Kategorie

Dania z wieprzowiny

Tantanmen ramen - błyskawiczny, szybki

Tantanmen ramen – błyskawiczny

Tak jak kiedyś burgerownie wyrastały jak grzyby po deszczu, tak teraz mamy wysyp ramenów. Oj różnej są one jakości, różnej… A dobry ramen to sztuka. Moja wersja nie jest zupą gotowaną przez wiele godzin – zrobimy ją szybciej niż zamówiona…

Czytaj dalej
Najlepsze leczo jednogarnkowe

Moje ulubione leczo

Jesienią zaczyna się u mnie sezon na leczo. Choć można przygotowywać je cały rok, to właśnie jesienią, gdy mamy wspaniałe papryki i późne pomidory – smakuje najlepiej. Jest to danie tak domowe, rozgrzewające i kojące, że każdy dopomina się u mnie…

Czytaj dalej
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Szukasz pomysłu na niedzielny, uroczysty obiad, ale z prostych składników? Polski wellington, czyli rolada z mięsa mielonego z pieczarkami to danie, które sprawdzi się zarówno na obiad dla teściów, spotkanie z przyjaciółmi, dla dzieci, czy na imprezy typu imieniny, urodziny,…

Czytaj dalej
Makaron z polędwiczką i kurkami

Makaron z polędwiczką i kurkami

Makaron z kurkami to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Cebula, kurki, chlust wina, śmietana i natka pietruszki – nic więcej do makaronu nie potrzeba. A może jednak? Tym razem zrobiłam makaron „na bogato”. Z polędwiczką, cukinią oraz pomidorkami danie…

Czytaj dalej
Karkówka w plastrach z piekarnika

Karkówka w plastrach z piekarnika

Karkówka, która smakuje „jak z grilla”? Dzięki odpowiedniej marynacie, karkówka w plastrach z piekarnika może wyjść równie pyszna co ta z rusztu. Ja w sezonie wakacyjnym lubię fundować sobie takie przyjemności. Sama marynata jest bardzo prosta – wystarczy zmiksować na…

Czytaj dalej
Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Kończą się pomysły co na obiad z łatwo dostępnych składników? Z pomocą przychodzi przepis na roladki schabowe. Ja najbardziej lubię nadziewać je pieczarkami i ogórkiem, ale możemy użyć także (dodatkowo lub zamiast): słupków papryki, żółtego sera czy plasterków boczku/szynki dojrzewającej….

Czytaj dalej
Żeberka na kiszonej kapuście z grzybami

Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście

Zapach, smak – uruchamiają wspomnienia. Smak żeberek kojarzy mi się zawsze z domowym, rodzinnym obiadem, zaś duszona kapusta to dla mnie smak świąt. Nic dziwnego, że tytułowa potrawa jest idealna właśnie na grudniowy obiad – nawet ten świąteczny. Najlepsze żeberka…

Czytaj dalej
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 2

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Ciężko zadowolić mięsożercę w upał. Tym bardziej, gdy podczas wysokich temperatur wyjątkowo nie chce się nam „stać przy garach”. To proste i szybkie danie jest kompromisem – jest bardzo mięsne, ale jednocześnie nie za ciężkie i szybkie do przygotowania –…

Czytaj dalej
Polędwiczka na puree z selera z ajvarem w szynce parmenskiej

Polędwiczka z ajvarem na puree z selera

Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięczne do przyrządzania, lecz często wychodzą zbyt suche. Jest na to jednak patent – zawinięte w szynkę dojrzewającą nie wysuszą się tak łatwo, a odpoczywanie po upieczeniu sprawi, że cała wilgoć pozostanie w mięsie. Tak przyrządzone…

Czytaj dalej
Zamknij