Przepisy: Kawy i czekolady do picia

  • Jesienna kawa na mleku orzechowym z figami

    Dodano w pon, 25/09/2017 - 5:42

    Jesienna kawa na mleku z orzechów laskowych z figamiKto z Was kocha jesień? Ja niestety nie… Silny wiatr, deszcze, spadająca temperatura potrafią mi przyćmić uroki tej pory roku. Gdy któregoś dnia znowu wróciłam do domu przemoczona, postanowiłam sobie tę jesień troszkę osłodzić moim tamtorocznym odkryciem – połączeniem kawy z figami. Zaparzam kawę na mleku roślinnym – orzechowym lub migdałowym (zazwyczaj wracam późno, więc jest to już bezkofeinowa Inka), dodaję cynamon i przegryzam świeżymi figami – komponują się idealnie. Mleko orzechowe nie smakuje tak jak krowie – jednak do późnej, jesiennej[…]

  • Odżywcza czekolada do picia z jagodami i jogurtem naturalnym

    Dodano w czw, 15/06/2017 - 1:24

    Jogurtowa czekolada do picia z jagodamiPo zimie zostały mi mrożone jagody. Nie miałam czasu wykorzystać tych owoców do ciasta, ale ochota na deser z nimi w roli głównej była nie do przezwyciężenia! Tak powstał genialny napój. Do czekolady z jagodami używam jogurtu – dzięki niemu ma orzeźwiający posmak, za którym przepadam. Dodałam też Inkę, która doskonale podbija smak czekolady (ta z błonnikiem dodatkowo nas nasyci na dłużej). Taka jogurtowa czekolada jagodowa jest jeszcze lepsza niż napoje w słynnych pijalniach czekolady! Nie wiem czy napój ucieszy bardziej dzieci czy rodziców, wypróbujcie[…]

  • Kremowa kawa z awokado – przysmak z Indonezji

    Dodano w pt, 28/04/2017 - 12:10

    Kremowa kawa z awokadoKremowa kawa z awokado to napój o zupełnie wyjątkowym smaku. Słodka, o cudownej konsystencji – dająca mnóstwo energii (u mnie, zamiast kofeiny, dodatkowej mocy dodaje inulina z kawy zbożowej Inka z błonnikiem). Pomysł łączenia kawy ze zdrowym awokado i gęstym mlekiem skondensowanym pochodzi z Indonezji (nazywa się Es Alpukat). Koktajl ten jest tam bardzo popularny. Nic dziwnego – jest przepyszny! A do tego zdrowy i bardzo prosty do przygotowania. Trend ten powoli przychodzi do Europy. Taką kawę najlepiej wypić na drugie śniadanie –[…]

  • Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika

    Dodano w czw, 22/12/2016 - 12:01

    Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernikaPierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Taka kawa nie tylko jest rozgrzewająca, korzenna, aromatyczna i pyszna, ale też wspaniale wygląda. Dzięki temu, że została przygotowana na bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć na[…]

  • Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

    Dodano w pon, 28/11/2016 - 2:43

    Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosemRozgrzewająca mocha z prażonym kokosem to deserowy napój idealny na chłodne dni. Taka kawa kokosowa ma wszystkie zalety gorącej czekolady, zdrowego napoju i wyśmienitego, bezcukrowego deseru. No i ten prażony kokos! Dodatek kawy zbożowej Inka nadaje napojowi głębszego smaku i przemyca nam nieco zbóż. Chwila zimowej przyjemności dla każdego. Jeśli kochacie smak Inki, gorzkiej czekolady i aromatycznego kokosa, to jest to coś dla Was. Gotowa kawa świetnie przechowuje się w lodówce – potem wystarczy ją podgrzać. Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem: 1[…]

  • Jesienna kawa z karmelem jabłkowym

    Dodano w pt, 14/10/2016 - 10:48

    Kawa z karmelem jabłkowymKawa z karmelem jabłkowym to rozgrzewająca propozycja na jesienne wieczory. W deszczowy dzień, przy dobrej książce odgania wszystkie jesienne smutki. Jest też idealna do wypicia z kimś bliskim – prezentuje się bardzo apetycznie, a gdy karmel przygotujemy sobie wcześniej – zrobimy ją błyskawicznie. Do jej wykonania użyłam klasycznej kawy zbożowej Inka – dzięki temu można ją pić nawet późniejszą porą. Sam karmel jabłkowy powstaje na bazie naturalnego soku jabłkowego – ważne, aby sok był tłoczony (a nie z koncentratu) i miał naturalnie[…]

  • Koktajl jeżynowo-kawowy

    Dodano w śr, 21/09/2016 - 12:01

    Koktajl jeżynowo-kawowyKoktajl jeżynowo-kawowy to wspaniałe, pobudzające smoothie na pełne energii rozpoczęcie dnia. Lato powoli się kończy, a wraz z nim świeże owoce. Na szczęście rozpieszczają nas jeszcze ciepłe dni, w które warto zafundować sobie odżywcze, owocowe, lekkie śniadanie. Ja wybrałam pełne antyoksydantów polskie jeżyny. Całość smakuje po prostu pysznie! Dzięki zbożowej Ince smoothie ma delikatnie kawowy smak, a więc poranna kawa nie będzie już nam potrzebna. Dodatkową porcję zdrowia zapewnią jagody goji i nasiona chia. Jako że użyliśmy kawy zbożowej, koktajl możemy serwować[…]

Strona 1 z 212