Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ja piekę marchewkowiec w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można także użyć prostokątnej blaszki.
Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą:
Polewa:
- 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
- 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
- 2 łyżki masła
Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą – podwajamy ilość składników polewy. Ciasto marchewkowe przekrawamy wtedy na pół i cienko smarujemy.
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Niesamowicie wygląda!!!
Zrobiliśmy w domu to ciasto dokładnie według przepisu, z polewą jest FANTASTYCZNE!!!
Jaka foremka?
Wszystko jest napisane. Pieczone w tortownicy 26cm.
Jakie ustawienia piekarnika?
Na samym początku w opisie przepisu jest napisane że piekarnik na 180 stopni
Jakie ustawienia piekarnika?
Niestety nie pisze w ilu stopniach xxx
180 ° napisane jak byk
Pozdrawiam!
wyśmienite !
dużo słyszałam o tym cieście i postanowiłam je zrobić 🙂
rewelacyjne w smaku a do tego bardzo zdrowe !
pozdrawiam.
Cukier, maka – co w tym zdrowego?
Ja zamiast cukru daje miód od pszczelarza, zamiast mąki pszennej mąkę jaglana, zamiast oleju olej lniany i bez żadnych polew tylko posypuję startymi migdałami pychota
Pewnie olej xD
Marchewka
Oleju lnianego nie powinno się poddawać obróbce termicznej. Polecam pozostać przy zwykłym.
Bomba kaloryczna kobieto! Nie widzisz szklanki cukru I szklanki oleju ??!
Dlatego je się jeden kawałek a nie całą blachę naraz 😉
@karsta
idz sie lecz istoto. Pol szklanki oleju, 1,5szkl. maki – bardzo zdrowe fasktycznie!
Zabłysnales odpowiedzią jak chrząstka w salcesonie
Pij wodę i nie jęcz. A nie, czekaj, wszcy pijący wodę w końcu umierają.
Ja od jakiegoś czasu robię na mące orkiszowej, a tłuszcz jest potrzebny by witaminy zawarte w marchewce wchłonęły się w nasz organizm 😉
Ja mieszam mąki ostatnio była ryżowa z owsianą 🙂 pyyycha
Tylko i wyłącznie na orkiszowej czy mieszasz mąki ?
Tylko i wyłącznie na orkiszowej czy mieszasz mąki?
To odpowiedź do innej opinii. Ilej lniany podgrzany w piekarniku zamienia się w pokost. Pokost to dodatek do farb oraz do konserwacji drewna.
Jak sie zrobi z maki pełnoziarnistej i oleju kokosowego jest zdrowe. Ja tak zrobiłem i wyszło pyszne
Polecam zamianę tych składników
Pycha
ciasto właśnie się piecze, pachnie niesamowicie tylko musiałam wydłużyć czas pieczenia o co najmniej pół godziny- taki piekarnik. Mąż tylko chodzi koło piekarnika i pyta kiedy będzie gotowe
pyszne ciasto, rewelacyjny przepis, dzięki
Cudowne! Troszkę go zmdyfikowalam – odjelam 3 łyżki mąki a dodałam 3 łyżki kakao. Uwielbiam tao ciasto!
Rewelacja to ciasto, co prawda na srodku bardzo mi wyroslo i musialam piec ciut dluzej, ok 1h, starlam tez marchew na grubszych oczkach i posypalam orzechami dla lepszej prezencji i smakuje cudownie. Nastepnym razem przeloze jeszcze srodek kremem bo przepyszny jest. Ja zrobilam polewe ze zwyklego serka kanapkowego smietankowego. Mniam, dziekuje!
Ciasto mega! Robiłam i jest pyszne 🙂
Czy może być forma w kształcie serca
Jest bardzo dobre
Pycha polecam a z kremem. Po prostu fantastyczne.
Świetny przepis. Mąkę pszenną zastąpilam mąkami bezglutenowymi i wyszło łatwe, smaczne i bezbłędne ciasto marchewkowe bezglutenowe.
ANIU JAKA MĄKĘ DAŁAŚ?
Pierwszy przepis, który nie doprowadził mnie do zakalca, dzięki!
Zakalec powstaje przy zbyt długim mieszaniu ciasta. Należy mieszać tylko do połączenia składników
Zrobiłam wg przepisu tylko do kremu dodalam łyżkę soku z limonki i było przepyszne a limonka dała uczucie lekkości i orzeźwienia 🙂
Polecam
Czy cynamon jest tu bardzo potrzebny? Może mogę go czymś zastąpić? Niestety mój chłopak nie lubi cynamonu
Po prostu nie dawaj cynamonu 🙂
Dla tych co niezdrowe, niech jedzą same marchewki
Właśnie zrobiłam to ciasto! Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam mniam!!!
Nigdy nie sądziłam ze taka lewa ręka do pieczenia jak ja zrobi jakiekolwiek ciasto a tu prosze wyszło za pierwszym razem !!!! Rewelacja przepis gorąco polecam ciasto przepyszne
Wilgotne, bardzo smaczne. Dodałam skórkę pomarańczową i orzechy laskowe. Naprawdę super ciacho!!
Wyszlo rewelacyjne!!!dziekuje
Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe! Jest bardzo prosty i zawsze wychodzi, a ciasto jest tak przepyszne, że znika w bardzo szybkim tempie. Wszyscy są zachwyceni i przepis rozprzestrzenia się niesamowicie szybko po znajomych i ciociach 😉 Do tego ta polewa!!! Najlepsza jaką jadłam! Ciasto smakuje z nią dużo lepiej niż z lukrem (we wszystkich przepisach z jakich robiłam ciasto marchewkowe był lukier jako polewa). Robiłam już kilkakrotnie ciasto z tego przepisu i raczej nie będę już próbowała innych, bo ten najbardziej mi odpowiada. Zdecydowanie polecam!
A proszek do pieczenia dac?
pisze, ŻE TAK
A jaka temperatura?
Moj ulubiony i niezawodny przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Bardzo polecam!!
Jaka ma pojemnosc 1 szklanka?
Mieszkam od 15 lat w UK gdzie to ciasto jest bardzo popularne. Wg Twojego przepisu upieklam ciasto marchewkowe po raz pierwszy. Zrobilam furrore wsrod znajomych, nie tylko polakow. Twoje cisato okrzyknieto najlepszym… P.S. pieke je minimum co dwa tygodnie 🙂 Dziekuje
Przepyszne ciasto, które uwielbiamy…
Idealne Najlepsze Bardzo Bardzo polecam !!!!❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
ciasto bardzo tłuste bo 1 szklanka oleju to za duzo
To po co w ogóle tu wchodzisz? Składniki widać jak na dłoni, zanim się weźmiesz za pieczenie.
ja zmniejszyłam ilość oleju i wyszło super
Na dużą blachę składniki x1,5-2
przykro mi ale to jest kalka przepisu Ewy Wachowicz …
A mi przykro, że pojawiają się takie komentarze, mimo że przepis pojawił się u mnie znacznie wcześniej
Czym mogę zastąpić orzechy?
Rodzynkami, żurawiną, migdałami
Proszę mi powiedzieć czy mogę upiec to ciasto w keksowce?
no wlasnie, napisz do Ewy Wachowicz ze ci przykro i zeby nie kalkowala przepisu Natalii -Poezja smaku
Pani Wachowicz sama nie wymyśla przepisów
Wygląda super i jest zdrowe (witaminy w tym beta karoten). Akurat miałam okazję sprawdzić także swoim pociechom 🙂 Smacznego!
Kiedyś przełożyłam ciasto marchewkowe kremem (mascarpone ze śmietanką) i polałam to wszystko zrobioną polewą czekoladową. Wyszedł niezdrowy, luksusowy deser.
Lubię takie marchewkowe ciasta;) Ale dawno żadnego nie jadłam Dziękuję za przypomnienie;)
Pysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje 🙂
Właśnie próbuję ciasta tego przepisu…wyśmienite!
Cieszę się, ze smakowało 🙂
Ja tez wlasnie upieklam trzymajac sie tego przepisu. Jest pyszne!!!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3651985146433&set=a.1215454714695.2029675.1478667073&type=1&theater
Wygląda wspaniale! 🙂 Bardzo się cieszę!
Jak zmienie mąkę na jaglaną lub żytnią i cukier na miód a olej na olej kokosowy to wtedy można powiedzieć ze ciasto marchwwke jest zdrowe a polewa to gorzka czekolada …polecam dla tych co lubią zdrowe słodkości
Olej kokosowy jest rowniez niezdrowy. A miod w zbyt wysokich temperaturach traci swoje właściwosci. Wiec prosze nie przesadzajcie 🙂
Wspaniałe!
Bardzo lubię marchewkowe.
Pozdrawiam:)
przepis znany i kochany 🙂 uwielbiam marchewkowe
Przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam ciasta marchewkowego. Chociaż ja raczej nie piekę ciasta a muffiny, bo jakoś tak mi wygodniej;-)
Jutro mamy w pracy konkurs na najlepsze ciasto marchewkowe – wybrałem ten przepis jako swój ‚oręż’ 🙂
Jest pierwsza w nocy, ciasto zaraz będzie do wyjęcia, polewa już czeka. Trzymajcie kciuki.
To życzę powodzenia! Ale musisz mieć fajną pracę :)))
Uwielbiam ciasto marchewkowe, jednak sama mam ogromny problem z jego upieczeniem. Pani przepisz jest kolejnym, który wypróbowuje i po raz kolejny nie wyszło- tym razem opadło i środku jest bardzo zbite i wilgotne…W czym tkwi przyczyna? Czy jest mi Pani w stanie pomóc?
Pozdrawiam
Natalkotalko, przyczyny mogą być różne. Najważniejsze jest, aby żadnego ciasta nie wyciągać od razu po upieczeniu z piekarnika, bo dostanie szoku temperaturowego, opadnie i właśnie zrobi się zbite. Jajka trzeba ubijać z cukrem bardzo długo, aby całkowicie się rozpuścił (tak jak w przepisie – co najmniej 3 minuty). No i najważniejsze – poznać swój piekarnik. Jeśli któreś z kolei ciasto nie wychodzi to w nim może tkwić przyczyna. Niektóre grzeją mocniej, inne słabiej – zawsze należy czas dostosować do swojego, sprawdzać patyczkiem i wypróbowywać różne tryby (grzanie góra, termoobieg…). Mój piekarnik np. zawsze szybciej dopieka ciasto niż w przepisach. Trzymam kciuki za kolejne wypieki!
Dziękuję za odpowiedź.
Po Pani wypowiedzi wnioskuję, że będzie to chyba zbyt mała znajomość piekarnika- niestety teraz w wynajętym mieszkaniu muszę radzić sobie z czymś, co odbiega od ogólnie przyjętych obecnie standardów 🙂
Może też za mało ubijałam ten cukier z jajkiem… No nic, nie mam zamiaru się poddać, bo kocham marchewkowe, jutro próbuję od nowa 🙂
Ja mam to samo. Robie to ciasto juz 3 raz i za każdym razem mi opada. Raz robiłam z mąką orkiszowa. To moze być ta przyczyna… A może tej marchewki za dużo??
