Schab pieczony w plastrach w majonezowym sosie to proste danie „jednogarnkowe”. Wszystko piecze się w jednej blasze. Nie wymaga on praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – jeśli mamy dobrej jakości schab, obiad zawsze się udaje. Sekretem jest majonez – doskonale nawilża on mięso i sprawia, że jest kruche i soczyste. Warto użyć dlatego majonezu z naturalnym składem. Ja jak niemal zawsze, użyłam majonezu Kieleckiego (wiecie, że ta marka ma już 60 lat? ja bym nie przypuszczała) – nie ma on konserwantów, a skład to jedynie: olej rzepakowy, musztarda, woda i żółtka jaj. Zwróćmy uwagę nie tylko na jakość mięsa i majonezu, ale także poszukajcie dobrych ziemniaków do pieczenia (typ C) – będziecie zaskoczeni, że z tak prostych składników można przygotować tak pyszny obiad. Porcja dla 4-6 głodnych osób.
Schab pieczony w plastrach:
- ok. 1 kg schabu bez kości
- ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 6 marchewek
- 2 nieduże cebule (u mnie czerwone)
- 4 łyżki majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki keczupu bio
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- świeże zioła do dekoracji: np. tymianek, pietruszka
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Polewamy dwoma łyżkami oleju, posypujemy solą i tymiankiem. Mieszamy, aż całe oblepią się przyprawami. Marchewki obieramy i kroimy w duże, ok. 2,5 cm kawałki. Blachę do pieczenia (30×40 lub większą) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy marchewki tak, aby były ułożone przy wszystkich brzegach naczynia, a środek pozostał pusty. Dzięki temu płyn, który wytopi się ze schabu ugotuje marchewki, zaś umieszczone na „ruszcie z nich” ziemniaki podpieką się. Na marchewki wysypujemy ziemniaki tak, aby większość leżała na marchewkach.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Schab oczyszczamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. W zależności od objętości kawałka otrzymamy 8-10 plastrów. Każdy plaster solimy i pieprzymy z obu stron. Przygotowujemy sos. W niedużym naczyniu mieszamy ze sobą majonez Kielecki, keczup oraz sok z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli. Za pomocą łyżeczki lub pędzelka smarujemy każdy plaster mięsa. Układamy na nich równomiernie cebulę i jeszcze raz smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy tymiankiem. Mięso składamy – układając jeden plaster na drugim (pionowo jak wieżę – warto użyć obu rąk) – a następnie jednym ruchem przenosimy wszystkie plastry na środek blachy do pieczenia i kładziemy je poziomo (jeśli został nam jeszcze sos, można go wyłożyć na mięso). Przykrywamy blachę folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i pieczemy 45 minut w 180°C (grzanie góra-dół, jeśli mamy tylko termoobieg należy zmniejszyć temperaturę o 10 stopni), następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 45 minut bez przykrycia. Jeśli chcemy bardziej zarumienione ziemniaki, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia podnieść temperaturę piekarnika do 220°C. Danie warto ozdobić świeżymi ziołami – u mnie tymianek, ale możemy użyć też rozmarynu czy natki pietruszki. Od razu podajemy.
Wpis zawiera lokowanie majonezu Kieleckiego
ale pysznosci
A zrobię mężowi, ja sama osobiście mięsa nie jadam 😉
Schab moje ulubione mięso. Jako smakosz wypróbuje przepis. Czekam na równie ciekawe przepisy z tym mięsem.
Ciekawy pomysł na obiad. Pozdrawiam
Ciekawa opcja. Wypróbuję. Moja rodzina tylko klasyczne schabowe by jadła…:-)
Nie polecam. Pieklam w sumie 2.5 h i wraz było nie dopieczone :(((((
Przykro mi, ale to raczej nie wina przepisu. Schab tak długo się nie piecze…
To Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ nie jest wina przepisu, danie jest po 1,5 h w piekarniku (jak w przepisie) pyszne, a mięso , ziemniaki i marchewka mięciutkie. Dziękuję za pomysł na pyszny obiad 🙂
U mnie w piekarniku od tyłu i surowe!
Która strona kładziemy folię?
Podczas pieczenia zawsze stroną matową do góry, błyszczącą do wewnątrz
Bardzo prosty u smaczny przepis. Mięso po podanym czasie było kruche, idealnie upieczone a ziemniaki mięciutkie w środku, z chrupiącą skorupką na zewnątrz. Na pewno zapiszę sobie ten przepis, aby nie raz jeszcze z niego skorzystać.
Bardzo się cieszę! 🙂
Ten przepis jest świetny!!! Tak dobrego mięsa to ja dawno nie jadłam! Bezkonkurencyjny dla tradycyjnych kotletów!
Niestety u mnie również mięso wylądowało w koszu . Twarde mimo że wszystko według przepisu 🙁 nie polecam.
Schab z tego przepisu wychodzi genialny, wręcz rozpływa się w ustach!
Przepis super!
Mąż zachwycony i dla mnie rewelka
Jak wyżej-rozpływa się w ustach!!
Przepis super!
Mąż zachwycony i dla mnie rewelka (a nie przepadam za schabem)
W końcu zjedliśmy coś innego
To mój dzisiejszy obiad – wyszedł przepysznie 😀 Bardzo dziękuję za przepis! Chętnie jeszcze wrócę na tę stronę i skorzystam z innych pomysłów:)
Przepis rewelacyjny! Wszystko wyszło przepyszne!
