Wiele osób uważa, że babki są suche i nudne. Ta będzie zaskoczeniem. Śmietankowa babka czekoladowa z orzechową wkładką będzie świetna do codziennej kawy, jak również zachwyci gości oraz rodzinę na Wielkanocne Święta. Jeśli kochacie intensywnie czekoladowe ciasto z polewą, to jest ona dla Was.
Ja zwariowałam na punkcie tego wypieku. Jest intensywny, aksamitny, bardzo mokry, a kwaśna śmietana przełamuje słodycz i sprawia, że ma wyjątkowy charakter. Do tego cynamonowe w posmaku, chrupiące wytrawne orzechy są kropką nad „i”. Jak dla mnie kwintesencja czekoladowego ciacha – jemu się po prostu nie odmawia. Nie osiągniecie takiego rezultatu bez kluczowego składnika… zaparzonej gorącej kawy! Wiem, że nie każdy ją lubi w deserach – ale tutaj pełni inną niż smakową rolę – reaguje z sodą oraz sprawia, że babka ma aksamitną konsystencję i pięknie rośnie – nie pomijajcie jej. Babka przypomina w smaku brownie, a jednak nie jest tak ciężka. Co ważne – kawa rozpuszczalna się nie sprawdzi najlepiej w tym przepisie. Lepszy efekt uzyskamy z jakościowej mielonej kawy lub – jeśli macie młynek albo ekspres automatyczny – ze świeżo mielonych ziarenek.
Ja w przepisie użyłam kawy Caprissimo Fragrante z moich ulubionych brazylijskich ziaren, którą dostałam w ramach współpracy. W jej aromacie wyczuwalne są m.in czekoladowe cukierki, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady i posmak orzechów włoskich. Idealna pod to ciacho. Właściwie pijąc ją rano, wpadłam na takie połączenie w babce. Nie wiem czy też tak macie, ale u mnie do ciasta dobrej jakości kawa po prostu musi być. Zdarza się, że parzę ją nawet wieczorem – w końcu kawa i wuzetka to zestaw obowiązkowy ;). Wspomnianą kawę ziarnistą dostaniecie w jednym z najlepszych sklepów baristycznych w sieci – PrzyjacieleKawy.pl – mają nie tylko świetną obsługę i bardzo szeroki asortyment (znajdziecie tam kawy z całego świata, ekspresy, kawiarki itp., ale też fajne promocje) – warto zaglądać – niezależnie od tego, czy używacie kawiarki, ekspresu czy metod alternatywnych parzenia. Ich specjaliści doradzą Wam w kwestii sprzętu czy w wyborze kawy dla siebie lub na prezent. Jak już wybierzecie kawę dla Was – koniecznie przygotujcie czekoladową babkę z jej dodatkiem.
Śmietankowa babka czekoladowa:
- 200 g miękkiego masła (1 kostka)
- 150 g cukru trzcinowego (ok. ¾ szklanki)
- 90 g cukru pudru (ok. ¾ szklanki)
- 3 duże jajka (L)
- 220 g mąki pszennej (ok. 1 i ½ szklanki)
- 50 g gorzkiego kakao (ok. ½ szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml zaparzonej, dobrej jakości kawy (u mnie Caprissimo Fragrante z przyjacielekawy.pl)
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- polewa: 100 g deserowej czekolady + 75 ml śmietanki 30% + 1 łyżeczka miodu
Wkładka orzechowa:
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 lekko „czubate” łyżki mąki
- 2 lekko „czubate” łyżki miękkiego masła
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 5-6 łyżek syropu klonowego (ewentualnie 4 łyżki płynnego miodu)
Zaczynamy od przygotowania wkładki orzechowej. Orzechy siekamy nożem (tak, aby były i mniejsze, i większe kawałki). Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, a następnie dodajemy masło. Rozcieramy palcami tak, jak na kruszonkę. Następnie wlewamy syrop klonowy/miód i rozcieramy łyżką na kształt pasty. Dosypujemy orzechy, mieszamy i odstawiamy.
Do misy miksera wkładamy miękkie masło i rozcieramy na wysokich obrotach wraz z cukrem trzcinowym oraz cukrem pudrem. Dodajemy 1 jajko – miksujemy, aż całość się połączy. Zeskrobujemy masło ze ścianek naczynia, jeśli tak się zrobiło i dodajemy kolejne jajko – znów miksujemy do połączenia. Po dodaniu ostatniego jajka miksujemy razem przez ok. 2 minuty i tymczasowo wyłączamy mikser. W oddzielnej misce przesiewamy zmieszaną mąkę, kakao, proszek i sodę (to ważne, aby nie było grudek kakao). Zaparzamy też kawę (u mnie podwójne, przedłużone do 100 ml espresso). Włączamy mikser i tym razem na najmniejszych obrotach – wsypujemy połowę przesianego proszku. Gdy całość się połączy, wlewamy połowę gorącej, zaparzonej kawy i nadal miksujemy na małych obrotach. Po połączeniu od razu dodajemy drugą część sypkich składników – a po wymieszaniu – drugą część kawy. Na samym końcu (wciąż na najmniejszych obrotach lub po prostu ręcznie szpatułką) dodajemy śmietanę – przestajemy mieszać od razu po wmieszaniu.
Formę do babki z kominem smarujemy miękkim masłem lub olejem i wysypujemy lekko mąką. Przekładamy połowę masy do formy (najlepiej nakładać łyżką). Na środek wykładamy wkładkę orzechową – tak, aby nie dotykała ścianek naczynia ani komina. Przekładamy pozostałe ciasto – masa orzechowa musi być przykryta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 50-55 minut (w węższych lub silikonowych formach może się piec ok. 60 minut). Po tym czasie zostawiamy na 10 minut ciasto w wyłączonym piekarniku, a następnie lekko uchylamy i pozostawiamy kolejne 10 minut. Potem wyjmujemy ciasto i wykładamy je z formy. Warto polać je polewą czekoladową: śmietankę podgrzewamy (nie może się zagotować), czekoladę drobno siekamy – zalewamy gorącą kremówką, dodajemy miód – czekamy przez pół minuty i mieszamy do połączenia.
Wpis zawiera lokowanie kawy Caprissimo Fragrante dostępnej w sklepie przyjacielekawy.pl
Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie mocno czekoladowe smaki. Zapisuję przepis, aby niedługo z niego skorzystać. Zastanawiam się tylko, czy zamiast czekolady deserowej można dać jej mleczny odpowiednik? Jak myślicie?
Upieklam wczoraj i musze powiedziec, ze to najlepsze ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadlam. Nie bede szukala juz innych przepisow, znalazlam ideal.
jak długo rozcierać masło z cukrem? aż sie ubije?
Nie trzeba długo, wystarczy że masło będzie dobrze roztarte – ok. 3 minut
ta babka jest obłędna! polecam wszystkim fanom czekolady! 🙂