Chlebek bananowyTak naprawdę ni to chleb, ni to ciasto. Chlebek bananowy to po prostu słodka propozycja śniadaniowa lub podwieczorkowa. Doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Taki chlebek robi się bardzo szybko, podobnie jak muffiny – łącząc suche składniki z mokrymi. Możemy jeść go jako drugie śniadanie, do herbaty, z owocami lub jak chleb smarować dżemem, masłem, nutellą lub serem.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (najlepiej z czarniejącą skórką)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • niepełne pół szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 180°C (170°C z termoobiegiem). Wszystkie składniki mokre tj. banany, jogurt, olej i jajko – miksujemy za pomocą blendera (jeśli nie mamy blendera, banany rozgniatamy widelcem i roztrzepujemy z pozostałymi składnikami). Do drugiego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, wiórki, cynamon i sól. Mieszamy łyżką. Dolewamy składniki mokre i mieszamy do połączenia się. Keksówkę (ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 55-60 minut.

Chlebek bananowy

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
306 kcal 3230 kcal
Węglowodany
40 g 421 g
w tym cukry
14 g 146 g
Tłuszcz
14 g 146 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
3 g 29 g
Białko
5 g 57 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
2 g 25 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!