Ten bezglutenowy chlebek bananowy to jeden z ulubionych wypieków mojej córki – sama rozgniata banany, miesza składniki i oczywiście jeszcze gorący, wyjęty świeżo z pieca – pierwsza konsumuje. Lubimy spędzać czas w kuchni razem. Od urodzenia zmagaliśmy się jednak z nadwrażliwością słuchową i mikser był dla nas nieosiągalny. To ciasto mogliśmy jednak wymieszać łyżką! To także jego ogromna zaleta. Ciasto pozbawione jest nabiału (masło klarowane nie zawiera białek mleka), glutenu oraz białego cukru – świetny wypiek na imprezy do przedszkola i szkoły, gdzie często wiele dzieci ma alergie pokarmowe. A robi się go bardzo prosto. Dla mnie to też idealny składnik dziecięcego lunchboxa. W smaku jest identyczny jak glutenowe chlebki bananowe – wilgotny i słodko-bananowy – nie czuć różnicy, a glutenu nie trzeba przecież jeść codziennie. Jeśli nie unikacie glutenu, możecie śmiało użyć zwykłego proszku do pieczenia i dowolnych płatków owsianych. My robimy go zawsze, gdy banany zaczynają nam ciemnieć – nigdy ich nie wyrzucajcie, są świetne na właśnie chlebek czy domowe lody bezcukrowe.
Chlebek bananowy bezglutenowy:
- 3 średnie, bardzo dojrzałe banany (najlepiej z ciemnymi plamkami)
- 3 jajka (S/M)
- 100 ml rozpuszczonego, klarowanego masła lub w wersji wegańskiej: oleju kokosowego lub bezmlecznej margaryny
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 1 szklanka (bez 1 łyżki) mąki owsianej BG (100 g) lub płatków owsianych BG*
- 0,5 szklanki mąki ryżowej (75 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BG
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: garść dowolnych, posiekanych orzechów lub migdałów**
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół) lub 170°C z termoobiegiem. Keksówkę (dłuższą 27x9cm lub szerszą 20x11cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Dwa banany rozgniatamy widelcem na papkę (trzeciego zostawiamy na koniec). Do bananów wbijamy trzy jajka, wlewamy rozpuszczony tłuszcz oraz dodajemy ksylitol. Dokładnie mieszamy do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: mąkę owsianą (lub po prostu zmielone na pył w malakserze płatki owsiane), ryżową, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon.
Wsypujemy suche składniki do mokrych. Mieszamy krótko – tylko do połączenia. Wsypujemy posiekane orzechy i/lub czekoladę (ja zazwyczaj używam orzechów laskowych). Przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Ostatniego banana obieramy i kroimy wzdłuż na dwie części – układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Jest pyszny na ciepło i na zimno.
* BG = bez glutenu
** Jeśli nie możecie spożywać orzechów, można wymienić je na pokrojoną, gorzką czekoladę (50g) czy rodzynki.