Przepisy: Rodzinny obiad

  • Polędwiczka pod zieloną kruszonką

    Dodano w czw, 23/11/2017 - 12:01

    Polędwiczka pod zieloną kruszonkąDania, które pięknie i wyrafinowanie wyglądają, wcale nie muszą być skomplikowane i zabierać wiele czasu! Polędwiczka pod zieloną kruszonką nie tylko efektownie wygląda, ale też wspaniale smakuje i robi się ją bardzo prosto. Delikatnie różowa w środku, soczysta i aromatyczna. Jedna polędwiczka starcza na 2-3 osoby, jeśli mamy gości – wystarczy zwiększyć ilość składników. Polędwiczka wieprzowa: 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe – każda o wadze ok. 500 g 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek opcja: 250 ml czerwonego[…]

  • Klopsiki w sosie curry

    Dodano w czw, 09/11/2017 - 9:45

    Klopsiki w sosie curryW moim menu zdecydowanie dominują dania, których resztki mogę zabrać do pracy i odgrzać w mikrofali na lunch. Takie są klopsiki w sosie curry – można zabrać je ze sobą lub przygotować wcześniej, a w dzień podania tylko odgrzać. Robi się je dość szybko. Sos nie ma wielu składników, ponieważ to uproszczona wersja tradycyjnego curry, a mimo to smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie, że pasty curry różnią się ostrością, więc na początek warto dodać jedną łyżeczkę, a większą ilość zawsze można dodać później, doprawiając[…]

  • Pizza bianca z kurkami

    Dodano w czw, 26/10/2017 - 12:20

    Pizza bianca z kurkamiPizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale! Pizza bianca z kurkami – ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00, ale może być zwykła pszenna) ½ szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka suszonych[…]

  • Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami

    Dodano w wt, 10/10/2017 - 12:00

    Makaron z rydzamiDopiero w połowie października znalazłam czas, aby wybrać się na grzyby. A tak to lubiłam. Nie zrywam się o piątej rano, bo w zasadzie nigdy nie liczę na pełny koszyk – ważniejszy jest dla mnie spacer na świeżym powietrzu z rodziną i obcowanie z naturą. Jeśli przy okazji coś wpadnie, to tylko wartość dodana. Zazwyczaj spaceruję w okolicy rodzinnego domu – lasami wzdłuż Bugu – widoki nad rzeką są malownicze. Ostatnio te lasy w dużej części wykarczowano – serce płacze, bo grzybobranie[…]

  • Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

    Dodano w sob, 23/09/2017 - 12:01

    Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowymPulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny – w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy sos – wyjątkowo kremowy i aromatyczny. Smak mojego dzieciństwa! To świetne danie zarówno dla starszych dzieci (pieczarki mogą być ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych. Lubię też w pulpetach w sosie to, że pasuje do nich wszystko – jeśli w domu skończą[…]

  • Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem

    Dodano w pt, 15/09/2017 - 12:05

    Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułemPolędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem inspirowana była moim ukochanym bulgogi (smażoną wołowiną z warzywami, podawaną z ryżem). Polędwiczka wieprzowa w takim wydaniu sprawdza się równie dobrze jak wołowina. To danie typu stir-fry, dlatego zrobimy je błyskawicznie – ja gdy wracam po pracy przygotowuję je w 30 minut, a resztki pakuję do lunchboxa – mam świetne jedzenie do biura. Do tego orzeźwiająca i chrupka sałatka z ogórka – komponuje się mistrzowsko. Składniki na ok. 3-4 porcje. Polędwiczka po koreańsku z papryką i[…]

  • Zrazy wołowe – roladki śląskie

    Dodano w pt, 01/09/2017 - 12:12

    Zrazy wołowe - roladki śląskieZrazy wołowe, znane też jako roladki śląskie, rolady czy też zrazy zawijane to jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni regionalnej. Na śląsku podawane kiedyś w niemal każdą niedzielę – u mnie także często je przygotowywano, choć pochodzę z zupełnie innego rejonu kraju. Smak roladek zawsze przywołuje mi na myśl rodzinne obiady u mamy i babci. Smakują tak… domowo. Wbrew obawom młodych gospodyń i gospodarzy, wcale nietrudno je przygotować – gdy dokładnie rozbijemy mięso, nie będziemy mieć problemu ze zwijaniem – musimy[…]

Strona 1 z 3112...Ostatnia »