Kategorie

Przetwory

Maliny w syropie

Maliny w syropie

Maliny w syropie to idealny dodatek do zimowej herbaty. Świetnie pasują też jako słodzidło do owsianek, naleśników czy pankejków. Choć mamy jeszcze ciepłe dni, wyobraź sobie: zimowy wieczór i Twoje własne malinki do herbatki. Czysta rozkosz. Taki słoiczek malin jest…

Czytaj dalej
Najlepsze ogórki małosolne

Ogórki małosolne – twarde, chrupiące, najlepsze!

Ogórki małosolne to nasze narodowe dobro. Tego smaku nie da się porównywać z niczym innym! Żałuję, że sezonowo tak rzadko goszczą np. w restauracjach jako składnik dań – byłaby to świetna reklama dla świata. Na szczęście wciąż mnóstwo osób przyrządza je…

Czytaj dalej
Wegański smalec z fasoli z kaszą gryczaną

Wegetariański smalec z fasoli z kaszą gryczaną

Warzywna pasta fasolowa zwana wegetariańskim lub wegańskim smalcem na stałe weszła do mojego menu i często zabieram ją na wszelkiego rodzaju imprezy jako uniwersalne smarowidło do chleba. Ostatnio w niezastąpionej Jadłonomii rzuciła mi się w oczy pasta fasolowa z dodatkiem „skwarek…

Czytaj dalej
Masełko cukiniowe - masło cukiniowe

Masełko cukiniowe

Nazwa masełko cukiniowe może być nieco myląca – smarowidło z cukinii masełkiem nie jest, ale świetnie się sprawdza „zamiast” do kanapki. W smaku nieco przypomina wegański smalec. Usmażona z czosnkiem i cebulą cukinia jest mazista, może stąd to skojrzenie. Jeśli w…

Czytaj dalej
Koreańskie kimchi

Kimchi – koreański przysmak

Kimchi to jedna z najpopularniejszych kiszonek na świecie. Jest też wyjątkowo zdrowa. To kiszona na ostro kapusta (najczęściej pekińska), która jest nie tylko sałatką samą w sobie, ale jest także kluczowym składnikiem wielu dań – zarówno koreańskich, jak i tych…

Czytaj dalej
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta

Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta

Nic nie cieszy tak, jak własnoręcznie przygotowany prezent. Taki od serca. Dopasowany do osoby obdarowanej. Zrobienie czegoś samemu wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowałam dla Was kilka pomysłów na apetyczne podarunki dla bliskich. Mam nadzieję, że któryś tak…

Czytaj dalej
Konfitura z fig - dżem figowy

Konfitura z fig (dżem figowy)

Konfitura z fig smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo…

Czytaj dalej
Sos żurawinowy do mięs i pasztetów

Sos żurawinowy do mięs i pasztetów

Sos żurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasztetów, wędlin czy szlachetnych serów. Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę, kupcie ją bez wahania (a kupić ją jest coraz łatwiej – szczególnie w okresie świątecznym)!…

Czytaj dalej
Likier kukułka

Likier Kukułka

Lubicie domowe likiery? Ja bardzo. Goście na pewno bardziej zachwycą się, gdy podamy samodzielnie przygotowany likier, niż gdybyśmy kupili go w sklepie. Ten jest wspaniały już na drugi dzień po przygotowaniu. Likier Kukułka. Prawdziwa gratka dla fanów tych popularnych kiedyś…

Czytaj dalej
Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Sałatka z cukinii i papryki na zimę uratuje Was w niejednej kryzysowej sytuacji. Idealnie pasuje do mięsnych obiadów, a także jest świetnym dodatkiem do domowych fast-foodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na…

Czytaj dalej
Domowy twaróg (biały ser)

Jak zrobić domowy twaróg

Domowy twaróg (biały ser) to coś o niebo lepszego od sklepowej wersji. Jest delikatny, lekkostrawny. Wychowałam się w czasach, kiedy twaróg robiło się samodzielnie, zbierało się śmietanę, a następnie robiło z niej masło oraz uzyskiwało maślankę. Dziś niewiele dzieci wie…

Czytaj dalej
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu to jedna z polskich specjalności. Czarny bez kwitnie praktycznie wszędzie ciesząc oko białymi drobnymi kwiatkami. Kwiatki te mają szereg właściwości zdrowotnych – działają antywirusowo, oczyszczająco, przeciwmigrenowo, napotnie, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą stany zapalne. Kiedyś…

Czytaj dalej
Zamknij