka nadaje ciastu wilgotność i jest zdrowym zamiennikiem np. mąki. To aromaty cynamonowe sprawiają, że ciasto przypomina piernik 🙂 Taki urok tego ciasta 🙂
marchewka w tym przepisie nie jest zamiennikiem, przecież mąkę też trzeba dodać
a polewa z białej czekolady by pasowała? albo coś w tym stylu ?
Z białej czekolady jak najbardziej. Wystarczy tylko rozpuścić na parze tabliczkę wraz z kilkoma łyżkami śmietany kremówki.
Ciasto – poezja. Udało się przepięknie!
Dziękuję za wspaniały przepis i bardzo czytelny, dokładny przepis.
Super strona – super przepisy.
Dzięki Monami 🙂
przepis super , upiekłam dzisiaj i jest wspaniałe =-)
Ciasto pyszne…miód w ustach ciekawe czy zamiast marchewki można dodać jabłka (dodać pewnie można) ale czy będzie smakować?
Myślę, że można spróbować dodać je jako dodatkek, ale nie za dużo, bo namoknięte ciasto będzie za ciężkie i może zrobić się zakalec. Jak całkowicie chcesz zastąpić marchewkę jabłkami to chyba lepiej poszukać dobrego przepisu na jabłecznik 🙂
Upiekłam w sobotę – wyszło pysznie. Super przepis!!!!
Jedna wada – bardzo szybko znika.
Polecam przepis 🙂
Właśnie ciasto trafiło do piekarnika – trzymajcie kciuki !!!
przyznam się że mam antytalent do ciast 😉
Wyszło 😀 i jest przepyszne ! Super przepis -polecam 🙂
Jajka ubijamy mikserem w całości, tzn. białko + żółtko, czy tylko białko? Chodzi o to, żeby zrobiła się taka puszysta masa?;) I czy można ciasto upiec bez sody?
Pozdrawiam:)
Jajka ubijamy w całości. Ciasto polecam piec z sodą, ale jeśli jej nie masz, dodaj 1,5 łyżeczki proszku i powinno być OK :).
zrobiłam i wyszło pyyyyszne, polecam!!
Ja mam małą prośbę do Was dziewczyny … czy możecie mi polecić jeszcze jakiś fajny przepis na ciasto ?
Zrobiłam marchewkowe i rafaello 😀 i jedno i drugie pychota !
Moniko, zajrzyj do działu z ciastami – najlepiej wybrać coś pod swój gust 🙂
Dzięki 🙂 Jest tu tyle przepisów że ciężko wybrać … najchętniej każdy bym wypróbowała heh.
Ale postawiłam na ” Włoską pokusę ” 😀 Wygląda genialnie
Heh, miałam dziś ekspresową akcję – niespodziewani goście. Na szybko wybrałam ten przepis – ciasto wyszło SUPER!!! Ekspresowe przygotowanie, idealne proporcje no i co najważniejsze pycha. Polecam i dziękuję za przepis.
Witajcie! Mam zamiar zrobić to ciasto i zastanawiam się czy można zamienić olej rozpuszczoną i przestudzoną margaryną? Olej się skończył a margaryna jest i już czas najwyższy ją zużyć 😀
Pozdrawiam.
Szczerze mówiąc nie wiem. Olej nadaje ciastu wilgotności, ale co nie znaczy że z margaryną nie wyjdzie. Można zaryzykować 🙂
Z margaryna tez wyszlo super! Dzieki za przepis.
Dzięki za informację Redone 🙂 Teraz jak zabraknie oleju będę wiedziała czego użyć 🙂
Super smaczne
ja dodaję jeszcze starte jabłka
Ciasto wyszło super. Upiekłam już drugi raz. Dziękuję! 🙂
Dzięki za przepis ;D Ciasto się udało, choć jak dla mnie trochę za bardzo czuć przyprawę do piernika i cynamon. Zobaczymy jak będzie smakowało gościom ;D
PS Ja polewę zrobiłam z gorzkiej i mlecznej czekolady, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi 😉
Dziękuję za przepis, wyszlo rewelacyjne(mimo, że nie dodałam orzechów ) 😀
Ciasto wyszło wysokie, puszyste i pyszne. Zupełnie niezjadliwa jednak okazała się dla nas polewa z słonego serka. Następnym razem posypię cukrem pudrem 🙂
Dziękuję za przepis.
Polewa jest bardzo charakterystyczna i słona – nie każdemu podpasuje (ja też za nią nie przepadam, ale dużo osób nie wyobraża sobie marchewkowca bez niej) – dla osób lubiących słodkie polecam polewę z białej czekolady
Ciasto przepyszne i b. łatwe. Robiłam już z 5 razy i za każdym razem wyszedł wyśmienicie. Ja osobiście urywam trochę cukru (daję 3/4 szkl.), przekładam powidłami śliwkowymi i polewam białą polewą. Pychotka!
Ciasto jest smaczne choć, troszkę gąbczaste sama nie wiem czy powinno takie być ponieważ akurat marchewkowe robiłam pierwszy raz w życiu, no i niestety nie urosło mi tak wysokie jak Twoje być może to wina oleju Kujawski 3 ziarna sama nie wiem albo, tego że dałam 3/4 szklanki cukru i oleju ze względu na dietę i nie dodałam soli w obawie o słonawy posmak którego nie lubię 🙂
W smaku bardzo przypomina mi piernik który wręcz ubóstwiam zrobiłam polewę czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi 🙂
Mi wychodzi puszyste – ale zawsze używałam zwykłego oleju. Sól nie jest wyczuwalna 🙂 W smaku ciasto przypomina piernik – taki jego urok 🙂 Pozdrawiam!
Ciasto to wystarcza na jakiej wielkości blache? 🙂
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm