Przepisy: Pomysły na śniadania

  • Rogaliki z serem

    Dodano w sob, 09/12/2017 - 10:00

    Rogaliki z serem - drożdżówki z seremMając 7 lat, każdego wieczoru chodziłam z babcią po mleko. Był to codzienny rytuał – nieważne czy padał deszcz, czy śnieg. Kilkaset metrów dalej sąsiedzi mieli dwie, czy trzy krowy, a pora w jakiej ich odwiedzaliśmy, była porą dojenia. Z takiego mleka babcia robiła cuda, które w tamtych czasach nie były niczym niezwykłym i które działy się w każdym domu wkoło. Zbierało się z mleka świeżą śmietanę, a resztę odstawiało na zsiadłe mleko. Potem przerabiało się je na twarożki. Śmietanę ubijało się[…]

  • Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym

    Dodano w nie, 12/11/2017 - 12:00

    Scones na jogurcieScones na jogurcie to rodzaj ciasteczkowych bułeczek śniadaniowych. Robi się je wyjątkowo prosto – wystarczy wymieszać składniki, chwilkę zagnieść i od razu można je piec (nie mają drożdży, więc nie muszą wyrastać). A nie ma nic lepszego niż świeżutka bułeczka na śniadanie! Scones pochodzą z Anglii i zazwyczaj jada się je tam z masłem, dżemem i bardzo gęstą śmietaną (clotted cream). Ja swoje scones podałam z dżemem pomarańczowym i znacznie lżejszym od śmietany jogurtem. Zarówno do przepisu, jak i do podania będziemy[…]

  • Pieczony naleśnik – dutch baby

    Dodano w pt, 11/08/2017 - 12:00

    Pieczony naleśnik - dutch babyPieczony naleśnik to właściwie “dutch baby” – dosłownie tłumacząc: holenderskie dziecko. Co prawda nie pochodzi z Holandii, bo pierwsze wzmianki o nim pochodzą z USA z ok. 1900 roku. Podobno tworząc przepis inspirowano się… niemieckimi plackami. Skąd holenderska nazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej “po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na[…]

  • Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami

    Dodano w sob, 01/07/2017 - 5:05

    Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkamiWiosenny omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami często przygotowujemy na weekendowe śniadanie. Robi się go bardzo szybko i w zasadzie można użyć do niego dowolnych warzyw. Ja najbardziej lubię połączenie szparagów z wiejską, wędzoną szynką i pomidorkami koktajlowymi. Czasami wrzucamy trochę fety, która nadaje słoności. Śmiało eksperymentujcie – zamiast szparagów można użyć przecież fasolki szparagowej, bobu czy groszku. Najlepiej smakuje jedzony na świeżym powietrzu np. na balkonie czy tarasie. Największy fun jest przy przewracaniu – nie jestem w tym mistrzem, ale na[…]

  • Czekoladowe placuszki z truskawkami

    Dodano w wt, 13/06/2017 - 12:09

    Czekoladowe placuszki z truskawkamiWeekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce nadają im wilgotności i smaku. Smaży się je bardzo szybko. Ja podałam je z cukrem pudrem, choć z bitą śmietaną byłyby jeszcze bardziej rozpustne. Dla uspokojenia sumienia warto przypomnieć, że truskawka jest bombą zdrowia, a dodatek płatków jaglanych sprawia, że placuszki te są jeszcze bardziej odżywcze. Wychodzi ok. 18 sztuk. Czekoladowe placuszki z truskawkami: 200 g jogurtu naturalnego[…]

  • Wiosenna lekkość na talerzu wg Davida Gaboriaud

    Dodano w pon, 22/05/2017 - 12:00

    DavidWiosna budzi nas do życia i kusi lekkimi smakami Gdy wiosna rozgości się u nas na dobre, to nie tylko lżej się ubieramy, ale także zaczynamy lżej jeść. To czas sezonowych warzyw i kolorowych, zdrowych posiłków. Gdy robi się coraz cieplej, sami z siebie wcale nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste dania. W kuchni w końcu mamy szeroki wybór nowalijek i możemy szaleć ze smakami i połączeniami. Ja po zimie wprost nie mogłam doczekać się chrupiących, świeżych warzyw. Choć obecnie wszystko dostępne jest[…]

  • Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie

    Dodano w wt, 21/03/2017 - 10:55

    Budyń jaglany - nowINKA na zdrowe śniadanieBudyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła moda na koktajle, owsianki i inne zdrowe nowinki, podchodziłam do niej nieco sceptycznie. Do czasu, aż w mojej kuchni na dobre zagościła kasza jaglana – najzdrowsza z kasz. Okazało się, że doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Budyń “czekoladowy” z kaszy jaglanej nie jest dosładzany cukrem – słodzimy go jedynie daktylami, a niepowtarzalnego charakteru nadaje mu kakao i zbożowa[…]

Strona 1 z 1412...Ostatnia »