Chlebek bananowyTak naprawdę ni to chleb, ni to ciasto. Chlebek bananowy to po prostu słodka propozycja śniadaniowa lub podwieczorkowa. Doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Taki chlebek robi się bardzo szybko, podobnie jak muffiny – łącząc suche składniki z mokrymi. Możemy jeść go jako drugie śniadanie, do herbaty, z owocami lub jak chleb smarować dżemem, masłem, nutellą lub serem.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (najlepiej z czarniejącą skórką)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • niepełne pół szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 180°C (170°C z termoobiegiem). Wszystkie składniki mokre tj. banany, jogurt, olej i jajko – miksujemy za pomocą blendera (jeśli nie mamy blendera, banany rozgniatamy widelcem i roztrzepujemy z pozostałymi składnikami). Do drugiego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, wiórki, cynamon i sól. Mieszamy łyżką. Dolewamy składniki mokre i mieszamy do połączenia się. Keksówkę (ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 55-60 minut.

Chlebek bananowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych