Kategorie

Rodzinny obiad

Tajskie kotleciki rybne - zdrowe i lekkie kotlety z ryby

Tajskie kotleciki rybne – lekkie i zdrowe

Latem – szczególnie w upalne dni, obiad stanowi nie lada problem. Nie mamy apetytu na ciężkie potrawy, nie chcemy stać godzinami przy gorącym piekarniku czy patelni, mamy ochotę odżywiać się lżej. Wtedy korzystam z inspiracji kuchniami krajów, gdzie skwar panuje…

Czytaj dalej
Pieczone placki ziemniaczano-cukiniowe

Pieczone placki ziemniaczno-cukiniowe z wędzonym łososiem

Uwielbiam placki – zarówno z cukinii, jak i tradycyjne ziemniaczane. Ostatnio jednak unikam rzeczy smażonych. Drogą eksperymentu powstała wersja pieczona placków ziemniaczano-cukiniowych. Czy udana? Przez ostatnie dni chciałam TYLKO to jeść na obiad, więc bardzo! Przepis docenią osoby, które mają…

Czytaj dalej
Łosoś z salsą awokado

Łosoś z salsą awokado

Upały bywają męczące. Dłuższe odpalanie piekarnika przy ponad 30 stopniach, gdy nie mamy klimatyzacji mija się z celem. W lato stawiam więc na dania, które zrobię nie tylko szybko i prosto, ale także nie nagrzeję zbytnio kuchni. Łosoś z salsą…

Czytaj dalej
Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym w pesto

Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym

Letnie obiady to nie lada wyzwanie. Gdy upał doskwiera, nie chce się ani jeść, ani gotować. Warto skorzystać z sezonowych, świeżych produktów. Najlepiej sprawdza się wtedy najprostsza klasyka – kto nie pamięta maminych ziemniaków z jajkiem sadzonym? U mnie ten…

Czytaj dalej
Makaron ze szparagami i pieczarkami

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Gdy ryneczki i stragany zalewają szparagi, to znak, że za moment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać i przygotowywać z nich zupy, tarty, dodawać do pizzy,…

Czytaj dalej
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

Nazwa forszmak może brzmieć nieco egzotycznie, lecz wielu mieszkańców wschodniej Polski oblizuje się ze smakiem na wspomnienie forszmaku gotowanego przez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to…

Czytaj dalej
Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Makaron muszle z mięsem mielonym

Obiad na pracowniczej stołówce okazał się czystym złem. Kolejny raz dałam się wrobić. Obiecałam sobie, że w domu wynagrodzę sobie to czymś pysznym. Muszle z mięsem mielonym dały radę. Co prawda brudzimy przy nich nieco naczyń, ale od czego są…

Czytaj dalej
Dorsz z boczkiem i soczewicą

Dorsz w boczku na soczewicy

Dorsz w boczku na soczewicy to jedno z tych dań, które wygląda na pracochłonne, jednak tak naprawdę możemy je przyrządzić w mniej niż pół godziny. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i codzienny obiad. Połączenie ryby i mięsa nie…

Czytaj dalej
Kotlety pożarskie i surówka z selera

Kotlety pożarskie i surówka z selera

Jadając regularnie na mieście lub korzystając z tzw. “pudełek” nasuwa się refleksja, że często nie wiemy co jemy. Przychodzi wtedy tęsknota za kuchnią tradycyjną, takim typowym babcinym lub maminym obiadem zrobionym od A do Z od serca. Ja tak miewam….

Czytaj dalej
Pieczone gołąbki - na dużą ilość osób

Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

Gołąbki to klasyk i polska tradycja. Ale nie tylko polska – gołąbki są znane i lubiane m.in w Niemczech, Szwecji, Ukrainie, Rosji, Słowacji, Białorusi czy Finlandii. Ich nietypowa nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa “holubic” czyli zawijać, które podobne jest do…

Czytaj dalej
Zamknij