Może marchewka jest zbyt wilgotna? Polecam dobrze odcisnąć. Ciasto może odrobinę opaść, ale nie może mieć zakalca – jest puszyste. Warto spróbować piec bez termoobiegu
Jeżeli piekę ciasto pierwszy raz to ustawić termoobieg czy raczej góra i dół? Nie mam zupełnie wyczucia, napisałaś tylko 180stopni i jestem w kropce. 🙁
Ja piekę góra-dół
Ja za pierwszym razem miałam identyczny kłopot kolejnym razem dodałam tylko pół szklanki oleju i nie dodałam żółtek wyszło piękne:)
Pyszne ciasto, robiłam już dwa razy! polecam
przepis jest naprawde swietny! 🙂 z ciasta juz prawie nic nie zostalo ^^
Przepis super! Upiekłam w foremce podłóżnej jak do babki i udało się!
W smaku pyszne, tylko że ja zdecydowałam się dać masę na wierzch, ale jakoś mi to nie pasuje i następnym razem przełożę je tym kremem a na wierzchu zostawię „gołe”.
ciasto rewelacja… łatwe i szybkie do wykonania:) polecam
Superrrt!!! Moje dwie lewe rece zrobily wczoraj to ciasto i wyszlo pyszne. pieknie wyroslo i jest bajecznie dobre. 🙂 dzieki wielkie za przepis
pyyyysznie!
właśnie upiekłam. mężowi i 2 synom nie powiem że tam marchewka bo nie zjedzą 🙂 a i tak sie nie zorientują. ogólnie pycha 🙂
Fajny pomysł na przemycenie warzyw, prawda? 😉 Cieszę się, że smakuje 🙂
W Portugalii twierdza, że marchewka to owoc!
Ciasto wyszło piękne i smaczne. Zamiast laskowych orzechów wrzuciłam włoskie (bo tylko takie były w domu), smakowało wyśmienicie. Polecam przepis i pozdrawiam!
Dziękuję Mo 🙂 W przepisie właśnie polecam włoskie 😉
Właśnie upiekłam. Ciasta wyszło na tyle dużo, ze oprócz podłużnej blaszki do babek wypełniłam 6 foremek na muffinki. I smakuje rewelacyjnie. Ja również zamiast orzechów laskowych użyłam włoskich. Świetnie smakuje i pięknie pachnie w całym domu. Polecam wszystkim niezdecydowanym 😉
A jak udały się muffinki? Muszę spróbować właśnie upiec muffinki marchewkowe 😀
Super przepis, moje dzieciaki się zajadają tym ciastem, jedynie na wierzchu musi obowiązkowo być polewa czekoladowa. Właśnie robię ciasto po raz kolejny, zmodyfikowałam troszkę przepis dając dużo mniej cukru, a część mąki zamieniłam na razową. Siedzi właśnie w piekarniku, czekam na efekt.;) Polecam serdecznie przepis. Jest super prosty i pyszny.
Do marchewkowca świetnie pasuje polewa z białej czekolady jak ktoś nie przepada za słonym serkiem 🙂
Witam 🙂
Właśnie podarowałam takie ciacho swoim rodzicom na rocznice ślubu. Dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej + 2 cynamonu, no i… wszyscy myśleli że to piernik… wiec moje pytanie brzmi tak: czy w cieście marchewkowym czuć marchewkę??? 😛
Girgona może wydać się to dziwne, ale… nie czuć 🙂 Marchewka nadaje ciastu wilgotność i jest zdrowym zamiennikiem np. mąki. To aromaty cynamonowe sprawiają, że ciasto przypomina piernik 🙂 Taki urok tego ciasta 🙂
marchewka w tym przepisie nie jest zamiennikiem, przecież mąkę też trzeba dodać
a polewa z białej czekolady by pasowała? albo coś w tym stylu ?
Z białej czekolady jak najbardziej. Wystarczy tylko rozpuścić na parze tabliczkę wraz z kilkoma łyżkami śmietany kremówki.
Ciasto – poezja. Udało się przepięknie!
Dziękuję za wspaniały przepis i bardzo czytelny, dokładny przepis.
Super strona – super przepisy.
Dzięki Monami 🙂
przepis super , upiekłam dzisiaj i jest wspaniałe =-)
Ciasto pyszne…miód w ustach ciekawe czy zamiast marchewki można dodać jabłka (dodać pewnie można) ale czy będzie smakować?
Myślę, że można spróbować dodać je jako dodatkek, ale nie za dużo, bo namoknięte ciasto będzie za ciężkie i może zrobić się zakalec. Jak całkowicie chcesz zastąpić marchewkę jabłkami to chyba lepiej poszukać dobrego przepisu na jabłecznik 🙂
Upiekłam w sobotę – wyszło pysznie. Super przepis!!!!
Jedna wada – bardzo szybko znika.
Polecam przepis 🙂
Właśnie ciasto trafiło do piekarnika – trzymajcie kciuki !!!
przyznam się że mam antytalent do ciast 😉
Wyszło 😀 i jest przepyszne ! Super przepis -polecam 🙂
Jajka ubijamy mikserem w całości, tzn. białko + żółtko, czy tylko białko? Chodzi o to, żeby zrobiła się taka puszysta masa?;) I czy można ciasto upiec bez sody?
Pozdrawiam:)
Jajka ubijamy w całości. Ciasto polecam piec z sodą, ale jeśli jej nie masz, dodaj 1,5 łyżeczki proszku i powinno być OK :).
zrobiłam i wyszło pyyyyszne, polecam!!
Ja mam małą prośbę do Was dziewczyny … czy możecie mi polecić jeszcze jakiś fajny przepis na ciasto ?
Zrobiłam marchewkowe i rafaello 😀 i jedno i drugie pychota !
Moniko, zajrzyj do działu z ciastami – najlepiej wybrać coś pod swój gust 🙂
Dzięki 🙂 Jest tu tyle przepisów że ciężko wybrać … najchętniej każdy bym wypróbowała heh.
Ale postawiłam na ” Włoską pokusę ” 😀 Wygląda genialnie
Heh, miałam dziś ekspresową akcję – niespodziewani goście. Na szybko wybrałam ten przepis – ciasto wyszło SUPER!!! Ekspresowe przygotowanie, idealne proporcje no i co najważniejsze pycha. Polecam i dziękuję za przepis.
Witajcie! Mam zamiar zrobić to ciasto i zastanawiam się czy można zamienić olej rozpuszczoną i przestudzoną margaryną? Olej się skończył a margaryna jest i już czas najwyższy ją zużyć 😀
Pozdrawiam.
Szczerze mówiąc nie wiem. Olej nadaje ciastu wilgotności, ale co nie znaczy że z margaryną nie wyjdzie. Można zaryzykować 🙂
Z margaryna tez wyszlo super! Dzieki za przepis.
Dzięki za informację Redone 🙂 Teraz jak zabraknie oleju będę wiedziała czego użyć 🙂
Super smaczne
ja dodaję jeszcze starte jabłka
Ciasto wyszło super. Upiekłam już drugi raz. Dziękuję! 🙂
Dzięki za przepis ;D Ciasto się udało, choć jak dla mnie trochę za bardzo czuć przyprawę do piernika i cynamon. Zobaczymy jak będzie smakowało gościom ;D
PS Ja polewę zrobiłam z gorzkiej i mlecznej czekolady, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi 😉
Dziękuję za przepis, wyszlo rewelacyjne(mimo, że nie dodałam orzechów ) 😀
Ciasto wyszło wysokie, puszyste i pyszne. Zupełnie niezjadliwa jednak okazała się dla nas polewa z słonego serka. Następnym razem posypię cukrem pudrem 🙂
Dziękuję za przepis.
Polewa jest bardzo charakterystyczna i słona – nie każdemu podpasuje (ja też za nią nie przepadam, ale dużo osób nie wyobraża sobie marchewkowca bez niej) – dla osób lubiących słodkie polecam polewę z białej czekolady
Ciasto przepyszne i b. łatwe. Robiłam już z 5 razy i za każdym razem wyszedł wyśmienicie. Ja osobiście urywam trochę cukru (daję 3/4 szkl.), przekładam powidłami śliwkowymi i polewam białą polewą. Pychotka!
Ciasto jest smaczne choć, troszkę gąbczaste sama nie wiem czy powinno takie być ponieważ akurat marchewkowe robiłam pierwszy raz w życiu, no i niestety nie urosło mi tak wysokie jak Twoje być może to wina oleju Kujawski 3 ziarna sama nie wiem albo, tego że dałam 3/4 szklanki cukru i oleju ze względu na dietę i nie dodałam soli w obawie o słonawy posmak którego nie lubię 🙂
W smaku bardzo przypomina mi piernik który wręcz ubóstwiam zrobiłam polewę czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi 🙂
Mi wychodzi puszyste – ale zawsze używałam zwykłego oleju. Sól nie jest wyczuwalna 🙂 W smaku ciasto przypomina piernik – taki jego urok 🙂 Pozdrawiam!
Ciasto to wystarcza na jakiej wielkości blache? 🙂
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm
ile trzeba nałożyć ciasta do małych foremek na muffinki? tak mniej więcej?
Nie piekłam nigdy muffinek z tego przepisu, nie wiem czy wyjdą – napełnić trzeba trochę ponad 3/4 otworu
Doskonałe ciacho. Zrobiłam wg proporcji z przepisu tyle, że na mące razowej, żeby było bardziej „dietetyczno” warzywne 😉 Pycha!
Pyszne! Wyszło wspaniale i wszystkim bardzo smakowało, nawet bez polewy:)
Ciasto fantastyczne od dawna miałam ochotkę na marchewkowe wyszło palce lizać. Polecam!!!!
Cześć dziewczyny – ja mam pytanie do wszystkich z was które znają się na ciastach 🙂 chciałam zrobić jabłecznik z budyniem na kruchym spodzie – ale ostatnio mi wyszedł zakalec . I zastanawiam się czy nie można by było podpiec trochę tego spodu a potem nałożyć resztę i piec dalej ? tak samo z sernikiem … szykuje mi sie większe pieczenie na imprezkę i stresuje mnie to okropnie że wyjdą mi zakalce – niestety tak już mam 😉 poradźcie mi
Witaj Moniko, ja piekąc kruche ciasto z budyniem zawsze podpiekam spód – dodatkowo smaruję go białkiem
Dziękuję Natalko 🙂 na pewno tym razem tak zrobię 🙂 Pozdrawiam
i ja zrobiłam! wyszło pyszne!
które z ciast polecacie wypróbować jako następne???:))
dzieki ! pierwsze ciasto które mi wyszło ! jest pyszne:) z płatkami migdałów posypane cukrem pudrem
Bardzo dziękuję za przepis. Ciasto marchewkowe piekłam pierwszy raz i się udało, choć jestem beztalenciem w pieczeniu. Było dobre, to również opinia gości :). Dodaje do ulubionych i idę oglądać pozostałe przepisy na tej stronie.
