Przepisy: Romantyczna kolacja

  • Polędwiczka pod zieloną kruszonką

    Dodano w czw, 23/11/2017 - 12:01

    Polędwiczka pod zieloną kruszonkąDania, które pięknie i wyrafinowanie wyglądają, wcale nie muszą być skomplikowane i zabierać wiele czasu! Polędwiczka pod zieloną kruszonką nie tylko efektownie wygląda, ale też wspaniale smakuje i robi się ją bardzo prosto. Delikatnie różowa w środku, soczysta i aromatyczna. Jedna polędwiczka starcza na 2-3 osoby, jeśli mamy gości – wystarczy zwiększyć ilość składników. Polędwiczka wieprzowa: 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe – każda o wadze ok. 500 g 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek opcja: 250 ml czerwonego[…]

  • Pizza bianca z kurkami

    Dodano w czw, 26/10/2017 - 12:20

    Pizza bianca z kurkamiPizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale! Pizza bianca z kurkami – ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00, ale może być zwykła pszenna) ½ szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka suszonych[…]

  • Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami

    Dodano w wt, 10/10/2017 - 12:00

    Makaron z rydzamiDopiero w połowie października znalazłam czas, aby wybrać się na grzyby. A tak to lubiłam. Nie zrywam się o piątej rano, bo w zasadzie nigdy nie liczę na pełny koszyk – ważniejszy jest dla mnie spacer na świeżym powietrzu z rodziną i obcowanie z naturą. Jeśli przy okazji coś wpadnie, to tylko wartość dodana. Zazwyczaj spaceruję w okolicy rodzinnego domu – lasami wzdłuż Bugu – widoki nad rzeką są malownicze. Ostatnio te lasy w dużej części wykarczowano – serce płacze, bo grzybobranie[…]

  • Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem

    Dodano w pon, 19/06/2017 - 6:35

    Tarta z łososiem, fasolką i groszkiemPo wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszkiem na kruchym cieście świetnie nadaje się na kolacje lub lekkie obiady. Szczególnie, gdy przyjeżdżają do nas goście i nie wiemy o której dokładnie się ich spodziewać – można łatwo ją odgrzać lub podawać na zimno. Do przygotowania tarty wykorzystałam nie tylko mrożony groszek, ale i mrożoną fasolkę szparagową – dzięki temu nie[…]

  • Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

    Dodano w śr, 10/05/2017 - 8:48

    Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowymW maju szparagi cieszą nasze oczy i podniebienia. Mimo że są przepyszne, już kilka razy przyłapałam się na tym, że nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie. Co zrobić, gdy w formie gotowanej lub zapiekanej się znudziły? Urozmaicić nimi sos! Tym razem na szybki obiad przygotowałam pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami w sosie cytrynowym. Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza[…]

  • Focaccia z rozmarynem

    Dodano w wt, 25/04/2017 - 12:01

    Focaccia z rozmarynemFocaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad to za dużo – przygotowuję focaccię na wieczorny posiłek. Przepyszna sprawa. Tym razem placek przygotowałam tradycyjnie z rozmarynem, ale dodałam także ser sałatkowy typu[…]

  • Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem

    Dodano w wt, 28/03/2017 - 10:44

    Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiemMakaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem to klasyk, który w mojej rodzinie jemy wyjątkowo często. Wszyscy bez wyjątku uwielbiamy to proste danie. Kilka składników razem łączy się w prawdziwą poezję smaku. Musimy tylko zaopatrzyć się w krojone pomidory, które już mają w składzie czosnek – są przyprawione i odpowiednio długo z nim przebywały, aby nadać sosowi właściwy aromat i smak. Jeśli krewetki są oczyszczone, obiad przygotujemy błyskawicznie. Zdecydowanie lepiej użyć szarych krewetek – te różowe są już wstępnie podgotowane i bardzo łatwo je przesuszyć. Możecie[…]

Strona 1 z 1512...Ostatnia »