Kategorie

Przepisy przyjazne dzieciom

Bananowa owsianka do picia słodzona daktylami

Bananowa owsianka do picia słodzona daktylami

Bananowa owsianka do picia to doskonały pomysł na drugie śniadanie. Można wlać ją do butelki i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Ja jako dziecko nie lubiłam kanapek – taki koktajl wzięłabym do szkoły z przyjemnością….

Czytaj dalej
Zielone kluski śląskie - ze szpinakiem

Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem)

Zielone kluski śląskie mają obłędny, shrekowy kolor. Nie tylko jest duża szansa, że skusi on niejadka, ale też świetnie skomponuje się kolorystycznie z mdłymi sosami. Wizualnie dania nabierają więcej apetyczności. Oczywiście zieleń uzyskujemy naturalnie – ze zblendowanego szpinaku. Zachęcam do…

Czytaj dalej
Kruche ciasteczka misie z migdalami

Kruche ciasteczka misie z migdałami

Te ciasteczka w krótkim czasie podbiły serwis zdjęciowy Pinterest. Misie z migdałami to najprostsze kruche ciastka – są jednak tak urocze, że trudno im się oprzeć. Do ich wykonania oprócz ciasta i migdałów będziemy potrzebować jedynie foremki w kształcie misia…

Czytaj dalej
Nocna owsianka z malinami

Nocna owsianka z malinami

Moja koleżanka spytała mnie niedawno jak szybko przygotować owsiankę – rano nie ma wiele czasu. Dla zabieganych osób nocna owsianka jest idealna – wieczorem wystarczy tylko wymieszać składniki, wstawić do lodówki, a rano jest gotowa. To, że nie jest gotowana…

Czytaj dalej
Scones na jogurcie

Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym

Scones na jogurcie to rodzaj ciasteczkowych bułeczek śniadaniowych. Robi się je wyjątkowo prosto – wystarczy wymieszać składniki, chwilkę zagnieść i od razu można je piec (nie mają drożdży, więc nie muszą wyrastać). A nie ma nic lepszego niż świeżutka bułeczka…

Czytaj dalej
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny – w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy…

Czytaj dalej
Pieczony naleśnik - dutch baby

Pieczony naleśnik – dutch baby

Pieczony naleśnik to właściwie “dutch baby” – dosłownie tłumacząc: holenderskie dziecko. Co prawda nie pochodzi z Holandii, bo pierwsze wzmianki o nim pochodzą z USA z ok. 1900 roku. Podobno tworząc przepis inspirowano się… niemieckimi plackami. Skąd holenderska nazwa –…

Czytaj dalej
Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne “po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest…

Czytaj dalej
Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw nauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu “szarpańce” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się…

Czytaj dalej
Czekoladowe placuszki z truskawkami

Czekoladowe placuszki z truskawkami

Weekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce nadają im wilgotności i smaku. Smaży się je bardzo szybko. Ja podałam je z cukrem pudrem,…

Czytaj dalej
Budyń jaglany - nowINKA na zdrowe śniadanie

Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie

Budyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła moda na koktajle, owsianki i inne zdrowe nowinki, podchodziłam do niej nieco sceptycznie. Do czasu,…

Czytaj dalej
Wołowe ragu z makaronem

Wołowe ragu z makaronem

Ragu to ogólna, włoska nazwa na mięsny sos do makaronu. Ragu wołowe (niektóre jego odmiany nazywane także sosem bolońskim) to chyba najpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti…

Czytaj dalej
Zamknij