Szarlotka z pianką

Szarlotka z piankąMoja babcia umieściła ten przepis w swoim zeszycie pod nazwą Szarlotka Fuki. Ciasto znane jest także jako Szarlotka Królewska, a dla mnie to po prostu jabłecznik czy szarlotka z pianką. Jedna z najbardziej tradycyjnych szarlotek, znana chyba w każdym domu. Osobiście – moja ulubiona. Takiego ciasta nie może zabraknąć na żadnych rodzinnych imieninach czy urodzinach – na pewno smak naszej polskiej tradycji sprawdzi się zawsze.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • pół opakowania budyniu śmietankowego (lub kiślu cytrynowego)
  • ok. 8 jabłek średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy). Ciasto wyjmujemy z lodówki. Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

46 Odpowiedzi na Szarlotka z pianką

  1. Moja teściowa robi podobną, nawet bardzo podobną, mniam! 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Mniam! Wygląda suuuuper:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    kocham szarlotkę, więc porywam kawałeczek:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    W maminym zeszycie z przepisami też jest przepis na jabłecznik z pianką i jest to najczęściej robione ciasto w moim domu. Klasyka ale zawsze pyszna;)

  5. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    Moja babcia też zawsze robi taką szarlotkę z pianką 🙂 Uwielbiam ją!

  6. Natalia - Poezja Smaku Kokilka napisał/a:

    Ukochane ciasto 🙂 kojarzy mi się z domem

  7. Natalia - Poezja Smaku Eliza napisał/a:

    Taką szarlotkę robiła moja ciocia, nie mogłam się nią najeść 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ha ha, u nas ona się nazywa tutti frutti, bo pod tak idiotyczną nazwą prezentowała się w jakimś przedruku z niemieckiego. Przepis okazał się rewelką, więc postanowiłam poczciwego pleśniaka nazywać tak jak w gazecie mu dali 😉

  9. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Bajecznie wygląda, narobiłaś mi apetytu. 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Robię podobną, jest pyszna!

  11. Natalia - Poezja Smaku deserowo napisał/a:

    mmm… szarlotka wygląda pysznie. Ja lubię taką wersję 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ni przez Ciebie mam teraz ochotę na taką szarlotkę 😀 mllllllllask, mllllllask 😀

  13. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Bardzo smacznie się prezentuje . Zjadłabym szarlotkę 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Droczilka napisał/a:

    A u mnie nigdy nie robiło się z pianką, co nie zmienia faktu, że jadłam taką szarlotkę po wielokroć w innych domach i uważam, że jest PYSZNA.

  15. Natalia - Poezja Smaku nathalia8 napisał/a:

    wyglada rewelacyjnie..musze wyprobowac 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Trzy cytryny napisał/a:

    Bardzo lubię szarolotkę, ale wolę wersję bez pianki. Chociaż Twoja wygląda taka rozkosznie, że może wyląduje na moim wielkanocnym stole? Swoją drogą, zrobiłam dziś zupę pieczarkową według Twojego przepisu i wyszła fantastyczna!

  17. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Wspaniała szarlotka i takie właśnie lubię ! 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku k napisał/a:

    Mam pytanie co do przepisu – jakiej dokładnie wielkości blaszki należy użyć? Czy można przygotować ciasto włożyc do lodówki dzień przed pieczeniem? Z tradycyjnym kruchym tak robię, ale w tym jest proszek do pieczenia, więc nie wiem jak się zachowa. Z góry dziękuję za odpowiedź.

  19. Natalia - Poezja Smaku freak napisał/a:

    Polecam serdecznie przepis.Piec nie potrafie.Z jedzeniem idzie mi o wiele lepiej 😉
    Wzięłam się tydzień temu i zrobiłam szarlotke korzystając z tego cudownego przepisu. Dziś rabarbarowe z tego samego spodu.
    Troszkę za słodkie ale cukier można zmniejszyć.
    Polecam 🙂 pozdrawiam