Właśnie wczoraj upiekłam to ciasto , wyszło super z tym że ja dodałam 2 szklanki mąki ponieważ marchewka była bardzo soczysta dzięki za przepis
Ciasto pyszne,ale bardzo czuć przyprawę do piernika,bardziej niż marchewke,jeśli komuś zależy na bardziej marchewkowym smaku to lepiej dodać mniej tej przyprawy.ale ciasto proste do zrobienia i straaasznie pyszne 😉
Witam napisze tylko ze ciacho REWELACJA, moj maz jak uslyszal ze marchewkowe to popukal sie tylko w glowe-) ale jak posmakowal…..nie mogl przestac jesc. Dzisiaj tez je pieke, moja coreczka kończy 3latka i mamy jutro kinder bal, a to ciasto jest jak znalazł. Ślicznie dziekuje:-)))))))
Dziś upiekłam na jutrzejszy obiad z teściami. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym co nieco nie zmodyfikowała 🙂 A więc odpuściłam przyprawę do pierników (łyżeczka cynamonu i tak wystarczy), mniej cukru (ok. 3/4 szkl., chociaż i tak wyszło bardzo słodkie), a że nie miałam orzechów to dodałam łuskanego słonecznika 🙂 I piekłam 55 min.
Do polewy dodałam kilka kropel cytryny. Całość – boska! Zobaczymy co jutro powie teściowa! 🙂
Wlasnie zjadlam przepyszne marchewkowe ciasto z Twojego przepisu….musze przyznac iz jestem zaskoczona smakiem…zamiast orzechow (ktorych akurat nie mialam) dodoalm rodzynki. Ciasto miekkie, wilgotne…..co tu dalej mowic – mniam…mniam…..
Chciałabym zrobić swoje pierwsze cisto marchewkowe i zdecydowałam się wykorzystać ten przepis, jednak planuję zrobić je w foremce „keksówce”, aby sprawdzić czy polubi je moja rodzina.
Czy wystarczy, że podane proporcje składników zmniejszę o połowę, aby ciasto zmieściło się w takiej formie?
Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
Ciasto przed chwilą zrobione i już połowa zniknęła 🙂 Przepyszne, chociaż niepotrzebnie je wyjęłam z piekarnika aby sprawdzić patyczkiem czy już jest dobre bo opadło ;(
Piekłam dwa razy to ciasto i za każdym razem opadło,bez względu na to czy sprawdzałam patyczkiem czy nie. Czy Wam wszystkim ono opada? ZUpełnie nie wiem dlaczego :(?
mi opadło masakrycznie…a w piekarniku było pięknie wyrośnięte. Wyjęłam je po około 10 minutach od upieczenia, wcześniej piekarnik był lekko uchylony. Zazwyczaj ciasta spiekają mi się na górze w taką chrupiącą skorupkę, to przypominało biszkopt…po opadnięciu było pomarszczone i czuć w smaku sodę i olej. Następnym razem spróbuję zastąpić olej masłem, zobaczymy co z tego wyjdzie.
co można zamiast orzechów? ppozdrawiam
Można dać migdały, rodzynki lub… nic nie dawać 🙂
Nie prowadzę żadnego bloga, więc nie wiem, ale chyba takich komentarzy nigdy dość?!
Upiekłam to ciasto według Twojego przepisu, zrobiłam krem i…poczułam się jak w niebie. Świetny przepis:) Już uwielbiam Twojego bloga (znalazłam też parę innych ciekawych pyszności). Co do kremu, to nie przypuszczałam, że z takiego połączenia składników wychodzi takie cudo:) Tyle rzeczy jeszcze nie odkrytych…
Dzięki wielkie:)
Pozdrawiam
Kasha! Masz rację, komentarzy nigdy dość – wszystkie mnie bardzo cieszą i utwierdzają w przekonaniu, że warto prowadzić bloga 😉 Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze coś dla siebie. Pozdrawiam!
Wygląda smakowicie 🙂 To moje pierwsze ciasto marchewkowe. Zawsze byłam sceptycznie do niego nastawiona bo nigdy nie wiedziałam jak smakuje. Myślałam ze czuć w nim marchewkę i że jest bleee… ale po zapoznaniu sie z komentarzami doszłam do wniosku ze musze wkońcu spróbować bo chyba nie jest takie złe skoro wszyscy je chwalą. No i … właśnie się piecze 🙂 Mam nadzieję że wyjdzie i że bedzie to mój „number one” z jesiennych ciast.
Jutro, (bo dziś już troszkę za późno na degustacje) dam znać jak wyszło no i jak mnie i moim domownikom smakowało. Pozdrawiam.
Dobrze bardzo wyglonda smakowicie to moja bajka dla wszystkich smacznego niech posmakuje wam wszystkim pozdrawiam smakołyk
super ciasto
Jejku, nie wierzę! Pierwsze ciasto marchewkowe, które wyszło mi bez zakalca! Trzymałam się dokładnie przepisu i wyszło znakomicie, mimo, że zrobiłam w formie do babki.
Pozdrawiam i dziękuję 🙂
witam
ciasto mi wyszło przepyszne….mi tej która ma 2 lewe ręce…to niesamowite poprostu… pieknie wyrosło i było pychotka ,,,,
dziekuje
Czy dodatek orzechów do ciasta jest konieczny?
Nie, ale ciasto z nimi jest smaczniejsze
Ciasto bardzo smaczne, polecam wszystkim smakoszom. Orzechy bardzo poprawiają smak. Mniam, idę piec 😉
Ciasto wyszło przepyszne ! Istna uczta dla podniebienia 😉
Ciasto naprawdę przepyszne, ale tak jak niektórym tutaj środek był całkiem surowy, ale reszta się dopiekła i mogłam chociaż kawałeczek zjeść, problem jest chyba w tym ze mam nowy piekarnik i nie znam go za dobrze…
Najlepiej sprawdzać upieczenie patyczkiem – gdy wbity w środek ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone. Są różne marchewki – bardziej suche i bardziej wilgotne, dlatego czas pieczenia może się nieznacznie różnić. Następnym razem na pewno się uda!
Czy można ten przepis zrobić w formie muffinek? Mam silikonowe foremki do babeczek i zastanawiam się czy by wyszły takie małe marchewkowe cuda 🙂 ??
Witaj – ja nie robiłam, jednak jeden z czytelników próbował i wyszły. Muffinki trzeba piec oczywiście krócej
A w ilu stopniach należy piec marchewkowca?
Tak jak jest napisane w przepisie – 180°C
Zrobiłam pierwszy raz – wyszło super :)! Tylko do polewy użyłam serka z Biedronki kremowego i uważam, że był trochę za słony, więc w tym punkcie trzymałabym się ściśle wskazówek przepisu. Poza tym masło musi być ciepłe, lepiej się utrze z serkiem.
Smak – rewelacja :)!
To jest chyba najlepszy przepis na ciasto marchewkowe! Dodałam już do ulubionych przepisów. Od kiedy zaczęłam robić ciasto marchewkowe to chyba teraz stanie się ono moim „specjałem” 😉
Pozdrawiam
Pyszne kiepska ze mnie kucharko-ciastkarka, ale to pyszniutkie ciasto sie udalo i smakuje wybornie dzikeuje,
Anetta
niebo w gębie i o dziwo wyszło. Zamiast polewy z serka zrobiłam czekoladową. dziękuję, fajny przepis
aaaaaaa zapomniałam dodać że mam alergie na orzechy i dodałam śliwki suszone……..
Natalio, kolejny super wypiek ! Muszę Ci powiedzieć, że Twoje przepisy są bardzo przystępne i jednocześnie pyszne. Lubiłam piec ( choć amator ze mnie) ale Twój blog jako jedyny zainspirował mnie jeszcze bardziej, a wcześniej korzystałam już z różnych innych.
Ciacho marchewkowe zrobiłam z trzcinowym cukrem, pominęłam cukier waniliowy ( bo zapomniałam kupić) i w zamian dodałam 2 male krople aromatu waniliowego oraz pół garści posiekanych moreli suszonych (bez siarczanów). W pracy mieli mieli żal, że tak mało 🙂
Cieszę się i mam nadzieję, że inne przepisy także przypadną do gustu 😉 pozdrawiam!
Ciasto już w piekarniku. Dałam szklankę mąki pełnoziarnistej i pół szkl zwykłej, zobaczymy co mi z tego wyjdzie 🙂
wilgotne i pyszniutkie 🙂
Te orzechy i przyprawa do piernika są konieczne czy da się obejść?
Z przyprawy można spokojnie zrezygnować, orzechy proponuję czymś zastąpić np. rodzynkami, daktylami czy suszonymi owocami
Zrobiłam to ciastko, wyszło pycha ;3 Dziękuje za przepis xD
Mój tata wykminił ze do tego .. pasują truskawki.. I miał racje ;o
Ja dodalem jeszcże platki migdalow i syrop klonowy…. Smakowy Zawrot głowy 😉
Ciasto pycha… zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto 😀
Ciasto zrobione. Choć wydaje mi się, że dałam więcej marchewki, którą trochę odcisnęłam w obawie przed zakalcem i migdały zamiast orzechów włoskich (bo jeden z degustatorów nie może orzechów włoskich) to wyszło pysznie. 🙂
Kolejny udany przepis z tego bloga, aż chce się próbować innych. 🙂
Witam wszystkich!
Jestem laikiem jeżeli chodzi o pieczenie ciast.Chcialam zrobić mamie niespodziankę i upiec owe ciasto marchewkowe.Powiedzcie mi proszę czy ustawić termoobieg góra dół w piekarniku?jaką mąkę dodać?(przypuszczam, że chodzi o pszenna).A może mogę dodać np pszenna pełnoziarnistą tak żeby było zdrowiej?Dziękuję za odpowiedzi.
Z termoobiegiem powinno się upiec szybciej, trzeba sprawdzić patyczkiem po 40 minutach czy jest suchy. Można połowę mąki zastąpić pełnoziarnistą (3/4 szklanki zwykłej, pszennej i 3/4 szklanki pszennej pełnoziarnistej)
Ojejku zawsze się denerwuje przy pierwszym cieście ale tym razem wyszło bezbłędnie cudowny przepis 😀
Witam,
Czy można użyć tortownicy o średnicy 23 cm lub 27,5 cm?
