Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Czekoladowa szarlotka najlepsza

Czekoladowa szarlotka z orzechami włoskimi

Jak smakuje czekoladowa szarlotka z orzechami włoskimi? Iście jesiennie. Kakao w półkruchym cieście nadaje lekko karmelowego posmaku – idealnie pasującego do jabłek. Orzechy włoskie to miły, chrupiący akcent – jeśli ich nie lubicie, świetnie sprawdzą się rodzynki (np.: namoczone w rumie…

Czytaj dalej
Najlepszy tort jaki jadłam - mango z chrupiącą maliną

Tort mango z chrupiącą maliną i kokosanką

Zrobić tort, który zaspokoi najwybredniejsze gusta to nie lada sztuka. Z wypiekami na buzi podziwiam artystyczne torty na forach czy mediach społecznościowych i choć nie mam talentu do ich zdobienia oraz lepienia figurek, to próbuję dogonić je wyjątkowym smakiem. Od…

Czytaj dalej
Biszkopt z serem i truskawkami

Biszkopt z serem i truskawkami

Uwielbiacie babciny biszkopt z truskawkami, ale uważacie że ciasto mogłoby być bardziej wilgotne? Wypróbujcie biszkopt olejowy z dodatkiem sera. Jest puszysty, wilgotny, a dzięki twarogowi ciasto jest idealne nawet na drugi czy trzeci dzień. Biszkopt z serem i truskawkami ma kilka…

Czytaj dalej
Brownie z truskawkami i białą czekoladą

Uzależniające brownie z truskawkami i białą czekoladą

Szybka akcja: znajomi zadzwonili, że wpadną za godzinkę? W sezonie truskawkowym warto postawić na to brownie! Jestem pewna, że znajomi jeszcze poproszą o przepis. Ciasto robi się wyjątkowo prosto – wrzucamy wszystkie składniki do rozpuszczonego, ciepłego masła, mieszamy, układamy na…

Czytaj dalej
Sernik Kinder Bueno

Sernik Kinder Bueno

Sernik Kinder Bueno® to wypiek inspirowany moim ulubionym kupnym słodyczem. Jest intensywnie orzechowy, lekko mazisty, słodki, raczej bardziej zwarty niż piankowy. Jeśli lubicie serniki i smak laskowego orzecha to na pewno przypadnie Wam do gustu. U mnie doskonale się sprawdził…

Czytaj dalej
Drożdżówki z makiem - najlepszy przepis

Bułki z makiem

Bułki z makiem to moje ukochane drożdżówki z dzieciństwa. Gdy miałam do wyboru nadzienie, to zawsze wybierałam te z makiem. W moim domu piekło się je rzadko, dlatego najlepiej smakowały w szkolnym sklepiku (oprócz drożdżówek były tam takie hity jak…

Czytaj dalej
Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej

Babka bezglutenowa (z mąki ziemniaczanej)

Babka, która jest najbardziej sypka i piaskowa ze wszystkich babek jakie znam. W dodatku bezglutenowa – w smaku przypomina zwykłe ciasto i wiele osób nawet nie zorientuje się, że nie ma w niej mąki. Nie jest to typ babki wilgotnej,…

Czytaj dalej
Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Pierwsze określenie jakie przychodzi mi na myśl o babce jogurtowej to: wilgotna. Doskonale nadaje się zarówno na świąteczny stół, jeśli bogato ją ozdobimy lub jako ciasto na co dzień, gdy posypiemy ją cukrem pudrem. W odróżnieniu od tradycyjnego ciasta jogurtowego robi…

Czytaj dalej
Tarta Bakewell - migdałowy mazurek 7

Fantastyczna tarta bakewell – mazurek migdałowy

Tarta Bakewell to jeden z najsmaczniejszych wypieków pochodzących z Wielkiej Brytanii (wywodzi się z miasta Bakewell z hrabstwa Derbyshire). Tarta szybko stała się popularna nie tylko lokalnie, ale i na całym świecie – połączenie kruchego ciasta, kwaskowego dżemu malinowego i słodkiego…

Czytaj dalej
Zamknij