Przepisy: Przetwory

  • Konfitura z fig (dżem figowy)

    Dodano w pt, 06/10/2017 - 12:28

    Konfitura z fig - dżem figowyKonfitura z fig smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania. Do tego lampka wina i pyszna, prosta kolacja gotowa. Konfitura z fig (dżem figowy): 1 kg świeżych fig 3/4 szklanki cukru trzcinowego[…]

  • Sos żurawinowy do mięs i pasztetów

    Dodano w śr, 21/12/2016 - 12:01

    Sos żurawinowy do mięs i pasztetówSos żurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasztetów, wędlin czy szlachetnych serów. Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę, kupcie ją bez wahania (a kupić ją jest coraz łatwiej – szczególnie w okresie świątecznym)! Taka domowo przyrządzona żurawina jest znacznie lepsza niż sklepowa, a przygotujemy ją w zaledwie 15 minut. W smaku jest słodko-kwaśna, o przyjemnym, korzennym aromacie. Smak i aromat Świąt. Sos żurawinowy do mięs i pasztetów: ok. 300-400 g świeżej żurawiny 1 mała laska[…]

  • Likier Kukułka

    Dodano w czw, 03/11/2016 - 12:01

    Likier kukułkaLubicie domowe likiery? Ja bardzo. Goście na pewno bardziej zachwycą się, gdy podamy samodzielnie przygotowany likier, niż gdybyśmy kupili go w sklepie. Ten jest wspaniały już na drugi dzień po przygotowaniu. Likier Kukułka. Prawdziwa gratka dla fanów tych popularnych kiedyś cukierków. Robi się go bajecznie prosto, a gotowy likier można nie tylko podać jako deser (dla dorosłych), ale także przelać do małych buteleczek i rozdać jako prezent dla odwiedzających nas gości. Likier Kukułka chyba najbardziej smakuje Paniom – jest słodki i wspaniale[…]

  • Sałatka z cukinii i papryki na zimę

    Dodano w pt, 22/07/2016 - 12:01

    Sałatka z cukinii i papryki na zimęSałatka z cukinii i papryki na zimę uratuje Was w niejednej kryzysowej sytuacji. Idealnie pasuje do mięsnych obiadów, a także jest świetnym dodatkiem do domowych fast-foodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić[…]

  • Jak zrobić domowy twaróg

    Dodano w pon, 27/06/2016 - 12:17

    Domowy twaróg (biały ser)Domowy twaróg (biały ser) to coś o niebo lepszego od sklepowej wersji. Jest delikatny, lekkostrawny. Wychowałam się w czasach, kiedy twaróg robiło się samodzielnie, zbierało się śmietanę, a następnie robiło z niej masło oraz uzyskiwało maślankę. Dziś niewiele dzieci wie skąd te produkty się biorą. A wszystko zaczyna się od zwykłego, świeżego mleka. Jest ono tłustsze niż to pasteryzowane, które znamy z kartonów (ma ok. 4% tłuszczu), słodsze, inaczej pachnące i co by nie mówić – po prostu prawdziwe. Można się w[…]

  • Syrop z kwiatów czarnego bzu

    Dodano w pt, 10/06/2016 - 12:01

    Syrop z kwiatów czarnego bzuSyrop z kwiatów czarnego bzu to jedna z polskich specjalności. Czarny bez kwitnie praktycznie wszędzie ciesząc oko białymi drobnymi kwiatkami. Kwiatki te mają szereg właściwości zdrowotnych – działają antywirusowo, oczyszczająco, przeciwmigrenowo, napotnie, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą stany zapalne. Kiedyś podawano syrop z kwiatów bzu podczas infekcji i przeziębień w ilości kilku łyżeczek dziennie, dziś częściej używa się go ze względu na walory smakowe, choć warto pamiętać o jego działaniu. Kwiaty najlepiej zbierać na koniec maja i w czerwcu – wtedy czarny[…]

  • Dżem z rabarbaru z imbirem

    Dodano w śr, 01/06/2016 - 12:01

    Dżem z rabarbaru z imbiremDżem z rabarbaru  z imbirem jest bardzo ciekawy w smaku. Nie jest bardzo słodki, a charakterystyczny orzeźwiający smak imbiru jest wyczuwalny i nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest słodko-kwaśny super komponował się z naleśnikami i wcale nie zasładzał. Gdy nadszedł sezon na rabarbar, pierwsze co z niego zrobiłam, to właśnie[…]

Strona 1 z 412...Ostatnia »