Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Piernik staropolski - dojrzewający - najlepszy przepis na wigilię

Staropolski piernik dojrzewający

Piernik. Można go lubić, a można za nim nie przepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było…

Czytaj dalej
Najlepszy metrowiec przepis

Metrowiec

Metrowiec to ciasto mojego dzieciństwa. Pieczone w prostokątnym prodiżu, długie prawie na metr – najlepsze ciasto jakie mogła przygotować mama. Dziś to piaskowe ciasto przełożone kremem budyniowym jest już nieco zapomniane. A warto do niego wrócić, bo wygląda niezwykle efektownie….

Czytaj dalej
Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówek nigdy nie jest za dużo. Zawsze znikają co do jednej. Mam fazę na wypieki z jabłkami (może dlatego, że króluje teraz moja ulubiona szara reneta), więc późnym wieczorem postanowiłam upiec drożdżówki z nimi, żeby były na śniadanie. Okazało się,…

Czytaj dalej
Szarlotka orzechowa - jesienna

Wyborna szarlotka orzechowa

Pamiętam, że gdy kupiłam książkę kulinarną “Opowiadania drewnianego stołu” Moniki Waleckiej zacierałam rączki z radości, że może nauczę się piec jej pyszne chleby na zakwasie. Okazało się, że książka skupia się ulubionych przepisach autorki, zaś na pozycję z chlebami muszę…

Czytaj dalej
Babka gruszkowa - jesienny przepis

Babka gruszkowa z cynamonem

Macie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy…

Czytaj dalej
Galette z jabłkami

Galette z jabłkami – rustykalna tarta z jabłkami

Chłodniejsza temperatura za oknem sprawia, że tęsknię za korzenno-słodkim zapachem jabłek z cynamonem. Kojarzy mi się tak kojąco! Smak szarlotki zdecydowanie może poprawić jesienną chandrę. Tym razem chciałabym zaproponować ją w formie tarty z jabłkami, czyli galette. Galette z jabłkami…

Czytaj dalej
Sernik z mlekiem skondensowanym - 4-składnikowy sernik

Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy

Co tu zrobić, aby się nie narobić i żeby wyszło pysznie… Sernik z mlekiem skondensowanym. Tylko cztery składniki wystarczą, aby przygotować wysoki, puszysty, wilgotny, imponujący wypiek. Mimo że jest bardzo delikatny i puszysty, ma “kruchą” strukturę – jak najlepsze serniki. Nie…

Czytaj dalej
Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami - zdrowe i sycące

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami

Ciasto marchewkowe to jeden z ulubionych przepisów moich czytelników (przepis). Często dostaję prośby o zdrowszą wersję. Niestety zazwyczaj bywa tak, że ciasto bez cukru, białej mąki i tłuszczu nie spełnia już naszych wymagań smakowych. Ostatnio jednak eksperymentowałam i powstało bardzo…

Czytaj dalej
Błyskawiczny sernik na zimno z truskawkami

Błyskawiczny sernik na zimno z truskawkami

Schłodzone ciasta latem smakują najlepiej. Gdy są z sezonowymi owocami, to w ogóle pełnia szczęścia. Dziś dzielę się z wami dwukolorowym sernikiem bez pieczenia, który szybko stał się hitem w moim domu. Do przygotowania sernika tym razem użyłam twarogu sernikowego z Mascarpone…

Czytaj dalej
Ciasto sypane z truskawkami

Sypane ciasto z truskawkami

Znacie szarlotkę sypaną? To ciasto, w którym suche składniki przekłada się na zmianę z jabłkami. Istnieje też wersja truskawkowa. To ciasto nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności wypiekowych. Nie potrzebuje miksera, blendera czy wagi. Nie napracujemy się przy nim, a…

Czytaj dalej
Domowe lody - solony karmel

Domowe lody – solony karmel

Jaki smak wybieram najczęściej w lodziarni? Solony karmel! To obowiązkowa kulka. Gdy jednak na rzemieślnicze, dobre lody idziemy całą rodziną to z roku na rok potrzebujemy grubszego portfela. Obiecałam sobie, że sprawię sobie kiedyś maszynkę do lodów nie tylko aby…

Czytaj dalej
Zamknij