Można, ale czas pieczenia może się różnić (w większej powinno upiec się szybciej, w mniejszej dłużej)
Robiłam już nie raz ciasto marchrwkowe,bo mój synek je uwielbia. Miałam inny przepis,który gdzieś zaginął i szukając w internecie pomocy znalazłam ten przepis. Postanowiłam go wypróbować i wiecie co…..wyszło rewelacyjne,jeszcze lepsze niż moje stare ciasto. Polecam przepis. Prosty i łatwy.Ja tylko górę posypałam cukrem pudrem. Mniam….:-)
Ciasto bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu,również posypałam cukrem pudrem.Polecam jest super:)
Ciasto jest przepyszne! 🙂
Przepis zerżnięty ze strony Ewy Wachowicz: http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,100.html
A zanim Pani kogoś bezpodstawnie oskarży, nie przyszło Pani na myśl, że mogło być na odwrót??? Publikacja tego przepisu miała miejsce w lipcu 2012, a premiera emisji tego odcinka Ewy Wachowicz była pół roku później… Zdjęcia wykonane w linku który Pani wysłała pochodzą co lepsze z 2013 roku (!)
Na twoim miejscu byłabym ostrożniejsza w bezmyślnym paplaniu o rżnięciu – przepis na blogu Natalii pojawił się wcześniej niż u Ewy.
Zauważyłem na zdjęciu moje ulubione orzechy zdobiące to ciasto i już miałem sugerować, że byłoby super dodać je również do ciasta, ale potem przeczytałem że właśnie tak też zrobiłaś przy tym cieście. Tak to jest jak faceci patrzą tylko na zdjęcia 🙂 Gratuluję pomysłu i wykonania.
Moje marchewkowe właśnie w piecu, ciekawe jakie wyjdzie..nie miałam sody i dodałam więcej proszku do pieczenia a dodatkowo troszkę rodzynek i wiórek kokosowych. Kiedyś takie robiłam i było pychaaaaa.
Ciasto wyszło rewelka, dodałam pulpe marchewki z wyciskarki,orzeszki ziemne zamiast włoskich i mały kubek jogurtu. Nad polewą jeszcze myślę 🙂
na ile osób to ciasto ?
Trudno powiedzieć bo można je kroić grubo, a można cienko. Z tortownicy 26 cm wychodzi średnio 14-16 porcji
Cudne, mokre i treściwe ciasto 🙂
Przełożyłam je kremem dyniowym ♥
cuuudowny przepis! Jestem zachwycona! ciasto troszkę nie wrosło ale jest przepyszne! Ja jednak dodam mase z serkiem marscapone 🙂 Pozdrawiam!
uwielbiam marchewkowca!! i robię właśnie z tego przepisu 🙂 chociaż moje zdjęcia urodą nie powalają…. to ciasto jest doskonałe 🙂
PYCHA!
Dzisiaj zrobiłam to ciasto i musze przyznać że jest przepyszne 🙂 <3
Ciasto zrobiłam wczoraj. Wyszło rewelacyjnie! Bardzo dziękuję za tak dobry przepis 🙂
Od roku piekę to ciasto do kawiarni w której pracuję i wiele osób stwierdziło, że jest rewelacyjne. Dzięki za przepis i gorąco polecam !
Ciasto wyszlo jak malowane tylko za slodkie:/ dodalabym pl szklanki cukru skoro na wierzchu jest jeszcze biala czekolada albo cukier puder
Zrobiłem ciasto tak jak napisano składniki takie same jak powyżej( oprócz przyprawy do piernika bo nie miałem)
ładnie rosło w 45tej minucie pieczenia postanowiłem sprawdzić czy już się upiekło i wtedy stało się-zeszło z niego powietrze ale się nie poddałem i zostawiłem go w piekarniku na dalsze 15 min.Trochę podrosło.Wyciągnąłem z piekarnika i drugi raz mi ” odeszły wody” CIASTO ZNOWU KLAP.Zakalec na całej wysokości.Nie wiem czy kury lubią takie ciasto z zakalcem bo jutro myślę im zaserwować.
Może Twój piekarnik nie dopieka? Ciasto tak opada jak jest zupełnie surowe, albo ma duże przeciągi (uchylamy tylko malutko, na chwilkę)
Czy takie ciasto się wyciąga zaraz po upieczeniu czy czeka się aż ostygnie i dopiero wyciąga się z piekarnika.
Troszkę zmodyfikowałam przepis – użyłam szklankę mąki i szklankę zmielonych migdałów i orzechów laskowych, dodałam też pokrojone orzechy i migdały, dodałam nieco więcej cynamonu i przyprawę do ciasteczek korzennych, a na wierzchu ułożyłam plasterki jabłek. Ciasto wyrosło wspaniale i smakowało niesamowicie.
Pyszne,wilgotne, aromatyczne, proste, idealne!!!! Dziękuję za przepis i gorąco pozdrawiam 🙂 Ps. Dwie modyfikacje z mojej strony to: tylko mąka pełno-ziarnista oraz zastąpienie orzechów nasionami slonecznika- tylko dlatego że akurat nie miałam ich w szafce 🙁 ale efekt fantastyczny!!!!!!! Polecam!!!
Super przepis, bardzo za niego dziekuje. Nastepnym razem wprowadze jednak dwie modifikacje: zamiast szklanki cukru 3/4 albo nawet i pol i marchewki 2 szklanki. Pozdrawiam!
Super proste ciasto, dziękuję za przepis. Moja modyfikacja: serek wymieszałam z ubitą śmietanką.
Dzisiaj właśnie zrobiłam dwa ciasta z tego przepisu – jedno z okazji mikołaje dla narzeczonego, drugie z okazji urodzin dla mamy. Oba wyszły mi identycznie i właśnie się zastanawiałam (bo nie pamiętałam obrazka), bo również wyrosło mi tak w górę, jw. na zdjęciu i bałam się, że coś nie tak zrobiłam! Ciasto pyszne, aromatyczne! Ja jednak dałam mniej przyprawy do piernika, bo chciałam czuć tą marchewkę a nie pierniczka 🙂
super przepis na pyszne ciasto! polecam!
pysznościowe 😀 gorąco polecam przepis, pychotka 😉
Najprostszy przepis na ciasto jakie znam. Przygotowanie 10 min i do piekarnika, zawsze wychodzi.
Jutro córka zabiera je do klasy na wigilię. Przyszła właśnie ze szkoły i mówi
„mamo nie mamy ciasta na jutro no i podniosłam rękę. Zrobisz prawda?”
No więc pierwsza moja myśl – marchewkowe.
Pozdrawiam. 🙂
Witam właśnie delektowałam się z rodziną ciastem marchewkowym z twojego przepisu, wyszedł rewelacyjnie
Mniam pyszne 😛 ,ale też jest zdrowe POZDRAWIAM 🙂
Czy jeśli zamiast orzechów dodam wiórków kokosowych to zmienić proporcje? Na samą myśl o cieście ślinka cieknie 😛 🙂
Nie trzeba zmieniać
Zrobiłam je w keksówce 30×11 i wyszło idealne 🙂 naprawdę polecam, przepyszne 🙂 z polewą z białej czekolady 🙂
Ciasto naprawdę bardzo łatwe I przepyszne. Mój syn nie znosi marchewki a ciacho wsuwawsuwał, aż mu się uszy trzęsły. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Wiele słyszałam o cieście marchewkowym … i postanowiłam je dziś upiec, specjalnie dla mojego męża z okazji urodzin (z reguły on piecze bo jest cukiernikiem :)) czytając twój przepis i opinie pomyślałam „Banalnie proste” ale niestety się rozczarowałam …. ciasto padło TRAGEDIA …czemu?? No właśnie nie mam pojęcia pięknie wyrosło i stygło w piekarniku …. Proszę podaj wszystkie powody dlaczego tak się mogło stało 🙁
Kamilo, przykro mi, ale tak czasem się dzieje. Powody mogą być różne – zbyt wilgotna marchewka, stary proszek do pieczenia, słabo ubite jajka, zbyt krótkie pieczenie, czy zaglądanie do piekarnika w trakcie pieczenia. To ciasto jest pyszne, robiło je mnóstwo osób z powodzeniem, więc jestem pewna, że Tobie też się uda jakbyś chciała jeszcze kiedyś spróbować – ja robiłam je kilkanaście razy i pamiętam, ze raz też mi opadło i wyszedł zakalec – na szczęście jedyny raz
Jutro spróbuję jeszcze raz,a jak nie wyjdzie to w niedzielę ponownie 🙂 nie poddam się udowodnię mężowi, że tez potrafię coś upiec 😉 …. odcisnę sok z marchewki, zmienię proszek do pieczenia ( bo rzeczywiście może był zwietrzały, wykorzystałam otwarte opakowanie) a i czy ta temperatura i czas tyczy się termoobiegu? Ja ustawiłam na normalne pieczenie – góra/dół i może piekło się zbyt krótko.
Podoba mi się takie podejście 🙂 Pieczenie góra-dół – i to ciasto nie wysycha więc lepiej piec je dłużej, niż krócej 🙂
Dziękuję za rady 🙂 Pozdrawiam
Jestem kulinarnym beztalenciem, ale taką miałam ochotę na coś dobrego i postanowiłam spróbować.
Udało sie!!!!!! Ciasto wyszło przepyszne, domownicy zachwyceni z radości nawet sasiadke poczęstowałam.
Wszyscy żyją;) Polecam .
Przepyszne! Proste do zrobienia – co jest ważne dla kogoś kto ma w kuchni dwie lewe ręce, jak ja. Delikatne, puszyste, nie za słodkie. Moje pierwsze ciasto w życiu! 🙂
Cześć! Wczoraj zrobiłyśmy z mamą to ciasto, bo wydawało się łatwe, choć byłyśmy pełne obaw co to z tego wyjdzie! Na szczęście wyrosło super i chciałyśmy zrobić tę polewę z serka, ale wyszło jej tak dużo, że zdevydowałyśmy się przełożyć nią to ciasto :p w smaku jest bardzo smaczne, moim zdaniem dużo robią orzechy w środku 😉 następnym razem polewę robię z połowy porcji i spróbuję jak smakuje z nią na wierzchu! Pozdrawiam smakowicie 🙂
Mam pytanie dotyczące masła które dodaje sie do kremu. Jaki rodzaj masła Pani użyła do tego przepisu?
Może być każde prawdziwe masło (czyli co najmniej 82% tłuszczu, bez dodatków roślinnych), najlepiej wyjęte trochę wcześniej z lodówki, aby się dobrze ucierało
Ciasto rewelacja! 🙂 Piekłam pierwszy raz i znikło w oka mgnieniu. Każdy zachwalał, a mąż stwierdził, że tam wcale nie ma marchewki 😛
To ciasto jest rewelacyjne. Przekroiłam je wpół i przesmarowałam konfiturą truskawkową kosztem mniejszej ilości cukru. Dziękuję za przepis 🙂
Ciasto przepyszne. Ja wykorzystałam do ciasta marchew pozostałą po robionymi przeze mnie soku z sokowirówki i zdała egzamin. Polewy nie dawałam tylko sam cukier puder. Reszta wg przepisu. Przepis GENIALNY 🙂
Wczoraj postanowiłam że upiekę ciasto marchewkowe bo już od dawna za mną chodziło. .Dodam że jestem kompletnym beztalenciem kulinarnym a ciasto wyszło przepyszne!:)Jestem zachwycona:)Polewe zastąpiłam waniliowym serkiem Danio który podaje z ciastem:)Pycha!
masakra! zupelnie zapomnialam odcisnać marchewki! czy cos mioze stac sie mojemu ciasteczkuuuu!?? pomocy! juz siedzi w piekarniku!
