Kategorie

Rodzinny obiad

Najlepsze leczo jednogarnkowe

Moje ulubione leczo

Jesienią zaczyna się u mnie sezon na leczo. Choć można przygotowywać je cały rok, to właśnie jesienią, gdy mamy wspaniałe papryki i późne pomidory – smakuje najlepiej. Jest to danie tak domowe, rozgrzewające i kojące, że każdy dopomina się u mnie…

Czytaj dalej
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Szukasz pomysłu na niedzielny, uroczysty obiad, ale z prostych składników? Polski wellington, czyli rolada z mięsa mielonego z pieczarkami to danie, które sprawdzi się zarówno na obiad dla teściów, spotkanie z przyjaciółmi, dla dzieci, czy na imprezy typu imieniny, urodziny,…

Czytaj dalej
Burgery w czarnej bułce

Burgery w czarnej bułce

Idealne burgery można przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości wołowina. Co zrobić, aby się wyróżniały? Przygotować burgery w czarnej bułce! Nawet jeśli nie przepadacie za sztucznymi barwnikami, ten przepis jest dla Was. Wykorzystujemy bowiem składnik, który zapewne wielu z Was…

Czytaj dalej
Frykadelki jak zrazy - najlepszy domowy obiad z mięsa mielonego

Frykadelki z mięsa mielonego – jak zrazy!

Lubicie zrazy? Ja bardzo. A znacie frykadelki? Są bardzo podobne, ale robimy je z mięsa mielonego. Nie musimy żmudnie rozbijać czy spinać wykałaczką. Przygotowuje się je dość prosto, choć są oczywiście bardziej czasochłonne niż zwykłe kotlety mielone. Najważniejszy w nich…

Czytaj dalej
Czebureki - ukraińskie smażone pierogi z mięsem

Ukraińskie czebureki (Чебуреки)

Myślami jestem z uchodźcami. Pomyślałam, że warto Wam przybliżyć nieco kuchnię naszych gości. Czebureki (Чебуреки) to danie krymskich Tatarów. Są to cienkie, chrupiące smażone pierogi. Nadziewa się je dowolnym mięsem (pierwowzór był z baraniną), kapustą lub serem. Najsmaczniejsze zjemy właśnie w…

Czytaj dalej

Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne

Najwspanialsza Wigilia w aspekcie kulinarnym to ta tradycyjna. Smażony karp, ziemniaki z „tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z…

Czytaj dalej
Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem

Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem

Te rewelacyjne kotlety rybne to ulubione danie mojej córki. My także je lubimy, a jako że robi się je błyskawicznie, to goszczą u nas bardzo często. Są delikatne, pulchne i chrupiące z wierzchu. Ich sekretem jest użycie grubotartej bułki –…

Czytaj dalej
Makaron z polędwiczką i kurkami

Makaron z polędwiczką i kurkami

Makaron z kurkami to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Cebula, kurki, chlust wina, śmietana i natka pietruszki – nic więcej do makaronu nie potrzeba. A może jednak? Tym razem zrobiłam makaron „na bogato”. Z polędwiczką, cukinią oraz pomidorkami danie…

Czytaj dalej
Kurczak indyk limonkowy z ryżem

Kurczak lub indyk limonkowy z ryżem smażonym

Nieskomplikowany, szybki obiad w orientalnym stylu. Orzeźwiający i lekki limonkowy kurczak oraz sycący, smażony ryż stanowią zgrany duet. Możemy serwować go z fasolką szparagową, ogórkami lub bez innych dodatków. Możemy też urozmaicać danie, dodając do marynaty egzotyczne przyprawy: trawę cytrynową,…

Czytaj dalej
Zamknij