Moja babcia umieściła ten przepis w swoim zeszycie pod nazwą Szarlotka Fuki. Ciasto znane jest także jako Szarlotka Królewska, a dla mnie to po prostu jabłecznik czy szarlotka z pianką. Jedna z najbardziej tradycyjnych szarlotek, znana chyba w każdym domu. Osobiście – moja ulubiona. Takiego ciasta nie może zabraknąć na żadnych rodzinnych imieninach czy urodzinach – na pewno smak naszej polskiej tradycji sprawdzi się zawsze.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła (200g)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- pół opakowania budyniu śmietankowego (lub kiślu cytrynowego)
- ok. 8 jabłek średniej wielkości
- 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy). Ciasto wyjmujemy z lodówki. Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.
Moja teściowa robi podobną, nawet bardzo podobną, mniam! 🙂
W końcu to polska klasyka 🙂
Mniam! Wygląda suuuuper:)
kocham szarlotkę, więc porywam kawałeczek:)
Proszę 🙂
W maminym zeszycie z przepisami też jest przepis na jabłecznik z pianką i jest to najczęściej robione ciasto w moim domu. Klasyka ale zawsze pyszna;)
Tak, teraz tą klasykę musi poznać młode pokolenie 🙂
Moja babcia też zawsze robi taką szarlotkę z pianką 🙂 Uwielbiam ją!
Ukochane ciasto 🙂 kojarzy mi się z domem
Taką szarlotkę robiła moja ciocia, nie mogłam się nią najeść 🙂
Ha ha, u nas ona się nazywa tutti frutti, bo pod tak idiotyczną nazwą prezentowała się w jakimś przedruku z niemieckiego. Przepis okazał się rewelką, więc postanowiłam poczciwego pleśniaka nazywać tak jak w gazecie mu dali 😉
O takiej nazwie jeszcze nie słyszałam 😀 Ale fakt, każdy ją nazywa inaczej 😉
Bajecznie wygląda, narobiłaś mi apetytu. 🙂
Robię podobną, jest pyszna!
mmm… szarlotka wygląda pysznie. Ja lubię taką wersję 🙂
Ni przez Ciebie mam teraz ochotę na taką szarlotkę 😀 mllllllllask, mllllllask 😀
Bardzo smacznie się prezentuje . Zjadłabym szarlotkę 🙂
A u mnie nigdy nie robiło się z pianką, co nie zmienia faktu, że jadłam taką szarlotkę po wielokroć w innych domach i uważam, że jest PYSZNA.
To klasyk, bo nawet jeśli u nas jej nie było – to o niej słyszeliśmy 🙂
wyglada rewelacyjnie..musze wyprobowac 🙂
Bardzo lubię szarolotkę, ale wolę wersję bez pianki. Chociaż Twoja wygląda taka rozkosznie, że może wyląduje na moim wielkanocnym stole? Swoją drogą, zrobiłam dziś zupę pieczarkową według Twojego przepisu i wyszła fantastyczna!
Bardzo się cieszę! pozdrawiam 🙂
Wspaniała szarlotka i takie właśnie lubię ! 🙂
Mam pytanie co do przepisu – jakiej dokładnie wielkości blaszki należy użyć? Czy można przygotować ciasto włożyc do lodówki dzień przed pieczeniem? Z tradycyjnym kruchym tak robię, ale w tym jest proszek do pieczenia, więc nie wiem jak się zachowa. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Można, ale sam spód i górę do starcia bez jabłek – jabłka należy dodać przed pieczeniem.
Polecam serdecznie przepis.Piec nie potrafie.Z jedzeniem idzie mi o wiele lepiej 😉
Wzięłam się tydzień temu i zrobiłam szarlotke korzystając z tego cudownego przepisu. Dziś rabarbarowe z tego samego spodu.
Troszkę za słodkie ale cukier można zmniejszyć.
Polecam 🙂 pozdrawiam
Witam.Prosze o pomoc.Zobilam szarlotkę,nie wyszla mi ale chce dać sobie jeszcze szansę.U mnie byla bardzo sucha,chrupiąca piekłam 180 ok 44 minuty termoobieg,jakie powinny być wymiary blachy??Nie chciała mi sie też zetrzeć na tarcce ciasto było kleiste.I wydaje mi sie ze mało slodka ale tego nie jestem pewna bo przez to kruchosc ciasta nie wyczulam smaku.prosze o pomoc:)
Ja piekłam w kwadratowej o boku ok. 23 cm – przy większych blachach ciasto jest niższe więc może piec się krócej. Jeśli ciasto nie chce się trzeć – za krótko się chłodziło w zamrażarce. Jeśli szarlotka jest sucha to może kwestia piekarnika? Pamiętaj, że włączenie termoobiegu podnosi temperaturę w piekarniku nawet o 12 C. Piekłabym w 170 z termo przez max. 40 minut.
Szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast. Właśnie to połączenie cynamonu i jabłka a do tego delikatna pianka. Uweilbiam
dziekuje za przepis! wyszlo pyszne! mialam stracha bo zaczelo sie przypalac ciasto na gorze, a spod byl niedopieczony. oderwalam i zjadlam przypiekasy, a reszta upiekla sie ladnie do konca. mniaaammmm.
ile najlepiej trzymać ciasto w lodówce??
Ok. 20-30 minut wystarczy, można też wystawić na zewnątrz, jeśli jest chłodno. Po prostu schłodzone ciasto będzie bardziej kruche
Piecze się! 🙂
Witam, na zdjęciu szarlotka wygląda przepysznie. Chciałabym ja zrobić, ale mam pytanie…korzystałam z wielu przepisów na szarlotkę znalezionych w internecie i owszem wychodziły dobre ale strasznie niskie, wyglądały jakby się nie udały:P czy ta szarlotka też wychodzi niska?
To zależy od wielkości foremki – można zrobić niższą w dużej foremce i wyższą w mniejszej
wygląda wspaniale 🙂
zapraszamy do nas http://www.sweetbox.com.pl
Szarlotka Genialna ! Nie za słodka, po prostu w sam raz ! 🙂 Wczoraj dokładnie wg. tego przepisu piekła się o 2 w nocy ! A dzis do kawki jak znalazł ! 🙂 polecam w 100 % i dziekuje za przepis ! 🙂
Skorzystałam dziś z przepisu. Ciasto pięknie wyszło. Szkoda tylko, że dysponowałam jedynie słodkimi jabłkami odmiany jonagold. Jakieś kwaśniejsze lepiej by się nadały.
ciasto wyszlo przepyszne.. wszyscy sie zajadali 😀 dzieki 😀
przed chwila zrobilam te szarlotke,ale chyba nieco „zwailam,albo i mocno narozrabialam,zobaczymy,jest w piekarniku….budyn dalam do ubitej piany a chyba trzeba bylo do ciast…:-((
Najlepsze ciasto na szarlotkę jakie keidykolwiek robiłam. WSPANIAŁE!
DZiś zrobiłam i naprawdę jest pyszna !!!
Ciasto przepyszne, ładnie urosło, tylko jabłuszka chwilę podsmażyłam, dzięki czemu pozbyłam się nadmiaru soku.☺
Ciasto w piekarniku 🙂 Ale zaryzykowałam i dodalam do jabłek troche cukru bo zamiast cukru waniliowego miałam tylko wanilie ,dodalam tez troche budyniu aby jabłka lepiej sie trzymały .Czy tak tez mozna ?
Robiłam,pyszna szarlotka.Przepis podobny do pleśniaka.
Robie ja od kilku lat ,od kiedy znalazłam ten przepis i zawsze wychodzi.Podpiekam tylko spod przez chwile aby miec pewność ze ciasto bedzie dobrze dopieczone i potem wykładam jabłka.Do jabłek dodaje tez czasami rodzynki namoczone.Pycha.
Czy jeśli nie dam do pianki budyniu to cos sie stanie? 🙁
Wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że pianka opadnie – budyń ją stabilizuje
Upiekłam już kilka razy:przy słodkich jabłkach osobiście daję mniej cukru do jabłek i do piany, a jak nie miałam innego dodałam kisiel malinowy.Za każdym razem wychodzi wspaniałe! Bardzo łatwy przepis i trafia do moich zeszytów z przepisami na stałe.Pozdrawiam.
najlepsza! korzystam tylko z tego przepisu 🙂
najlepsza! korzystam tylko z tego przepisu – zawsze pyszna 🙂
Czy na ta szarlotkę blacha okrągła o średnicy 24cm to wyjdzie wysoka ??
Fantastyczny przepis, korzystam z niego już kolejny rok i wszyscy uwielbiają !