Odciskamy jak jest bardzo wilgotna, żeby uniknąć zakalca. Jeśli sama nie puściła dużo soku to nic nie powinno się stać
Ciasto wyszlo wilgotne ale nie opadlo, nie zrobil sie zakalec! jest rewelacyjne!
dziękuje i pozdrawiam:)
Upiekłam i napiszę tylko jedno- PYCHOTKA! 🙂 Ciasto super, najlepsze marchewkowe jakie jadłam. Jedyne co zmieniłam to dodałam jedno jajko więcej i pokrojonego w kostkę ananasa. Przepis zaliczam do moich ulubionych i na pewno go powtórzę.
Ciasto pychotka! Właśnie sie nim zajadamy i kojarzy nam sie ze świętami Bożego Narodzenia, które dopiero za 3 miesiące… 🙂 Polecam przepis! 🙂
Właśnie upiekłam ciasto i zamierzam ułożyć na nim glazurowane owoce.
pachnie fantastycznie i mam nadzieję,że tak samo będzie smakowało.
To moje pierwsze ciasto marchewkowe. Wyszło wyśmienite. Puszyste, wilgotne i aromatyczne. Na pewno zagości w moim przepiśniku.
Poezja! 🙂
Choć nie wiem dlaczego bardzo szybko wysycha.. Może za mocno odcisnelam marchewkę? 🙁
Ale poza tym naprawdę niebo w gębie 😀
Dziękuję 🙂
Pięknie wygląda, jak z książki kucharskiej
Zabieram się za to ciasto i nie wiem, na jakich oczkach zetrzeć marchew? Bo ja chciałam na tych standardowych jak do surowki, a w przepisie jest ze na drobnych oczkach… Ratuj i doradz
Możesz zetrzeć na tarce jarzynowej, ale na małych oczkach (nie tych największych)
ooo! widzę, że mamy zbliżony przepis! :)) oto moje ciasto: http://cake-me.pl/carrot-cake-najlepsze-i-niezawodne-ciasto-marchewkowe/
Piecze się :] Trzymajcie kciuki…
Ciasto ma sie piec z termoobiegiem czy bez ?
Z termoobiegiem upiecze się ok. 5 minut szybciej
Ciasto właśnie się upiekło i stygnie w piekarniku ile powinno tam siedzieć i stygnąć?
Ok. 10 minut
Ciasto wyszło pyszne, lekkie, puchate pełne orzechów mniam 🙂 piekło się 47 min w piekarniku z termoobiegiem, potem 10-15 min stygło w piekarniku. Pierwsze nasze ciasto w nowym mieszkaniu i w nowym piekarniku 🙂 dziękuję za genialny przepis!
Ciasto przepyszne, wilgotne, tochę za szybko wyjęłam z piekarnika i lekko opadło, ale nie straciało na walorach smakowych.Krem zrobiłam ze śmietakowego serka i całość wyszła zniewalająco 🙂
Dziękuję za przepis.
Ciasto w piekarniku. Jeśli wyjdzie następnie zrobię z mąki kukurydzianej:)
Ciasto rewelacyjne, zrobiłam z polewa czekoladowa.Pieklam ok 30 min.pozniej przykrylam folia aluminiowa. Wyłączylam piekarnik i ciasto zostawiłam w piekarniku.
Pyszne ciasto, delikatne, trochę cięższe od biszkoptowego, ale nie tak ciężkie jak piernik. Smakuje rewelacyjnie chociaż bez orzechów i polewy. Upiekłam w dwóch małych keksówkach, piekło się około 30 minut. Na pewno upiekę jeszcze wiele razy.
Pierwszy raz upiekłam ciasto marchewkowe:). Skorzystałam z tego przepisu. Dodatkowo dołożyłam rodzynki, pestki dyni, słonecznik łuskany i posiekane migdały…PYSZNOŚCI 🙂
Właśnie upiekłam. Zaraz przyjdą znajomi i bedą sie mogli cieszyć nim tak samo jak ja z moim chłopakiem. Super przepis. Proste to i pyszne!
Witam serdecznie.
dzisiaj postanowiłam pierwszy raz upiec ciasto marchewkowe i wg Pani przepisu 🙂 Wyszło wyśmienite 🙂 puszyste, wysokie…po prostu pycha 🙂 polecam jak najbardziej. Pozdrawiam.
Co za smak, co za zapach! Ja za ciastami nie przepadam, chyba, że są w typie marchewkowca – puszyste, bez zbędnych mas 😉 a ten zapach cynamonu… mniam! Pierwszy raz robiłam i na pewno nie ostatni. Robi się bardzo szybko, a przepis nie jest skomplikowany;) pyszneee!!!
Ciasto piekę dość często, odkąd znalazłam Pani przepis, nie ma możliwości żeby nie wyszło. Za każdym razem jest PYSZNE!!!Właśnie przed chwilą skończyłam kłaśc krem i poszło do lodówki….ma być na Swięta….oby wcześniej nie „zjadło się”!!!:-):-):-) Pozdrawiam świątecznie!!!!
Właśnie kończy się piec ciacho.Wylałam na dwie foremki.Piekę bez termoobiegu.Mam nadzieję że mi wyjdzie pyszne na święta.Życzę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt.
Philadelphia z miodem ?!?!?! Kto to wymyślił! Właśnie polałam tym ciasto i modle się by każdy kto to spróbuje nie puścił pawia… smakuje jak „za przeproszeniem” słodkie, białe gówno. Koszmar…
Pyszne ciasto!!! Robiłam dwa razy! i za każdym razem się udaje 🙂 🙂 Mięciutkie, puszyste w środku, a do tego szybko się robi 😉 super przepis!
Dwa razy dodałam ten sam komentarz – myślałam, że ten pierwszy się nie dodał, więc przepraszam za spam:)
Takie miłe komentarze to cieszą także po raz drugi :)))
Pierwszy raz robiłam w blaszce z polewą . Zniknęło W wigilię dziś z pudrem w tortownicy z otworem. Jest pyszne. Młodszy syn nie ciastowy zjadł już dwa kawałki. Na jutro nic nie będzie.
Robię to ciasto od roku, za każdym razem się udaje i zdążyło zaskarbić sobie rzeszę fanów! Cudowny, szybki, prosty przepis na niebo w gębie ❤
Pierwszy raz w życiu wyszło mi ciasto i od razu kozak! Na pewno wrócę po inne przepisy jak tak dobrze się zaczęło. Pozdrawiam
Moje pierwsze ciasto w życiu!! Wyszło 🙂
Piecze się.. Kubki zapachowe szaleją
Mozna tortownice natłuscic maslem i obsypac maka?
Tak 🙂
Czy moge orzechy włoskie zastąpić orzechami nerkowca ?
Można zastąpić w zasadzie każdymi bakaliami, a czym dokładnie – to już zależy od naszych preferencji smakowych
Ciasto wyszło super, jest znakomite ;))))
Przepis super! Ciasto rewelacja! Zrobiłam je już 2 razy i właśnie robie kolejny. Wszystkim smakowało, znikło w jeden dzień a robiłam z dwóch porcji 😀 pycha!
Lubię ciasta. Lubię je też piec 🙂 Dziś upiekłem ciasto marchewkowe wg tego przepisu, z tym, że marchewkę utarłem na dużych oczkach i zamiast orzechów dodałem rodzynki. Ciasto ładnie wyrosło. Jest pyszne. Dziękuję za ten przepis 🙂 Muszę wypróbować pozostałe propozycje. Pozdrawiam.
Uwielbiam piec, a jakoś tak się złożyło, że nigdy nie piekłam ciasta marchewkowego. Postanowiłam poszukać przepisu i zaufałam właśnie temu. Ciasto wyszło idealne- nie za słodkie, nie za mdłe, idealnie wilgotne. DO ZAKOCHANIA. Chłopakowi smakowało, siostrze też, jedna wsp
współlokatorka mi się oświadczyłą, a druga upiekłą swoją wersję bez cukru (pości).
Świetny przepis, zrobiłam jedynie polewę z serka mascarpone ikremówki:)
Czy do ubitego masła nalezy dodawac serka po łyżeczce?Tam pytam, bo takie kremy z masła często lubią się ważyc.A mam wielką cheć zrobic ten słonawy krem na ciasto,tylko sie bardzo boję,że mi się zwarzy jak będę dodawała serek.Może jakaś rada?Dzieki bardzo za odpowiedź.
Tak, po łyżeczce (tak jak w przepisie). Aby się nie zważyło polecam, aby serek i masło były w temp. pokojowej
Mam w piekarniku ciasto marchewkowe i piekłam juz 50 minut a patyczek mokry.Marchewkę trochę odcisnęłam z soku ale nie za bardzo zeby ciasto nie było za suche.I co teraz mam zrobic? Piec dalej?na razie dałam na 10 minut jeszcze i chyba tak az patyczek będzie suchy?Proszę o rade bardzo
Marchewkę trzeba odcisnąć – ciasto nie będzie suche. Ja piekłabym do suchego patyczka
Tak zrobiłam,piekłam z godzinę 10,az patyczek był suchy,studzi sie w piekarniku.Ciekawa jestem jaki będzie po wystudzeniu.Jutro bede robic krem.Bardzo fajny ten Pani BLOG.Szybko Pani odpowiada,mozna się duzo nauczyc,naprawdę super.Pozdrawiam i dziękuje.
A czy do tego kremu na końcu mozna dodać soku z cytryny?A jeśli można to ile?Czy może lepiej nie ryzykować ,że się zwarzy.Ile dac cukru pudru na 250 g serka słonego,żeby nie przesadzić?Zdaje się na Pani odpowiedź.Dzieki.
Ok. 3-5 płaskich łyżek (najlepiej próbować)
Mam pytanie do Pani,ponieważ mi Pani ostatnio szybko odpisała:czy mogę zamrozić taki krem:mocno podgrzana śmietanka + rozpuszczona czekolada,wymieszane i ochłodzone.Czy to bym mogła zamrozic?
Ganache podobno można mrozić – koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Potem rozmraża się w temp. pokojowej
Wyszlo rewelacyjne, male zmiany, to dwie szklanki marchewki, i tylko jedna lyzeczka przyprawy do piernika oraz dwie lyzki ciemnego kakao. Ciekawe, czy ktos sie kapnie, ze w srodku jest marchewka, bo scieralam na normalnej tarce 🙂
Właśnie się piecze. Beztalencie ze mnie ale próbuję. Paskuda nie chce rosnąć. Zrobiłam jak w przepisie. Mam nadzieję,że coś podrośnie. Jeszcze 15 min.w piekarniku. Może za mało rozgrzany piekarnik. Niestety ta wersja nie ma termometru. Właściciel sprzętu się nie postarał. Zobaczymy co wyjdzie.