  20. Natalia - Poezja Smaku justyna napisał/a:

    Witam.Prosze o pomoc.Zobilam szarlotkę,nie wyszla mi ale chce dać sobie jeszcze szansę.U mnie byla bardzo sucha,chrupiąca piekłam 180 ok 44 minuty termoobieg,jakie powinny być wymiary blachy??Nie chciała mi sie też zetrzeć na tarcce ciasto było kleiste.I wydaje mi sie ze mało slodka ale tego nie jestem pewna bo przez to kruchosc ciasta nie wyczulam smaku.prosze o pomoc:)

    • Ja piekłam w kwadratowej o boku ok. 23 cm – przy większych blachach ciasto jest niższe więc może piec się krócej. Jeśli ciasto nie chce się trzeć – za krótko się chłodziło w zamrażarce. Jeśli szarlotka jest sucha to może kwestia piekarnika? Pamiętaj, że włączenie termoobiegu podnosi temperaturę w piekarniku nawet o 12 C. Piekłabym w 170 z termo przez max. 40 minut.

  21. Szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast. Właśnie to połączenie cynamonu i jabłka a do tego delikatna pianka. Uweilbiam

  22. Natalia - Poezja Smaku emka napisał/a:

    dziekuje za przepis! wyszlo pyszne! mialam stracha bo zaczelo sie przypalac ciasto na gorze, a spod byl niedopieczony. oderwalam i zjadlam przypiekasy, a reszta upiekla sie ladnie do konca. mniaaammmm.

  23. Natalia - Poezja Smaku Paula napisał/a:

    ile najlepiej trzymać ciasto w lodówce??

  24. Natalia - Poezja Smaku werka napisał/a:

    Piecze się! 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Witam, na zdjęciu szarlotka wygląda przepysznie. Chciałabym ja zrobić, ale mam pytanie…korzystałam z wielu przepisów na szarlotkę znalezionych w internecie i owszem wychodziły dobre ale strasznie niskie, wyglądały jakby się nie udały:P czy ta szarlotka też wychodzi niska?

  26. Natalia - Poezja Smaku sweetbox napisał/a:

    wygląda wspaniale 🙂
    zapraszamy do nas http://www.sweetbox.com.pl

  27. Natalia - Poezja Smaku Beti napisał/a:

    Szarlotka Genialna ! Nie za słodka, po prostu w sam raz ! 🙂 Wczoraj dokładnie wg. tego przepisu piekła się o 2 w nocy ! A dzis do kawki jak znalazł ! 🙂 polecam w 100 % i dziekuje za przepis ! 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku Iwona napisał/a:

    Skorzystałam dziś z przepisu. Ciasto pięknie wyszło. Szkoda tylko, że dysponowałam jedynie słodkimi jabłkami odmiany jonagold. Jakieś kwaśniejsze lepiej by się nadały.

  29. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    ciasto wyszlo przepyszne.. wszyscy sie zajadali 😀 dzieki 😀

  30. Natalia - Poezja Smaku bleblota napisał/a:

    przed chwila zrobilam te szarlotke,ale chyba nieco “zwailam,albo i mocno narozrabialam,zobaczymy,jest w piekarniku….budyn dalam do ubitej piany a chyba trzeba bylo do ciast…:-((

  31. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Najlepsze ciasto na szarlotkę jakie keidykolwiek robiłam. WSPANIAŁE!

  32. Natalia - Poezja Smaku Anetta napisał/a:

    DZiś zrobiłam i naprawdę jest pyszna !!!

  33. Natalia - Poezja Smaku Angelika napisał/a:

    Ciasto przepyszne, ładnie urosło, tylko jabłuszka chwilę podsmażyłam, dzięki czemu pozbyłam się nadmiaru soku.☺

  34. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Ciasto w piekarniku 🙂 Ale zaryzykowałam i dodalam do jabłek troche cukru bo zamiast cukru waniliowego miałam tylko wanilie ,dodalam tez troche budyniu aby jabłka lepiej sie trzymały .Czy tak tez mozna ?

  35. Natalia - Poezja Smaku Mariola napisał/a:

    Robiłam,pyszna szarlotka.Przepis podobny do pleśniaka.

  36. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Robie ja od kilku lat ,od kiedy znalazłam ten przepis i zawsze wychodzi.Podpiekam tylko spod przez chwile aby miec pewność ze ciasto bedzie dobrze dopieczone i potem wykładam jabłka.Do jabłek dodaje tez czasami rodzynki namoczone.Pycha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)