Kategorie

Romantyczna kolacja

Micha zdrowia

Micha zdrowia – z łososiem i makaronem ryżowym

Dziś chcę Wam przedstawić pomysł, bo trudno nazwać to przepisem. W zasadzie wystarczy pokroić i zebrać składniki do dużej miski i mamy wspaniałą, zdrową ucztę. Micha zdrowia przypomina takie zdekonstruowane sushi w formie sałatki – jest surowa ryba, są warzywa,…

Czytaj dalej
Ośmiornica z ziemniakami i kaparami

Ośmiornica z ziemniakami i kaparami

Ośmiornica podana z ziemniakami to tradycyjna hiszpańska przystawka, znana także jako sałatka galicyjska / ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega). To wyjątkowo prosta receptura. Idealnie sprawdza się w ciepłe dni – danie jest lekkie, a dzięki cytrynie i kaparom ma…

Czytaj dalej
Mus czekoladowy bez nabiału

Mus czekoladowy bez nabiału

Wiele osób nie lubi wegańskich deserów, ponieważ smakują zupełnie inaczej niż te “tradycyjne”. Mus czekoladowy zupełnie temu przeczy! W smaku jest jak “prawdziwy” mus na jajkach, czy bitej śmietanie, a jednak znacznie lżejszy i zdrowszy. Jego sekretem jest… woda z…

Czytaj dalej
Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Dania, które pięknie i wyrafinowanie wyglądają, wcale nie muszą być skomplikowane i zabierać wiele czasu! Polędwiczka pod zieloną kruszonką nie tylko efektownie wygląda, ale też wspaniale smakuje i robi się ją bardzo prosto. Delikatnie różowa w środku, soczysta i aromatyczna. Jedna…

Czytaj dalej
Pizza bianca z kurkami

Pizza bianca z kurkami

Pizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek…

Czytaj dalej
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem

Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem

Po wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszkiem na kruchym cieście świetnie nadaje się…

Czytaj dalej
Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem

Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią…

Czytaj dalej
Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem

Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem

Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem to klasyk, który w mojej rodzinie jemy wyjątkowo często. Wszyscy bez wyjątku uwielbiamy to proste danie. Kilka składników razem łączy się w prawdziwą poezję smaku. Musimy tylko zaopatrzyć się w krojone pomidory, które już mają…

Czytaj dalej
Zamknij