No i się upiekło. Ciacho mniam
Bardzo pysia- po prostu mega ciasto
Ciasto pyszne, wszystkim smakuje. Chyba tylko mnie wychodzi z zakalcem:( dorzucam jeszcze rodzynki, marchewkę odciskam. Nie wiem skąd on się bierze?
Zamiast orzechow, polecam migdaly..:). Rownie pyszne! Pozdrawiam.
Dzisiaj zrobiłam.Ciasto wyszło wspaniale! Wysokie,pyszne,wilgotne.Super przepis,dodoaje go do swojego zeszytu. Polecam
Czy można zrobić te ciasto w foremce takiej prostokątnej przypominającej korytko? Jak tak to ile trzeba trzymać w piekarniku?
Moja mama robiła czasami ciasto marchewkowe, ale z jej przepisu jakoś nie do końca mi wyszło. Natomiast jak zrobiłam z tego, to wyszło cudowne… Puszyste, mięciutkie. Palce lizać 🙂
Odważyłam się zrobic to ciasto tydzien temu, po wielu latach kupowania gotowych ciast w sklepie…Wyszlo przepyszne i zmotywowalo mnie do samdzielnych dalszych prob. Duża zasługa tego bloga, przepisy są czytelne i widac, ze pisze je osoba, która zna się na rzeczy. Bardzo inspirujący blog. Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
Dziękuję 🙂
Dziekuje za przepis. Ciasto bardzo dobre, Łatwe w przygotowaniu i nie drogie. Wybrałam opcję z cukrem pudrem i wszystkim smakowało 🙂
Wyszło wspaniałe! Wysokie,puszyste i piękne.;)
Moje jest brązowe bo dodałąm kakao, ponadto troszkę /dwie łyżki dżemu/ i rodzynki…Nic nie przeszkodziło: – to tylko mała modyfikacja czyli…twórcze podejscie do przepisu. Bardzo dziękuję za przepis ‚marchewkowy’.Po przejściu na dietę bezmięsną – dodatkowe warzywo w jadłospisie to dodatkowy plus dla mojej rodzinki….
Zrobiłam bez polwy.ale – następnym razem – zrobię przekladane podanym przepisem na polewę.
SERDECZNE DZIĘKI.
Sama piekę ju od ponad 40 lat lecz ciasta marchewkowego nie znałam.Sądzę,że może by można i było dodać troszkę jabłek do tego/
Dzis zrobiłam. Wyszło cudownie!! Wszytskim smakuje :))
Pyszne!! 🙂
Za każdym razem jak robię to ciasto to tylko z tego przepisu korzystam. Zawsze wychodzi doskonałe. A co najważniejsze cała rodzinka SZCZĘŚLIWA !!!!! :))
Uważam że ciasto jest wspaniałe !
Najlepsze marchewkowe jakie jadłam, a przeszukałam wiele blogów z przpisami 🙂
… ten blog jest najlepszy 😀
Moja wersja jest z ksylitolem zamiast zwyklego cukru i z mąką razową … lubię modyfikować 🙂
bardzo pyszne, smakiem przypomina piernik, polecam 🙂
Mam 11 lat i to moje pierwsze ciasto, które zrobiłam sama. Dzięki za przepis na super ciasto
Witam, robiłam to ciacho kilka razy i było rewelacyjne, zawsze w prostokątne blaszce, kilka dni temu wyszedł zakalec i dzisiaj też. Proszę o pomoc.
Może marchewka była zbyt wilgotna?
Nie sądzę, dobrze odcisnełam a wcześniej nie odcisnełam i wyrosły wysokie ciasta,piekarnik też w porządku.
Ja takie upiekłam tylko górę polałam syropem buraczanym, a później posypałam skórką pomarańczową kandyzowaną. Wyszło duże i bardzo pyszne
Właśnie mi się piecze.nie mogę się już doczekać!!!
Czy wyjdzie z samego proszku do pieczenia bez sody?
Można spróbować, trzeba dać dwie płaskie łyżeczki
wyszło bardzo smaczne, ale musiałam piec 2h do suchego patyczka, nie wiem czemu. Po godzinie było płynne po środku i zwiększyłam do 210’C i dopiekłam kolejną godzinę, nie spaliło się i jest super. Posmarowałam serkiem mascarpone wymieszanym z odrobiną cukru pudru. Dla mnie trochę mało czuć przyprawy więc kolejnym razem dam wiecej 🙂
Przepis wspaniały!!!! Tym razem chcę zastąpić marchew dynią. Czy można tak??? Poproszę o odpowiedź:) Bardzo dziękuję:)
Z dynią proponuję tak: https://www.poezja-smaku.pl/proste-ciasto-dyniowe/ 🙂
Czy można pominąć orzechy? ewentualnie czym je zastąpić? wszyscy w domu są alergikami i nie jadają żadnych orzechów…
Można pominąć albo dać w zamian np.: rodzynki, daktyle lub inne suszone owoce.
Bardzo smaczne ciasto marchewkowe, dzięki za super przepis
Czy do polewy mogę wykorzystać twaróg na kanapki Filadelfia?
Pyszne. Delikatne, puszyste. 200 st. C i 45 minut pieczenia i wyszło idealne.
Zakalec jak się wpatrzy mi wyszedł, trzeba do cukierni po ciasto lecieć, bo to w gości miało być 🙁
Widocznie jajka były za słabo ubite z cukrem (nie rozpuścił się) albo marchewka była za słabo odciśnięta i puściła sok 🙁
jakiej mąki najlepiej użyć?
Pszennej, np. typ 500
Witam. Jak zrobic to ciasto w blaszce 25*30 zeby bylo wysokie? Pozdrawiam
no cóż, ciasto wychodzi za każdym razem:) Zawsze jak je upiekę, to w pracy dziewczyny sobie przekazują informację jaki to ja wspaniały marchewkowiec robię:))))
Ale zamieniłam: cukier na cukier brązowy, olej na olej z orzechów włoskich. Mąka pół na pół z żytnią.
Pyszności
szklanka u ciebie to jest ile? 250ml czy wiecej? wypadaloby podac,bo szklanka szklance nie rowna.
250 ml
Pani Natalio,
Mam pytanie jakiej pojemności to ma być szklanka ?
Standardowa 200 ml? Czy 250 ml?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Szklanka w przepisie jest zawsze standardowa – 250 ml. Pozdrawiam!
Ciasto jest obledne i z polewa smakuje niesamowicie;D Dzieki za super przepis;*
A ja to ciasto robię w foremkach muffinkowych,o wiele bardziej smakuje i ładnie się prezentuje. Polecam.
Kurcze a mi zakalec wyszedł..
Trzeba bardzo dobrze ubić jajka i dobrze odcisnąć marchewkę!
Ja użyłam mąki z pełnego przemiału, oliwę z oliwek a zamiast cukru miòd. Wyszło pyszne 🙂
Podzielisz się ile łącznie miodu użyłaś? 🙂
Aż się wzryszyłam 🙂 Pięć lat temu znalazłam ten właśnie przepis na Twoim blogu. Ciasto robi nieustanną furorę,gdziekolwiek go nie zabiorę. Było to moje pierwsze samodzielne ciasto upieczone we wlasnym mieszkaniu w nowiutkim piekarniku. Tak zaczęła się moja przygoda z pieczeniem 🙂 Od tego czasu nie mogłam znaleźć adresu strony,z której wtedy korzystałam aż tu nagle dziś po zdjęciu trafiłam tu znowu. Dziś piekę ciasta hurtowo dla każdego,kto poprosi i mało kiedy jakieś ciasto piekę dwa razy,bo zawsze mam z 10 przepisów w „poczekalni”. Właśnie spisałam sobie chyba z 20 przepisów na słono z Twojej strony 🙂 Dziekuję!!
Oj Mags, teraz to ja się wzruszyłam 😉 Aż ciepło się robi na serduchu, zapraszam teraz częściej! 🙂
Czy można zamiast zwykłego oleju dodać kokosowego ?
Można
Czy ciasto uda się z mąką jaglaną? 🙂
Obawiam się, że może nie wyjść
Unikamy pszenicy więc zaryzykowałam. Wyszło i było pyszne! 🙂
PRZE-PYSZ-NE !!! Kilka przepisów na ciacho marchewkowe już wypróbowałam i ten jest najlepszy! 🙂
Mam pytanie: jaką wysokość osiąga to ciasto? Bo mi doszło do połowy wysokości tortownicy o średnicy 26 cm i obawiam się że zrobiłam zakalec ( można zepsuć?- można! 🙂 ) To ciasto będzie jedzone jutro i nie będe spać z nerwów czy nie będzie wstydu 🙂
Teoretycznie można zepsuć wszystko, ale mam nadzieję, że tym razem się udało 🙂 Trudno mi powiedzieć czy taka wysokość wystarczy, chyba okaże się po przekrojeniu
Upiekłam w formie mufinek, bardzo nam smakowały 🙂
Jutro robie
Chciałam zrobić to ciasto w mniejszych foremkach-motylkach, takich o boku mniej-więcej 9x9cm; i zastanawiam się – o ile należałoby skrócić czas pieczenia? Pozdrawiam 🙂
Powinno być gotowe w ok. 30 minut – najlepiej po tym czasie wbić w środek wykałaczkę i sprawdzić czy jest sucha
Ja daję na wierzch rozpuszczoną czekoladę z połową serka mascarpone, rewelacja!
Moge użyć maki kokosowej ? Lub innej bezglutenowej?
Lepiej niż kokosowa sprawdzi się gotowy miks mąk bezglutenowych
Witam,
ja zamiast 1,5szklanki mąki pszennej dałam 3/4szkl.orkiszowej, po1/4 szkl. ryżowej, jaglanej i owsianej i wyszło super!
Ehh zakalec. Nie wiem co zrobiłam źle. Kiedyś robiłam już z tego przepisu i wychodziło. Chyba źle, że uchyliłam piekarnik. Zawsze brak tej informacji w przepisach, a niektóre ciasta potrzebują uchylenia. Zawiodłam sie, tyle roboty na marne ;/
Z tego przepisu upiekłam babeczki ozdobione kremem .Superaśne jak mówi mój wnuczek.
Wkoncu znalazlam idealny przepis.Ciasto wyszlo pyszne i wyrosniete.Wszyscy zachwalają .Dziekuje
Właśnie się piecze. Zobaczymy jak wyjdzie, oby smaczne bo za chwilkę mam gości 😉
Przepis MEGA,rodzinka się zajada :)Zamiast orzechów dodałam słonecznik łuskany(trochę tańszy )i też wyszło super,normalnie petarda.:)
Witam. Czy make należy przesiac? Wyszedł mi zakalec. Próbuję dopatrzyc się przyczyny.
