Kategorie

Pomysły na śniadania

Masełko cukiniowe - masło cukiniowe

Masełko cukiniowe

Nazwa masełko cukiniowe może być nieco myląca – smarowidło z cukinii masełkiem nie jest, ale świetnie się sprawdza “zamiast” do kanapki. W smaku nieco przypomina wegański smalec. Usmażona z czosnkiem i cebulą cukinia jest mazista, może stąd to skojrzenie. Jeśli w…

Czytaj dalej
Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia

Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia

Faszerowane jajka to banał, ale nietypowo nadziane mogą cieszyć podniebienie nie tylko na Wielkanoc i święta, ale także na zwykłe śniadania. Ja jajka z awokado mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam ten smak. Na Wielkanoc także u mnie zagoszczą. Z tą…

Czytaj dalej
Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem

Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem

Gdy w powietrzu czuć wiosnę, mam ochotę gościć na talerzu coraz to bardziej kolorowe dania. Optymistyczne, zaskakujące i cieszące oko. Taka jest właśnie wiosenna terrina z jajkiem i wędzonym łososiem. Terrina to francuska przystawka podawana na zimno, często jako rodzaj…

Czytaj dalej
Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry możemy jeść nie tylko na wakacjach. Ucieszą małych i dużych. Tajemnica dobrych gofrów tkwi nie w przepisie, ale także w odpowiedniej maszynie. Jeśli dopiero planujemy zakup gofrownicy, wybierzmy sprzęt o mocy co najmniej 1100-1200W. Najlepsze gofrownice to te…

Czytaj dalej
Szpinakowe naleśniki z serkiem

Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem

Naleśniki uwielbia niemal każdy. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich szpinak, aby uzyskać intensywny, zielony kolor i wzmocnić ich smak. Ja za nim przepadam! Takie naleśniki pięknie kontrastują z bielą serka i różowym kolorem wędzonego łososia. Możemy je…

Czytaj dalej
Bananowa owsianka do picia słodzona daktylami

Bananowa owsianka do picia słodzona daktylami

Bananowa owsianka do picia to doskonały pomysł na drugie śniadanie. Można wlać ją do butelki i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Ja jako dziecko nie lubiłam kanapek – taki koktajl wzięłabym do szkoły z przyjemnością….

Czytaj dalej
Nocna owsianka z malinami

Nocna owsianka z malinami

Moja koleżanka spytała mnie niedawno jak szybko przygotować owsiankę – rano nie ma wiele czasu. Dla zabieganych osób nocna owsianka jest idealna – wieczorem wystarczy tylko wymieszać składniki, wstawić do lodówki, a rano jest gotowa. To, że nie jest gotowana…

Czytaj dalej
Rogaliki z serem - drożdżówki z serem

Rogaliki z serem

Mając 7 lat, każdego wieczoru chodziłam z babcią po mleko. Był to codzienny rytuał – nieważne czy padał deszcz, czy śnieg. Kilkaset metrów dalej sąsiedzi mieli dwie, czy trzy krowy, a pora w jakiej ich odwiedzaliśmy, była porą dojenia. Z…

Czytaj dalej
Scones na jogurcie

Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym

Scones na jogurcie to rodzaj ciasteczkowych bułeczek śniadaniowych. Robi się je wyjątkowo prosto – wystarczy wymieszać składniki, chwilkę zagnieść i od razu można je piec (nie mają drożdży, więc nie muszą wyrastać). A nie ma nic lepszego niż świeżutka bułeczka…

Czytaj dalej
Pieczony naleśnik - dutch baby

Pieczony naleśnik – dutch baby

Pieczony naleśnik to właściwie “dutch baby” – dosłownie tłumacząc: holenderskie dziecko. Co prawda nie pochodzi z Holandii, bo pierwsze wzmianki o nim pochodzą z USA z ok. 1900 roku. Podobno tworząc przepis inspirowano się… niemieckimi plackami. Skąd holenderska nazwa –…

Czytaj dalej
Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami

Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami

Wiosenny omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami często przygotowujemy na weekendowe śniadanie. Robi się go bardzo szybko i w zasadzie można użyć do niego dowolnych warzyw. Ja najbardziej lubię połączenie szparagów z wiejską, wędzoną szynką i pomidorkami koktajlowymi. Czasami wrzucamy…

Czytaj dalej
Zamknij