Kategorie

Dania z wieprzowiny

Pieczone gołąbki - na dużą ilość osób

Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

Gołąbki to klasyk i polska tradycja. Ale nie tylko polska – gołąbki są znane i lubiane m.in w Niemczech, Szwecji, Ukrainie, Rosji, Słowacji, Białorusi czy Finlandii. Ich nietypowa nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa “holubic” czyli zawijać, które podobne jest do…

Czytaj dalej
Zapiekana karkówka z jabłkami

Pieczona karkówka z jabłkami

Ciepłe lato niestety odeszło i powitaliśmy jesień. Kalendarzowa jesień pokryła się w tym roku z pogodą – od razu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i…

Czytaj dalej
Rolada z karkówki z sosem chrzanowym

Rolada z karkówki z sosem chrzanowym

Rolada z karkówki z sosem chrzanowym to pieczeń idealna zarówno na niedzielny obiad jak i wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek…

Czytaj dalej
Roladka mięsno-serowa (roladka z mięsa mielonego)

Rolada mięsno-serowa

Rolada mięsno-serowa to przepis nie tylko dla fanów serowych smaków, ale także prostego gotowania z łatwo dostępnych składników. Mięso mielone i żółty ser dostaniemy praktycznie wszędzie. Sprawdzi się jako danie główne, ale zdecydowanie lepiej sprawuje się jako przystawka – jest…

Czytaj dalej
Idealny bigos - najlepszy

Idealny bigos

Mam dla Was bigos idealny. Oczywiście to subiektywna opinia. Dla mnie jest zdecydowanie najlepszy. Nie jest to tradycyjny bigos staropolski – ten robiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich…

Czytaj dalej
Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Dania, które pięknie i wyrafinowanie wyglądają, wcale nie muszą być skomplikowane i zabierać wiele czasu! Polędwiczka pod zieloną kruszonką nie tylko efektownie wygląda, ale też wspaniale smakuje i robi się ją bardzo prosto. Delikatnie różowa w środku, soczysta i aromatyczna. Jedna…

Czytaj dalej
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem

Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem

Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem inspirowana była moim ukochanym bulgogi (smażoną wołowiną z warzywami, podawaną z ryżem). Polędwiczka wieprzowa w takim wydaniu sprawdza się równie dobrze jak wołowina. To danie typu stir-fry, dlatego zrobimy je błyskawicznie – ja gdy…

Czytaj dalej

Sałatka Cezar z boczkiem

Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczkiem to pomysł, na który natrafiłam w książce Donny Hay (Szybko, świeżo, prosto). “Nowy Cezar” od razu przyciągnął mój wzrok i wiedziałam, że wcześniej czy później wypróbuję przepis. Proste smaki, dobre składniki i nic…

Czytaj dalej
Pieczona polędwiczka faszerowana śliwkami

Polędwiczka faszerowana śliwkami

Polędwiczka faszerowana śliwkami to danie, które może spokojnie gościć u nas zarówno na co dzień, jak i od święta. Proste, eleganckie i przede wszystkim o wspaniałym smaku. Polędwiczka wieprzowa to mięso chude, soczyste i bardzo delikatne. Jego smak doskonale wzbogacają…

Czytaj dalej
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole!

Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole!

“Toad in the hole” to w dosłownym tłumaczeniu ropucha w dziurze / w dziurce. Niech nie zmyli Was zabawna nazwa – to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej, której głównym składnikiem są kiełbaski zapieczone w naleśnikowym cieście (puddingu yorkshire). Zapiekanka jest prosta…

Czytaj dalej
Zamknij