Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Drożdżówki z makiem - najlepszy przepis

Bułki z makiem

Bułki z makiem to moje ukochane drożdżówki z dzieciństwa. Gdy miałam do wyboru nadzienie, to zawsze wybierałam te z makiem. W moim domu piekło się je rzadko, dlatego najlepiej smakowały w szkolnym sklepiku (oprócz drożdżówek były tam takie hity jak…

Czytaj dalej
Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej

Babka bezglutenowa (z mąki ziemniaczanej)

Babka, która jest najbardziej sypka i piaskowa ze wszystkich babek jakie znam. W dodatku bezglutenowa – w smaku przypomina zwykłe ciasto i wiele osób nawet nie zorientuje się, że nie ma w niej mąki. Nie jest to typ babki wilgotnej,…

Czytaj dalej
Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Pierwsze określenie jakie przychodzi mi na myśl o babce jogurtowej to: wilgotna. Doskonale nadaje się zarówno na świąteczny stół, jeśli bogato ją ozdobimy lub jako ciasto na co dzień, gdy posypiemy ją cukrem pudrem. W odróżnieniu od tradycyjnego ciasta jogurtowego robi…

Czytaj dalej
Tarta Bakewell - migdałowy mazurek 7

Fantastyczna tarta bakewell – mazurek migdałowy

Tarta Bakewell to jeden z najsmaczniejszych wypieków pochodzących z Wielkiej Brytanii (wywodzi się z miasta Bakewell z hrabstwa Derbyshire). Tarta szybko stała się popularna nie tylko lokalnie, ale i na całym świecie – połączenie kruchego ciasta, kwaskowego dżemu malinowego i słodkiego…

Czytaj dalej
Łatwy sernik bez pieczenia - gotowany 2

Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany

Są w moim otoczeniu osoby, które z góry zakładają, że nie potrafią piec. Kiedyś coś tam nie wyszło i nie próbują, nie chcą, nie lubią. Ten przepis będzie dla nich idealny – można się trzymać z dala od piekarnika. Łatwy sernik…

Czytaj dalej
Churros z czekoladą

Churros z czekoladą

Takie dni jak tłusty czwartek czy walentynki to czas, kiedy nawet dbające o linię celebrytki mogą sobie odrobinę pofolgować, czym chętnie chwalą się w mediach społecznościowych. Ja folguję sobie zdecydowanie nie tylko od święta, ale to właśnie w karnawale najczęściej…

Czytaj dalej
ort z trzema kremami i chrupiącą warstwą oraz żelką owocową

Tort z chrupiącą warstwą i malinową żelką

Od dłuższego czasu marzyło mi się przygotowanie tortu. Ale nie byle jakiego. Obecnie na topie są torty artystyczne. Ich znakiem rozpoznawczym jest wysokość (często powyżej 15 cm), doskonała jakość składników, różnorodne kremy (co najmniej dwa) i różnorodna struktura (takie torty…

Czytaj dalej
Bostocki z orzechami włoskimi

Bostocki z orzechami włoskimi

Bostock to kanapka na słodko – najlepsza z delikatnej brioszki lub chałki i, co ważne – niekoniecznie świeżej – to idealny przepis „zero waste”. Jeśli kupiliście chałkę, a na drugi dzień jest lekko czerstwa, to posmarowana masełkiem może nie być najlepsza,…

Czytaj dalej
Sernik truflowy - mocno czekoladowy

Sernik truflowy

Podobno niewyspany człowiek ma zwiększony apetyt na słodycze. Jako młoda mama, jadłabym je na okrągło! Miałam ochotę na coś baaardzo czekoladowego – w stylu cukierków trufli czy michałków. W lodówce miałam jednak twaróg. Wymyśliłam więc sobie sernik truflowy z kawałkami…

Czytaj dalej
Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Sernik miodowy z wanilią i orzechowym spodem

Co roku obmyślam jaki sernik upiekę na Święta. Mam tyle przepisowych hitów, że trudno je przebić. Jednak ten wypiek przeniósł mnie myślami przed kominek, kiedy to siadamy po wigilii i najedzeni do syta mieścimy „jeszcze serniczek”. Orzechowy spód z dodatkiem…

Czytaj dalej
Zamknij