Sernik baskijski z San Sebastian uchodzi za najbardziej kremowy na świecie. Jego struktura jest lekka, piankowa, a sernik podawany jest wręcz lekko płynny na środku. Charakteryzuje go także mocno skarmelizowany wierzch – to efekt pieczenia w wysokiej temperaturze. Często w hiszpańskich knajpach nazywany jest przez to „spalonym sernikiem”. Oryginalnie wytwarzany jest z bardzo słonego lokalnego serka, ale na nasze potrzeby wystarczy słony serek kanapkowy (nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji z twarogu). Ja piekę go z przepisu rozkoszny.pl – gdzie dodatkowo sernik ma spód (oryginalnie nie ma spodu i jest pieczony 5-10 minut krócej, aby rozlewał się na talerzu, ale nie jest to konieczne dla efektu). Ja dodatkowo zmodyfikowałam lekko przepis, aby sernik był jeszcze bardziej kremowy i delikatny – używam mascarpone, który wzbogaca dodatkowo masę w tłuszcz, którego brakuje w naszych serkach w odróżnieniu do oryginalnego hiszpańskiego serka San Millan. W takiej wersji smakuje nam najbardziej. Całość, wyjątkowo prosta, tworzy spektakularny efekt. Sernik jest oszałamiająco pyszny i zaskakujący – zupełnie inny od znanych nam serników. Słodko-słony, delikatny, bardzo mazisty.
Sernik baskijski:
- 750 g słonego kanapkowego serka kremowego (np. Almette, Philadelphia, Twój Smak)
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
- 6 ekologicznych jajek
- 400 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 łyżeczka soli
- spód: 200 g ciastek np. holenderskich, digestive, herbatników (mogą być w czekoladzie)
- spód: 3 łyżki masła
Tortownicę o średnicy 24-26 cm (u mnie 24) wykładamy papierem do pieczenia (tak, aby papier wystawał nad brzegi tortownicy). Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu). Masło roztapiamy. Ciasteczka rozkruszamy w malakserze lub mikserze z hakiem na pył i dodajemy płynne masło. Mieszamy. Mokrymi okruchami wygniatamy uklepując spód tortownicy. Podpiekamy ok. 6-8 minut. Wystawiamy do ostudzenia.
Wszystkie serki (kremowe i mascarpone) ucieramy mikserem wraz z cukrem (i ewentualnie cukrem z wanilią), solą oraz pastą waniliową. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na końcu do kremowej masy powoli wlewamy śmietankę kremówkę. Masa powinna być płynna. Bardzo wolno wlewamy ją na upieczony spód (żeby nie rozmieszał się z ciasteczkami można lać nie bezpośrednio, a na łyżkę). Piekarnik nastawiamy na 220 lub 230 stopni C (ja używam tej wyższej temperatury, bo mój piekarnik grzeje słabiej niż standardowy, gdy nie używam termoobiegu – warto znać swój piekarnik) i wstawiamy sernik na 35-40 minut. Wierzch powinien się przypiec na ciemny kolor, a sam sernik powinien „trząść się” na środku, gdy nim ruszymy – tak ma być, zsiądzie się w lodówce. Wyjmujemy sernik z piekarnika (może trochę opaść, to normalne) i gdy wystygnie, wstawiamy na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do lodówki.
Świetny przepis 🙂
Brzmi bardzo interesująco i aż poczułam jak się rozpływa w ustach. A że lubię ćwiczyć serniki w różnych wydaniach, to pewnie się skuszę, jak tylko się trochę ochłodzi.
W przepisie jest mowa o paście waniliowej, a lecz nie ma jej w liście produktów. Mogłabym prosić o proporcje i o jaką pastę waniliową chodzi?
Opcjonalnie możemy dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej lub łyżkę cukru z wanilią – już uzupełniam – sernik uda się także bez nich. Jeśli chodzi o pastę to używam takiej z dr. Oetkera – mogą to też być po prostu ziarenka z wanilii
Sam przepis jak i wykonanie prezentuje się wyśmienicie!
Szkoda, że nie możemy sernika spróbować 😉
Pozdrawiamy!
Dawno nie jadłam równie pysznego sernika! Czapki z głów!
Witam, czy można zrobić go bez spodu?
Oczywiście
Dziękuję, jeszcze chciałam zapytać czy produktu muszą mieć temperaturę pokojową? Czy nie ma to znaczenia?
Ja dodawałam prosto z lodówki, ale serniki lubią temperaturę pokojową składników 🙂 więc jak zdążymy wcześniej wyjąć to super, a jak nie – też się uda 🙂
I ja się dołączam do pytania o temperaturę składników?
Ja dodawałam prosto z lodówki, ale serniki lubią temperaturę pokojową składników 🙂 więc jak zdążymy wcześniej wyjąć to super, a jak nie – też się uda 🙂
Przepis wydaje się być super, ale jaki ser(ek) byś użył jeżeli chciałbym mieć najbardziej zbliżóny efekt smakowy do Philadelphii ale bez stabilizatorów i niczego złego w składzie?
