Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Czekoladowy chlebek bananowy - najlepsze ciasto

Czekoladowy chlebek bananowy

Chlebek bananowy to ciasto śniadaniowe, które smakuje świetnie zarówno samo jak i posmarowane masłem czy dżemem – jak chleb. Jest to też wypiek bardziej zwarty niż puszysty – stąd być może nazwa. Tradycyjny chlebek bananowy jest już na blogu, a…

Czytaj dalej
Ciastka warszawskie - słoneczka

Ciastka warszawskie – aspirynki – słoneczka

Ciastka warszawskie lub inaczej torciki warszawskie królowały kiedyś w cukierniach. W innych częściach Polski były nazywane aspirynkami lub słoneczkami. Nie wiem czy teraz są jeszcze w sprzedaży. A są bardzo smaczne i spokojnie zastąpią ciasto dla gości. To markizy z…

Czytaj dalej
Szybki piernik grysikowy - z kaszy manny

Piernik grysikowy

Wypieki na ostatnią chwilę? Często piekę ciasta i na koniec ogarnia mnie panika: a jak zabraknie? a jak komuś nie posmakuje? I wtedy na właśnie na ostatnią chwilę robię jeszcze jedno. Ten piernik grysikowy jest wyjątkowo prosty, wilgotny i aromatyczny….

Czytaj dalej
Torcik piernikowy bez pieczenia - piernik bez pieczenia

Torcik piernikowy bez pieczenia

Święta to czas… kiedy brakuje na wszystko czasu. Szczególnie, jeśli bierzemy czynny udział w przygotowaniach do Wigilii. Dla osób zapracowanych lub takich, którzy nie lubią piec (albo wręcz przeciwnie – piekarnik jest u nich ciągle zajęty!) mam bardzo prosty przepis…

Czytaj dalej
Makowiec biszkoptowy - makowiec na biszkopcie - pyszny

Makowiec biszkoptowy

Mak w starych wierzeniach był symbolem dobrobytu. Jak byłam mała, chyba bardzo wzięłam to sobie do serca, bo wypieki z makiem zawsze były w czołówce ulubionych – na urodziny zawsze chciałam tort makowy, jedne z pierwszych pieczonych przeze mnie ciast…

Czytaj dalej
Idealna beza kawowa - zawsze się udaje

Idealna beza kawowa

Idealna beza? Ta kawowa to zdecydowanie uczta dla zmysłów. Wyobraźcie sobie słodycz chrupiącej bezy w połączeniu z delikatnym, puszystym kremem o kawowym aromacie. Jej strukturę uzupełniają prażone orzechy laskowe, miękkie daktyle (jeśli za nimi nie przepadacie, świetnie sprawdzą się namoczone…

Czytaj dalej
Piernik staropolski - dojrzewający - najlepszy przepis na wigilię

Staropolski piernik dojrzewający

Piernik. Można go lubić, a można za nim nie przepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było…

Czytaj dalej
Najlepszy metrowiec przepis

Metrowiec

Metrowiec to ciasto mojego dzieciństwa. Pieczone w prostokątnym prodiżu, długie prawie na metr – najlepsze ciasto jakie mogła przygotować mama. Dziś to piaskowe ciasto przełożone kremem budyniowym jest już nieco zapomniane. A warto do niego wrócić, bo wygląda niezwykle efektownie….

Czytaj dalej
Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówek nigdy nie jest za dużo. Zawsze znikają co do jednej. Mam fazę na wypieki z jabłkami (może dlatego, że króluje teraz moja ulubiona szara reneta), więc późnym wieczorem postanowiłam upiec drożdżówki z nimi, żeby były na śniadanie. Okazało się,…

Czytaj dalej
Szarlotka orzechowa - jesienna

Wyborna szarlotka orzechowa

Pamiętam, że gdy kupiłam książkę kulinarną “Opowiadania drewnianego stołu” Moniki Waleckiej zacierałam rączki z radości, że może nauczę się piec jej pyszne chleby na zakwasie. Okazało się, że książka skupia się ulubionych przepisach autorki, zaś na pozycję z chlebami muszę…

Czytaj dalej
Babka gruszkowa - jesienny przepis

Babka gruszkowa z cynamonem

Macie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy…

Czytaj dalej
Galette z jabłkami

Galette z jabłkami – rustykalna tarta z jabłkami

Chłodniejsza temperatura za oknem sprawia, że tęsknię za korzenno-słodkim zapachem jabłek z cynamonem. Kojarzy mi się tak kojąco! Smak szarlotki zdecydowanie może poprawić jesienną chandrę. Tym razem chciałabym zaproponować ją w formie tarty z jabłkami, czyli galette. Galette z jabłkami…

Czytaj dalej
Zamknij