Ja nie przesiewam. Najczęstszą przyczyną zakalca jest nieodciśnięta lub za słabo odciśnięta marchewka. Trzeba też zwrócić uwagę na dobre ubicie jajek. Czasem pomaga też zmiana formy na inną
ja osobiście nigdy nie odciskam marchewki. ciasto z tego przepisu piekę bardzo często. wychodzi przepyszne. zakalec wyszedł mi raz – winna była marchewka – ale chodzi raczej o jej odmianę/zródło pochodzenia (marchew była dziwna, taka jakby przezroczysta, wodnista).
mmm pychota w końcu udało mi się zrobić jakieś pyszne ciacho i dzieciom jak smakuje.serdecznie dziękuję i pozdrawiam
a piekłam w blaszce kwadratowej, przekroiłam na pół i do środka też dałam masę a na wierzch posypałam orzechy
Czy do ciasta zużywa się jedynie białka? Czy żółtka też w jakimś etapie należy dodać?
W przepisie jest mowa o całych jajkach
no mniam
Mam pytanie, o ile zwiekszyc proporcje jezeli chce zrobic to ciach na tradycyjnej, duzej blaszce?
Ja bym spróbowała z podwójnej porcji, ale nie piekłam nigdy w dużej blaszce
Witam 🙂 mam do wyboru tortownicę 22cm albo blaszkę 22×33, która z nich lepiej nada się do tego przepisu, by ciasto wyszło puszyste, ale nie zbyt wysokie? Czy należy zmienić proporcje składników?
Skorzystałabym z przelicznika foremek 🙂
Gdyby ktoś miał podobny dylemat, to wybrałam blaszkę 22×33, po bokach troszkę się spiekło, ale ogólnie było genialne. Zrobiłam z polewą czekoladową, na przyjęciu zniknęło w mniej niż godzinę 🙂 bardzo dziękuję za przepis i na pewno jeszcze nie raz wykorzystam 🙂
Mój piekarniczy debiut. Dwie lewe ręce, ale przepis podany tak, że nawet ja zrozumiałem 🙂 Ciasto będzie bez polewy, własnie wyjmuję z piekarnika, pachnie obłędnie, pięknie wybrzuszony środek… jutro konsumpcja 🙂
Natalia, ekstra przepis!
Wyczuwam nowy, kulinarny talent 🙂 Brawo! 🙂
ciasta już nie ma… wszystkim smakowało 🙂
Robie juz ktorys raz. Jest przepyszne i na dodatek bardzo latwe.
Rewelacja:) zrobiłam troszkę zdrowszą wersję z erytrolem zamiast cukru i zamiast 1,5szklanki mąki pszennej dałam 3/4szkl.orkiszowej, po1/4 szkl. ryżowej, jaglanej i owsianej. Piekłam 55minut w blaszce 22×32cm na 180′ góra-dół. Dziękuję za fajny przepis! Na pewno zrobię jeszcze raz:)
Ciasto rewelacyjne, zawsze wychodzi tak samo pysznie . Dziękuje
Dziękuję za przepis. Ciasto przepyszne ale wg mnie najwięcej daje mu OBŁĘDNA polewa. Żałuję że nie zrobiłam więcej by przełożyć nią ciacho. Nadrobię następnym razem bo z pewnością będę wracać do tego przepisu
Ciasto pyszne! Zamiast orzechów dodałam posiekane migdały i również jest rewelacyjne. Polewa cudowna!
Co zrobić, aby ciasto nie opadło? Świetnie rośnie, ale po wyłączeniu piekarnika, pozostawieniu ciasta przez 20 minut w nim, a następnie wyjęciu OPADA 🙁 co jest nie tak? Piekarnik jest nagrzany przed pieczeniem, nastawiony na 180 stopni , tryb góra-dół, na środkowej wysokości
A wyszło tak, to chyba zakalec? 🙁
Proszę spróbować odcisnąć mocniej marchewkę – gdy jest zbyt mokra, może wyjść zakalec. Warto użyć składników w temperaturze pokojowej. U jednej z moich czytelniczek, której wyszedł zakalec, pomogła też zmiana foremki na taką z kominem – jej tortownica źle przewodziła ciepło.
Kochana czy mogę zrobić z podwójnej porcji i czy mi się uda? Planuję zrobić na blachę 25×40
Jeśli ciasta nie będzie zbyt dużo powinno wyjść OK, warto skorzystać z przelicznika foremek z Moich Wypieków: https://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
A ile piec 40 min czy więcej
Trzeba sprawdzać patyczkiem, pierwszy raz po 40 minutach
Robiłam pierwszy raz. Wyszło idealnie 🙂 Dzięki za wspaniały przepis. Następnego dnia piekłam kolejne, tak mi zasmakowalo 🙂
O cieście marchewkowym słyszałam wiele razy i gdy tylko znalazłam ten przepis postanowiłam go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Cała rodzina się zakochała. A przepis jest tak prosty że można piec codziennie. Dziękuję.
Super! Właśnie szukałam przepisu 🙂
Cześć! Akurat poszukiwałam ciasta idealnego na halloween i wpadłam na ten przepis i mam pytanie czy jeśli ciasto wleję do formy jak na murzynka/babkę to muszę przedłużyć lub skrócić czas pieczenia?
To zależy od foremki, najlepiej wbić patyczek (taki od szaszłyka) lub wykałaczkę w środek ciasta – jak będzie suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone
Totalny zakalec.. marchew nie byla wilgotna. Beznadzieja.. plaski zakalcowaty placek.
Ciasto przepyszne dzięki super przepisowi, lekko wilgotne krem wyśmienity 😉
Wyszło wspaniale 🙂
Robilam zgodnie z przepisem, ale wyszedł mały zakalec. Czy po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na jakiś czas?
Warto zacząć studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach
Szklanka oleju to stanowczo za dużo na takie proporcje! Ciasto będzie za tłuste i może zbyt mało wyrosnąć, wystarczy pół szklanki. A ogólnie przepis rewelacyjny.
Robiłam już 3 raz, zawsze pięknie rośnie i jest pulchne, ale dzisiaj wyszło gorzkie. Ktoś wie dlaczego? Pierwszy raz dodałam tej przyprawy do piernika, może to przez to? Nie da się niestety zjeść
Niestety mogła się trafić gorzka marchewka – inna przyczyną może być dodanie przez przypadek za dużo sody. jeśli nasza przyprawa do piernika ma naturalny skład to nie powinna dawać goryczy
Super ciasto. pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe i wyszło .bardzo pyszne.
Ciasto wychodzi super niebo w gębie :))))
Robiłam wg tego przepisu już kilka razy i zastanawiam się, czy jak dodam więcej proszku do pieczenia, to czy bardziej wyrośnie? W kuchni jestem początkująca ;p
Wyszedł zakalec :<
Świetny przepis , pyszne ciasto 🙂
Rewelacyjny przepis! Wielkie dzieki 🙂 Ciacho zniknie przed końcem nocy Sylwestrowej do ostatniego okruszka …
Upiekłam… przed chwilą spróbowałam… i to jest TO ! :)))) A przymierzałałam się do tego ciasta od wielu już lat :)))
Dziekuję, Natalio 🙂
Wlasnie wlozylem ciasto do piekarnika, calkiem czytelny przepis Czuje profesje i jak nie spale to bedzie swietnie,
zapomnialem dodac soli ,mam nadzieje ze smaku nie zmieni a wyjdzie na zdrowie
Uzylem oliwy z oliwek, mam nadzieje ze tez nie bedzie szkodliwe 🙂
I mam nadzieje ze 180 to bez termoobiegu ale fakt i tak trzeba sprawdzic patyczkiem, kazdy piekarnik inaczej piecze 🙂
Dziekuje
Trzymam kciuki, pamiętaj tylko, że oliwa nadaje wypiekom gorzki posmak – lepszy jest olej rzepakowy lub z pestek winogron — mają neutralny smak
Przepis jest doskonały, piekłam to ciasto już wiele razy i zawsze było pyszne, nawet bez polewy.
Jedyną modyfikację jaka wprowadzilam to, że zamiast proszku do pieczenia daje dodatkową łyżeczkę sody i skrapiam dodatkowo mase sokiem z cytryny, wyrasta piękne i chrupiące.
Dziękuję za przepis, który jest genialny!
Robiłam to ciasto juz wiele razy i jestem w nim zakochana zawsze mi wychodzi pomimo tego że nigdy nie odciskałam marchewki. Zmniejszam też troszkę ilość cukru i piekę tylko ok 30 min bo po tym czasie jest już suche w srodku (pewnie kwestia piekarnika). Jak robiłam pierwszy raz nie miałam orzechow włoskich więc dałam migdały i wyszło tak dobre że już nigdy nie próbowałam zmieniać ich na orzechy 😉 muszę jeszcze tylko wypróbować opcję z polewą, choć z cukrem pudrem jest naprawdę super 🙂
Gdy slyszalam ciasto marchewkowe to pukalam sie w glowe na jak ciasto z marchwia bez zartow , lecz gdy na swieta bylam u siostry i podala mi to ciasto to 3 dni nie tknelam zadnego innego tylko pochlanialam marchewkowe cudo az jak wyjezdrzalam do domu to siostrzyczka mi upiekla cale dla mojej rodinki , jest obledne
Czy można zmniejszyć ilość oleju? Ciasto bardzo dobre, ale źle się po nim czułam, ppzostawia smak oleju w ustach
Można
Zawiodłam się zrobiłam tak jak w przepisie i niestety zakalec 🙁
Przykro mi : ( nie zawsze wszystko każdemu wychodzi, przy porządnym ubiciu jajek i odciśnięciu marchewki nie powinno być zakalca
Wygląda świetnie. Nie miałam pomysłu na ciasto i padło na Twoje ciasto marchewkowe 😉 Mam nadzieję, że wszystkim posmakuje w domu.
Kurcze, zawsze robie to ciasto z przepisem a ostatnio długo nie robilam i chcialam z pamieci zrobic ale zamiast 1,5 szklanki maki dalam 2 aktualnie ciasto w trakcie wypieku i zastanawiam sie jak bardzo nawalilam…
Kurczę, tak bardzo miałam ochotę na to ciasto, a wyszedł zakalec :(((
Zdecydowanie moje ulubione ciasto. Przepisy na różnych stronach nieco różnią się od siebie i sprawdziłam już chyba każdy możliwy i to właśnie z Twojego najbardziej mi smakuje 🙂
Dzisiaj wypróbowałam. Bez polewy. Tylko posypałam zmielonymi orzechami. Doskonały przepis. Dziękuję.
Widzę, że wszystkim smakuje. To i ja ten przepis wypróbuję :). Smacznego!
Pyszne ciasto Twój przepis dodamy do ulubionych.
