Kategorie

Wegetariańskie

Kotlety z ciecierzycy

Wegańskie kotlety z ciecierzycy (a’la mielone)

Najlepsze mielone robi babcia. Choćbym nie wiem jak się starała, to nie wyjdą tak doskonale jak u niej. Serce wkładane w karmienie wnucząt musi być składnikiem nie do zastąpienia. Na co dzień ostatnio bardzo brakuje mi takich prostych, domowych obiadów…

Czytaj dalej
Wegańskie pierogi ruskie

Wegańskie pierogi ruskie

Wegańskie ruskie pierogi smakują niemal identycznie jak nabiałowy odpowiednik. Mogą stanowić pomysł na wykorzystanie nadmiaru tofu, a także być doskonałym obiadem dla osób, które nie tolerują nabiału. Byłam zaskoczona, że wegańska wersja tak mi zasmakuje. W rankingu wygrywają tradycyjne, jednak…

Czytaj dalej
Leczo z ciecierzycą

Leczo z ciecierzycą

Uwielbiam moment, kiedy po zimie nadchodzi wiosna. Pierwsze dni, gdy ciepło jest nie jednorazowo – a kilka dni z rzędu. Słoneczna pogoda sprawia, że mam ochotę odżywiać się lekko, kolorowo i bezmięsnie. Leczo z ciecierzycą to takie typowo polskie leczo…

Czytaj dalej
Najlepsze pierogi ruskie

Najlepsze pierogi ruskie

W prostej, domowej kuchni zaklęta jest prawdziwa magia. Pozostałe z obiadu gotowane ziemniaki, cebula, trochę sera, trochę mąki – niby nic wykwintnego, a jednak razem potrafią stworzyć danie, bez jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie…

Czytaj dalej
Galette z pieczarkami i porem

Galette z pieczarkami i porem

Mam czasem problem co podać na kolację, gdy nie wiem o której dokładnie przyjdą goście. Tarta często okazuje się idealnym wyborem – można ją przygotować i upiec przed podaniem lub łatwo odgrzać. Tym razem padło na wersję wegetariańską, którą podpatrzyłam…

Czytaj dalej
Indyjskie placki ziemniaczane - Aloo Tikka

Indyjskie kotlety ziemniaczane

Na lunch do pracy najczęściej zabieram makarony, tajskie curry i oczywiście różnego rodzaju sałatki. Są to jednak dania, które mogą się znudzić. Ostatnio przygotowując się wieczorem do pracy zauważyłam, że lodówka jest kompletnie pusta. Zostały tylko ziemniaki, a w zamrażarce…

Czytaj dalej
Pizza bianca z kurkami

Pizza bianca z kurkami

Pizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek…

Czytaj dalej
Pasta ze slonecznika i papryki

Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki

Pasty do pieczywa to najlepszy sposób na kolację lub… przyjęcia. Jeśli macie dużo gości, warto przygotować zawczasu kilka past do smarowania – wystarczy świeże pieczywo i nietuzinkowa przekąska gotowa. U mnie w pracy takie pasty to prawdziwe urodzinowe hity (większym…

Czytaj dalej
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (kaszotto)

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (lub po prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki…

Czytaj dalej
Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

Pęczak z dynią, fetą i jarmużem (dyniowe pęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając…

Czytaj dalej
Tabbouleh - sałatka z kaszą bulgur

Tabbouleh – sałatka z bulgurem

Tabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka z kaszą bulgur (czasem zastępowana kuskusem lub komosą ryżową). Jest jej wiele odmian, ale najważniejsze składniki to duża ilość drobno posiekanej pietruszki i mięty. Dzięki ziołom oraz cytrynie sałatka jest niesamowicie lekka i odświeżająca….

Czytaj dalej
Zamknij