A co myślisz o połączeniu np Wielunia + mascarpone?
Wieluń to twaróg (nie solony), więc efekt będzie inny. Ciut mniej aksamitne niż Philadelphia, ale najbardziej zbliżone smakiem będzie Almette. Zarówno Wieluń jak i Almette mają świetne składy i sernik uda się na obu, ale najlepiej użyć do tego przepisu słonego serka.
Ja robię ten sernik z sera Mój Ulubiony z Wielunia, ponieważ to moje miasto i mój ulubiony ser ever. Sernik zawsze się udaje więc śmiało moge polecić i zachęcić.
P.S. uwielbiam Twój blog
Mój Ulubiony ,można kupić w Kauflandzie
Czy można upiec z samych serkow mascarpone?
Można, ale nie będzie przypominać baskijskiego
Nigdy nie przepadałam za sernikami, ale ten i sernik nowojorski są pyszne. Baskijski robiłam na święta i dzisiaj będę robić na urodziny dziecka.
Witam. Proszę mi powiedzieć czy ten sernik należy piec na samym dole piekarnika czy na środku??
Pozdrawiam.
Na środku lepiej nam się spiecze skórka 🙂
Dlaczego musi być bez termoobiegu??
Moja kuchenka niestety nie ma opcji wyłączania termoobiegu 🙁
Da radę?
Bo serniki „nie przepadają” za przeciągami – bardziej opadają. Na pewno da radę z termoobiegiem i możesz śmiało piec – po prostu jak mamy wybór, bezpieczniej wyłączyć. Ten sernik i tak musi opaść po upieczeniu, więc nie powinno być dużej różnicy.
W oryginalnym przepisie jest jogurt grecki, czy zapomniała Pani o nim, czy po prostu go nie dodaje? Pozdrawiam
O oryginalnym serniku wiemy, że (jak mówi właściciel knajpy): posiada 5 składników z czego dwa to sól i cukier :). Jogurt występuje w interpretacji Michała (rozkoszny.pl), ale ja wolę kremowość mascarpone – oryginalny serek jest tłustszy niż Philadephia i mascarpone świetnie to uzupełnia
czy mozna go zrobić na duzej blaszce? prostokątnej? oczywiscie z uwaględnieniem wiekszych proporcji?
Witam, czy można go upiec w kąpieli wodnej?
Jest i on 🙂
Robiłam na serkach „łaciate”.
najlepszy jet ten gif z trzęsącym się sernikiem
Idealny przepis,sernik skradł serca moich gości
Dziękuję
Kasia, jak to zrobiłaś że nie opdal?
Hej, czy możemy użyć do spodu gotowych pokruszonych ciastek Oreo ?
Ten sernik jest MEGA. Obłędny! Jedną z jego ogromnych zalet jest łatwość wykonania. Jestem totalnym beztalenciem cukierniczym. Moi najbliżsi byli zachwyceni. Dziękuję za ten przepis.
Czy pieczemy go góra – dół czy termoobieg?
Czytaj dziewczyno juz 20 razy się przwinelo jak piec
Witam. Czy to jest normalne ze z sernika po upieczeniu wycieka taki słodki syrop ? Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Piekłam w 210 stopni przez 40 min. Czy może powinnam pięć go dłużej? Czy poprostu się nie dopiekl i dlatego
Wodniste serki. Nie powinno mieć to wpływu na wypiek, jedynie spód może namoknąć
Czy serki mają mieć temperaturę pokojową?
Nie muszą
W którym momencie należy dodać sól? Nie widzę tego w sposobie przygotowania i co z cukrem? W składnikach jest 1 szklanka+2 łyżki, gdzie należy dodać te 2 łyżki
Sól dodajemy z serkami – jest w przepisie 🙂 Cukru nie rozdzielamy, to po prostu taka ilość
Super, właśnie się piecze, dam znac jak wyjdzie.Najgorsze jest tylko to, że trzeba czekać aż wystygnie
Niestety – nie polecam kroić ciepłego – rozpłynie się. Jak na zewnątrz jest zimno, to schłodzi się szybciej niż w lodówce
Podobno to najlepszy i najbrzydszy sernik na świecie. Z tym drugim bym polemizowała.
Sernik pyszny 🙂 zamiast śmietany dodałam mleka kokosowego i to był strzał w dziesiątkę. Nuta kokosowa dodatkowo urozmaiciła walory smakowe. Polecam!
Mój pierwszy raz ciekawe jak wyjdzie
kiedy on osiaga swoje apogeum pysznosci? 😀 zrobilam w poludnie, chlodzi sie w lodowce,=
Pierwsze moje ciasto i od razu wyszedł i sukces na imprezie:) Żona powiedziała, że od dzisiaj ja piekę w domu:)
Dzien dobry 🙂 czy mozna zminimalizowac ilosc cukru?
W przepisie jest mowa o dodawaniu jajek – czy faktycznie dodajemy całe czy tylko żółtko?
Czy można dodać pastę postacjową do masy? W jakiej proporcji?