Uwielbiamy to ciasto, piekę je regularnie od około 5 lat i zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Tu akurat w wersji urodzinowej dla mojego synka do przedszkola z polewą z gorzkiej czekolady i odrobiny mleka. Dziękuję że ten przepis.
Ekstra! Wszystkiego dobrego dla synka! <3
Mi wyszedł zakalec :/ Robiłam wszystko według przepisu, bez termobiegu bo nie mam 😉 W smaku pycha.
Jeśli marchewka była dobrze odciśnięta, a jajka dobrze ubite to warto spróbować upiec w innej foremce – miałam kiedyś tortownicę w której zawsze marchewkowe mi opadało, a w każdej innej wychodziło super 🙂
Za dużo proszku do pieczenia i sody. Przez to niedobre w smaku
Wyszed; sztos <3
W smaku wyszedł bardzo dobry ale trochę za bardzo ubity i mało puszysty. Może jednak trochę za dużo oleju?
Można próbować mniej, ciasto będzie mniej wilgotne, przy dobrym odciśnięciu marchewki wychodzi bardzo puszyste
Ciasto pyszne ale ja orzechy moczyłam pół godziny w 100 ml spirytusu. Mniam.
Czy można dodać mniej cukru oraz oleju? Pozdrawiam 🙂
Można. Spokojnie po 3/4 szklanki. Niektórym smakuje z połową, dla mnie jest wtedy za mało wilgotne
Moje koleżanki często zachwalały ciasto marchewkowe, jednak ja jakoś nie mogłam się zmotywować do przyrządzenia. Znalazłam Twój przepis i postanowiłam spróbować. Ciasto wyszło rewelacyjne- pyszne i puszyste. Smakowało całej mojej rodzinie i szybko zniknęło z talerza 🙂 na pewno wkrótce przyrządzę je znowu 🙂
Ciasto wspaniałe 🙂
Aby było lżej na sumieniu spróbowałam dać 1/4 szklanki oleju i ciasto wyszło równie dobrze jak w przypadku zastosowania ilości podanej w przepisie 🙂
Do polewy dodałam zamiast miodu syrop klonowy 🙂 a zamiast orzechów (nie chciało mi się tłuc) słonecznik 🙂
Zaraz piekę kolejne!
Miałam kilka podejść do ciasta marchewkowe, za każdym razem coś nie wychodziło… dopiero gdy skorzystałam z Twojego przepisu wyszło, także naprawdę bardzo dziękuję! Wyszło pyszne i puszyste – koleżanki z pracy wypytywały o przepis, a to chyba najlepsza rekomendacja :-).
Pychotka to mało powiedziane. Zapisuję i mimo że… dopiero co skończyłam małą blachę – na weekend planuję kolejną. Jadę do teściowej i… już wiem czym się pochwalę. Pozdrawiam i dziękuję!
Czy do polewy mogę użyć serek „mój ulubiony” z Wielunia?
Tak, masa będzie z nim łagodniejsza
Szukałam dobrego przepisu na ciasto marchewkowe i w końcu się udało- znalazłam ten przepis u Ciebie. Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku.
Zrobiłam w dwóch foremkach i z czekoladową polewą.
Cudowne!
A jeśli chciałbym użyć mąki orkiszowej, to w jakich proporcjach? I czy można całkowicie zamienić mąkę pszenną?
Jeśli mamy jasną, to proporcje będą podobne – jak pełnoziarnistą to zrobiłabym pół na pół
A mnie ten przepis jakoś nie podszedł. To nie moje pierwsze ciasto marchewkowe ale tym razem mało ciastowe, mokre ale nie tak jak lubię i ten olej chyba podkręcił smak marchewki w jakis obiadowy a nie ciastowy sposób
Ciasto wyszło przepyszne, zamiast orzechów włoskich użyłam mieszanke migdałów, nasion dyni i słonecznika:)
polecam 🙂
Super przepis. Ciasto rewelacja!!!
Zamieniłam orzechy na płatki migdałowe , dodałam suszone śliwki, marchew starłam na grubej tarce i nie odcilskalam soku.
Przedluzylam pieczenie do 60minut, bo po 45 jeszcze kleiło się do patyczka.
Przekroilam ciasto na 3 części, dolna warstwę posmarowałam dżemem figowym a środkowa masa serowa.
Znajomi byli zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem.
Dziękuje!!!
Ciasto z tego przepisu robię od lat i zawsze wychodzi przepyszne! 🙂
Mam jednak pytanie – ile mąki należałoby użyć na całość, by móc całkiem pominąć marchewkę? Potrzebuję jako bazę pod inne ciasto, gdzie niestety marchewka by nie pasowała
Trudno powiedziec, raczej poszukałabym innego przepisu
Czy ciasto trzeba przechowywac w lodowce?
Bez polewy nie, z polewą w lodówce lub chłodnym miejscu
Rewelacyjne ciasto .. w każdym wydaniu, Polecam 😉
Robię zawsze z Twojego przepisu. Wychodzi! Wspaniale aromatyczne i nigdy jeszcze nie było tak żeby się nie udało 🙂 i żeby zostało coś po imprezie 🙂
Wyszło prześliczne i przesmaczne
Witam, czym najlepiej zastąpić cukier w tym przepisie? Stewia będzie lepsza czy ksylitol? Będę piekła dla diabetyka,
Pozdrawiam
Jeśli chce zrobić w tortownicy 28-30 cm to jak mam zwiększyć ilość składników ?
Czy z tej porcji tez wyjdzie ?
Bardzo często korzystam z tego przepisu, ciasto jest genialne!
Ciasto wyszło pyszne, puszyste i mięciutkie. Żaden zakalec. Idealny przepis na ciasto marchewkowe! Dodaję do ulubionych 🙂 czy można udostępnić Pani przepis na fb? 🙂
Ta ilość składników wystarczyła mi na blachę i wyszlo super ciasto.
Ciasto robilam po raz 3. Za pierwszym razem miało delikatny zakalec. Za drugim całkiem opadło, za trzecim mimo wielkiej staranności i zadbania o każdy szczegół znowu opadło mimo że podczas pieczenia wyglądało pięknie. Jestem bez sił i już więcej nie upiekę marchewkowego. Trudno
Oj przykro mi 🙁 może to kwestia foremki? Mi w jednej nigdy nie wychodzi, a w innych bez problemu
Piekłam ciasto z Twojego przepisu już wiele razy i zawsze wychodzi pyszne 🙂 tyle że dodaje połowę cukru, bo dla mnie trochę za słodkie
Czasami zamiast marchewki dodaje dynię albo wióry po wyciskaniu soku (zwykle marchew jabłko burak) 🙂
Ostatnio była też wersja z orzechami, płatkami migdałowymi i łezkami czekoladowymi – było mega pysznie. Dzisiaj orzechy i daktyle, zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Dzięki za ten przepis 🙂
Super! smaczne kombinacje <3 pochwal się kiedyś zdjęciem! :)))))
Zawsze wychodzi pyszne 🙂
Właśnie się zajadam tym ciastem jest pyszne, puszyste, bardzo dobre jednak, mocno tłuste… Żeby było zabawniej oleju dałam tylko 2/3 szklanki, bo więcej nie miałam
Czy próbował ktoś z mniejszą ilością oleju?
Ciasto marchewkowe wyszło pyszne 🙂
Ciasto marchewkowe jest mega pyszne
Piękne!
Ciasto wyszło przepysznie. 🙂 Chociaż marchewkę starłam na grubych oczkach i nie odciskałam.;trochę dłużej piekłam w piekarniku. A na koniec przełożyłam mascarpone. Dzieci zajadały 😉
Piekłam pierwszy raz według tego przepisu, tylko zamiast całej szklanki oleju dałam 2/3 szklanki. Wyszło obłędne, polecam
Ciasto marchewkowe robiłam wielokrotnie.Przepis super.Polecam!!!
Moje pierwsze ciasto, które wyszło! Pycha, dzięki!
Lubię ciasto marchewkowe będę robić
Robię je bardzo często. To ciasto stało się moim ulubionym oraz każdego kogo nim częstuje
Najlepsze ciasto jakie jadłam, zamiast polewy dodałam krem. Naprawdę wyśmienite
Ja za kazdym razem robie marchewkowe z Twojego przepisu i jest najlepsze. Kilka razy opadlo ale to nikomu nie przeszkadzalo 😉 teraz dziele na tortownice i mala keksowke i jest ok i robie z czym mam pod reka… jak nie mam orzechow daje slonecznik, najczesciej prazony bo ma orzechowy smak i dodaje rodzynki, zurawine pyyyyychota. Raz zrobilam z daktylami (tylko trzeba je dobrze posiekac) i slonecznikiem, wyszlo obledne .. tylko ciut za slodkie bo nie zmniejszylam ilosci cukru ..gapa
Najlepsze ciasto marchewkowe, wracam do niego juz kilkanascie razy 🙂 zawsze wychodzi ! I najlepsze juz nie raz dla „lepszego dzielenia” robilam w formie babeczek 🙂 pieke krocej, a zawsze robi robote 🙂 nawet kilkulatek sobie radzil
Piekę z tego przepisu mufinki:) czasem wypróbuję jakiś nowy przepis, ale do tego wracam zawsze, bo to zdecydowanie najlepszy przepis ever!!
Piekę już z tego przepisu drugi raz, ciasto zniknęło w jeden dzień. Ja zrobiłam polewę czekoladową , zamiast przyprawy do piernika dałam imbir, orzechy pół na pol z rodzynkami i skórkę startą z jednej pomarańczy. Wyszlo rewelacyjnie pachnące i wilgotne ciasto.
Dziękuję za przepis.
Czy zamiast orzechów włoskich mogą być orzechy laskowe?
Pyszne ciasto! Dziękuję za przepis
Dzień dobry, chciałam zapytać jaki rozmiar szklanki bierzemy pod uwagę 200 czy 250 ml? dziękuję. pozdrawiam.
Zawsze 250 ml
Ciasto bardzo smaczne i wilgotne.Świetny przepis
Pierwszy raz w zyciu robilam i mega super wyszlo. Smak obledny. Przepis sobie przywlaszczam
Robiłam z tego przepisu nie raz. Jest niesamowite. Mała moja modyfikacja – do serka mascarpone dodałam bitą śmietanę i krem jest lżejszy. Bardzo polecam ten przepis!
Upiekłam. Wyszło rewelacyjne! Ja dałam 7 marchewek, tartych na grubych oczkach. Bo tak lubię duża blacha, więc podwoiłam resztę składników. Wyrosło pięknie, pachnie obłędnie i tak też smakuje. Nie jest suche, a wilgotne i puszyste. Najlepszy przepis ever! ❤️
Przepis jest wg mnie idealny. Ciasto zawsze wychodzi, jest przepyszne. Moja rodzina je uwielbia. Nie odchudzamy się, wręcz odwrotnie, więc wypiek może być kaloryczny. Piekę go na okrągło, od kiedy znalazłam ten przepis. Pozdrawiam serdecznie!