Wyjątkowo maślna, mocno krucha szarlotka gruszkowa to idealny dodatek do jesiennej czy zimowej kawy. Ciasto rozpada się pod naciskiem języka, jest bardzo delikatne, wyborne – użyjcie tylko dobrej jakości masła i nie zapomnijcie o schłodzeniu ciasta przed pieczeniem. Oprócz tradycyjnych jabłek użyłam do niej gruszek, które nadają szarlotce słodyczy i jesiennego twista. Za to śmiało można eksperymentować z owocami – użyć samych jabłek, by uzyskać tradycyjną szarlotkę (6-7 sztuk), zamiast gruszek można użyć śliwek węgierek (szarlotka śliwkowa jest równie pyszna!), zaś jeśli zaś zostały Wam w lodówce maliny – szarlotka malinowa także może Was zaskoczyć smakiem. Można też wymieszać wszystkie owoce i uzyskać jesienne kruche ciasto z owocami. Do masy owocowej można dodać też rodzynki czy pokrojone orzechy – przygotujcie ciasto tak, jak lubicie.
Szarlotka gruszkowa:
- 4 średnie półsłodkie lub kwaskowe jabłka
- 2 gruszki twardej odmiany (można użyć także w zamian kilku śliwek węgierek by wyszła szarlotka śliwkowa, lub małego koszyczka malin – szarlotka malinowa)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (można użyć też wanilinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu (pomińcie, jeśli nie przepadacie)
- 350 g mąki pszennej (2 i 1/4 szklanki)
- 200 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko średniego jajka
- opcjonalnie: cukier puder do posypania (ja nie posypuję)
Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon, nakrywamy pokrywką, a następnie podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Podgrzewamy do czasu, aż owoce zmiękną i lekko zaczną się rozpadać. U mnie trwało to ok. 15 minut – w zależności od odmiany może to potrwać od 10 do 30 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub za pomocą malaksera lub miksera z mieszadłem (ze względu na dużą ilość masła lepiej sprawdzi się robot – nie ogrzejemy ciasta dłońmi, ale wszystkie opcje są możliwe). Łączymy mąkę, proszek, cukier puder z sinym masłem pokrojonym w kostkę. Wyrabiamy do połączenia i dodajemy żółtko. Ciasto powinno być dość wilgotne, lekko lepiące. Dzielimy je na dwie części. Wylepiamy dno tortownicy (24cm) jedną porcją ciasta i wkładamy do zamrażarki (15-20 min) lub lodówki (minimum 40 min lub dłużej). Drugą porcję ciasta możemy albo uformować w wałek lub od razu formujemy na papierze lub płaskim naczyniu okrąg wielkości tortownicy – także wkładamy do zamrażarki (15-20 min) lub lodówki (minimum 40 min lub dłużej).
Wyjmujemy tortownicę i na schłodzonym cieście rozkładamy ostudzone jabłka z gruszkami. Wyjmujemy schłodzoną drugą porcję ciasta. Jeśli formowaliśmy wałek – kroimy nożem na plasterki i układamy na wierzchu (lub ścieramy na tarce jarzynowej), zaś gdy chłodziliśmy płat – układamy go bezpośrednio (jeśli mocno go schłodziliśmy może się połamać – to nie ma znaczenia).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra-dół) i pieczemy ok. 45 minut. Szarlotka gruszkowa najlepiej smakuje jeszcze ciepła!
Rewelacyjna,słodka i niezwykle ciekawa w swojej konsystencji szarlotka.
Szarlotka gruszkowa brzmi niezwykle apetycznie i kreatywnie! To doskonała propozycja na ciepłą jesienne przekąskę. Z pewnością spróbuję tego przepisu i eksperymentować z różnymi owocami. Dzięki za inspirację!
Wygląda niesamowicie. Doskonały smak. Ciekawy przepis i uważam, że warto go kupić.