Zrobiłam ten sernik jako pierwszy w życiu i innego już nie zrobię. Jest lepszy niż najlepsze serniki z cukierni, przypomina mi krem brulee. No i oczywiście musiałam spróbować jeszcze ciepły. O mamo! Dzięki za przepis.
Taaak jak najbardziej. Ja ostatnio robiłam pistacjowy dodając pastę 100% pistacji i rozpuszczoną białą czekoladę – wyszedł boski
Ok. 80ml – 100 ml pasty i 100-150 g białej czekolady
Dziękuję serdecznie:)
Witam czy można zrobić go na serkach ale 30%mniej tłuszczu niż orginal czy to coś zmieni w smaku?
piekę go kolejny raz .zawsze się bałam udawał się za każdym razem .tersz się boję troszkę bo ciut więcej dałam kremówki i jedno jajko więcej no były strasznie małe i ciekawe czy nie zepsułam tego cuda
Mam hopla na punkcie sernika baskijskiego 😀 Odkąd wypróbowałem Twój, to już nie wracam do Rozkosznego – wychodzi smaczniejszy
mam to samo! Rozkosznego jest mniej kremowy i zbyt słony. Ten jest idealny.
W niektórych przepisach na sernik baskijski jest mąka. W twoim nie ma. Czy to przeoczenie, czy rzeczywiście można go robić bez mąki? Nigdy jeszcze nie robiłam tej wersji sernika więc chciałam się upewnić
Jestem fanką tego sernika, robiłam wielokrotnie, jest bez mąki, pozdrawiam
Dzięki za zniszczenie urlopu, sernik wyszedł tak słony, że nie da się go jeść. Kto to w ogóle wymyślił ?
Dzięki za zniszczenie urlopu, sernik wyszedł tak słony, że nie da się go jeść. Kto to w ogóle wymyślił ?
Okej to znowu ja zwracam honor, po kolejnych 12 godzinach w lodowce smakuje już zupełnie inaczej sól się jakby ożeniła z cukrem wcześniej było coś nie tak. Widocznie im dłużej w lodowce tym lepiej.
Pieklam jest przepyszny..Pozdrawiam
Wyszedł boski!!!! Podawałam z gałką lodów waniliowych! Pychota
Mam formę o średnicy 18cm, chciałabym zrobić z połowy porcji- jak długo pięć sernik?
Ok. 30 minut
O mamoooo, niebo w gębie . Przepyszny ! Najlepszy sernik jaki jadłam ! Robiłam bez spodu . Pyyyyycha !
Natalko, a czy ser z wiaderka firmy Pilos z Lidla się nada?
Na sernik baskijski najlepszy jest słony i gęsty serek typu Philadelphia – taki jak do smarowania na kanapki. Almette, twój smak z piątnicy czy wspomniana Philadelphia – Pilos to twaróg w dodatku nie najlepszej jakości (kupiłam raz i był płynny). Jest szansa, że wyjdzie, ale smak – trudno przewidzieć
Bardzo dziękuję :)))
Sernik robi furorę w każdym towarzystwie, robię go niemal na każdą większą okazję. Niestety minus jest taki, że jest dość drogi. Nie da się go zepsuć, a to dobra wiadomość dla każdego, kto nie jest mistrzem piekarnika 😉 Najlepszy jest lekko lejący się w samym środku (piekę w tej dolnej granicy wskazanego czasu w przepisie). Pychota! Ps. 100% lepszy od przepisu Rozkosznego.
Witam. Czy można użyć serka kanapowego Twój smak puszystego? Czy struktura serka wpłynie jakoś na efekt końcowy? Nie zauważyłam podczas zakupów, że jest napisane puszysty
Nie wiem dlaczego mi sie zwazyl. Struktura ma grudki i pelno wody z niego wyplywa. Za dlugo ubijany obstwiam?
Nie ubijamy, miksujemy tylko na wolnych obrotach – nie chcemy go napowietrzać. Jeśli chodzi o strukturę, to bardziej winiłabym użyty ser, niż długość ubijania – jaki był użyty?
Philadelphia
Sernik do końca nie wyszedł 🙂 choć bardzo się starałam :). Podciekł niestety- tu można kombinować z serkami, ale jak sprawić, żeby papier nie przeniknął w masę serową? (Piekłam sernik bez spodu). Papier ten z boków blachu, unosił się swobodnie w masie serowej . Tak upiekłam bo nic nie można było z tym zrobić.
Preferencje smakowe: na moje kubki smakowe za dużo soli. Ale ok, to mój pierwszy baskijski. Będę się podszkalać 🙂
Przepysznie wygląda i wyszedł przepyszny. Dziękuję za pzepis!
Genialny sernik, dziękuję za przepis
Witam, upiekłam i coś poszło nie tak. Spód z ciasteczek podniósł mi się do góry, a na środku sernik był bardzo płynny. Czy ktoś wie co mogłam zrobić źle?
Czy szklanka drobnego cukru to 200 czy 250 gram?