Kategorie

Na studencką kieszeń

Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Kończą się pomysły co na obiad z łatwo dostępnych składników? Z pomocą przychodzi przepis na roladki schabowe. Ja najbardziej lubię nadziewać je pieczarkami i ogórkiem, ale możemy użyć także (dodatkowo lub zamiast): słupków papryki, żółtego sera czy plasterków boczku/szynki dojrzewającej….

Czytaj dalej
Nocne racuchy

Nocne racuchy

Śniadanie tradycyjne, słodkie, ale leniwe? Racuchy są dość pracochłonne. Ja lubię ułatwiać sobie życie, dlatego przygotowuje je w wersji nocnej – dzięki długiemu wyrastaniu w lodówce, nie trzeba ich wyrabiać (wystarczy wymieszać łyżką) i nie musimy długo rano czekać, aż…

Czytaj dalej
Naleśniki bez jajek

Kryzysowe naleśniki bez jajek

Leniwe weekendowe śniadanie z naleśnikami w roli głównej to ideał wielu osób. Gorzej jak chęci są, zajrzymy do lodówki, a tam… zabrakło jajek. Nic nie szkodzi, ciasto naleśnikowe uda się także bez nich. Musimy tylko pamiętać o dwóch rzeczach: po…

Czytaj dalej
Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika - pyszny

Gyros z kurczaka – domowy kebab

Ach, z sentymentem wspominam czasy, kiedy o pierwszej czy drugiej w nocy kebab był jedyną możliwą potrawą do skonsumowania (z czego wszyscy chętnie korzystali). Kłótnie o to, gdzie podają najlepszy i gdzie jest jaka „bułka”. Ja w stolicy wciąż nie…

Czytaj dalej
Proste pesto ziołowe

Spaghetti z prostym pesto ziołowym i serkiem Almette

Większość z nas spędza teraz czas w domach. To doskonały okres, aby nauczyć się nowych przepisów i spędzić ten czas z przyjemnością. Gdy skontaktował się ze mną przesympatyczny David Gaboriaud (z którym poznaliśmy się podczas wypadu na Dolny Śląsk) z propozycją…

Czytaj dalej
Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach w majonezowym sosie to proste danie „jednogarnkowe”. Wszystko piecze się w jednej blasze. Nie wymaga on praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – jeśli mamy dobrej jakości schab, obiad zawsze się udaje. Sekretem jest majonez – doskonale nawilża…

Czytaj dalej
Cebularze z makiem

Cebularze z makiem

Cebularze z makiem to duma Lublina i Zamościa. Ten regionalny wypiek, aby nazwany był „cebularzem lubelskim”, musi posiadać specjalny certyfikat, którym odznaczone jest zaledwie kilka piekarni. U mnie to wersja domowa – takie wyjątkowe smaki warto promować, nie tylko przy…

Czytaj dalej
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

Nazwa forszmak może brzmieć nieco egzotycznie, lecz wielu mieszkańców wschodniej Polski oblizuje się ze smakiem na wspomnienie forszmaku gotowanego przez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z Lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to…

Czytaj dalej
Surówka Coleslaw

Prosta i pyszna surówka Coleslaw

W małym mieście, w którym się wychowałam, nie było McDonaldsów, Burger Kingów, KFC, Pizzy Hut czy innych sieci fast foodowych. Planując szkolne wycieczki najważniejszą atrakcją nie był teatr czy muzeum – liczyło się, czy po drodze jest jakaś słynna sieć….

Czytaj dalej
Zamknij