Witam, właśnie biorę się za to danie z polecenia mojej przyjaciółki. I mam pytanie.
Czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?
Pozdrawiam.
Tak, do nagrzanego 🙂 trzymam kciuki!
Witam.
A może być pieczone bez foli? W jakiej temperaturze wtedy?
Bardzo pyszny schabik wręcz zabrakło dla 2 dorosłych i 2 dzieci taki pyszny 🙂 u mnie schab wchłonął cały sos i przez to był soczysty marchewki słodkie i ziemniaki chrupiące. Dziękujemy za przepis <3
Aha i dodam że ja robiłam w małej brytfance z pokrywką, pokrywkę jak w przepisie potem ściągnęłam. Pięknie wyszło 🙂
Bardzo się cieszę!
Zrobiłam to danie w naczyniu żaroodpornym, bez odkrywania, bo lubimy delikatne potrawy. Wyszło pyszne. Polecam
Witam!Właśnie pieke schab z ziemniakami i marchewką.Po 45 min jest w takim stanie jak przed włożeniem do piekarnika.Czy on sie upiecze po nastepnych 45 min.Prosze o odpowiedz.
Jeśli piekarnik grzeje prawidłowo to tak – zawsze po skończonym czasie można spróbować
Polecam wszystkim wyszło bardzo smaczne
Mam nadzieję że brak papieru do pieczenia nie ma znaczenia? Tak mnie poniosło że zapomniałam wyłożyć naczynie papierem.
Czy można takie danie zrobić z piersi kurczaka?
Obawiam się że wyjdzie zbyt sucha
Nie mam cytryny i niestety nie moge teraz wyjść bo dziecko z ospą, coś może zastąpić?
Można pominąć
Pyszne 🙂 moje dzieci stwierdziły, że to najlepszy obiad w ich życiu 🙂
Czy jesli bedziemy robić pół porcji to czas pieczenia trochę sie zmniejszy ?
Nie, tyle potrzebuje schab, aby się dopiec jednak jak robimy małą porcję mięso może być bardziej suche
Nie może być naczynie zbyt wysokie, wszystko wedle przepisu i wszystko surowe, jak już naczynia niskie bo będzie klapa.
Wysokość nie powinna mieć znaczenia, to albo rodzaj naczynia (nie przepuszcza ciepła) albo coś z piekarnikiem 🙁
Właśnie wstawiłem do piekarnika,jak skończe to wrzuce zdjęcie z recenzją wszystko robiłem według przepisu.
Nie miałam w domku marchewki wiec wykorzystałam pieczarki. Wyszlo boskie. Dziękuję za super, smaczny pomysł na obiadek.
A jak można zastąpić majonez kielecki?
Jeśli chodzi o nabiał, to ma też swój odpowiednik wegański
U mnie niestety też surowe:/ a nie mam problemu z piekarnikiem zeby czegoś nie dopiekał.
To może przykryła Pani złą stroną folii? Zawsze matowym do góry podczas pieczenia, błyszczące odbija ciepło
Robiłam schab kilka razy i zawsze wychodzi rewelacyjny. Rodzina za nim przepada ☺️
Zrobiłam dziś na obiad. Wyszło pyszne mimo gazowego (grzanie tylko z dołu) piekarnika wszystko się do piekło. Pyszności, dziękuję za przepis. Mniam.
Przepyszne wyszło i na pewno zagości na stałe w menu !
Robiłam to danie i wyszło idealne 🙂 A czy byłoby nadal pyszne gdyby upiec schab z rana i podgrzać w piekarniku w porze obiadowej lub upiec wieczorem, a kolejnego dnia dopiec te 45min?
Pieczenia nie możemy rozdzielać na dwie tury. Można odgrzewać, choć znacznie smaczniejsze jest bezpośrednio po upieczeniu.
Akurat nie miałem w lodówce marchewki, więc było bez, ale mimo wszystko wyszło po prostu genialnie! 🙂
ser mozzarella
Surowe! A piecze się już 2h! Jak to możliwe?! Sciaglam właśnie folie (dobrze była ułożona)
Może trefna folia? Proszę podpiec 30 minut bez
Przepis skradł nasze serca! Wyszło pysznie!
A można piec pod zwykła pokrywką z naczyniu żaroodpornym?
Lub ewentualnie w brytwannie?
Można 🙂
Hej a pieczarek mogę użyć
Zamiast marchewki
Pieczarki bardzo zmniejszą objętość i puszczą wodę – schab bardziej będzie się gotował niż piekł. Można dorzucić dodatkowo – ale „zamiast” może wyjść mniej efektownie
Przepis idealny ❤️ mięsko nie za miękkie nie za twarde, w sam raz.. Och, mąż będzie zachwycony – a przepis idealny dla diety keto
Ziemniaki i matchewka to napewno nie w diecie keto
idę gotować! Dam znać czy wyszło, bo widzę, że to różnie u ludzi się wydarza, choć nie będzie to pierwszy schab w moim piekarniku, więc liczę na sukces!
delikatny bałagan na talerzu, ale tak lubię 😛 Dokonałam kilku modyfikacji, ale wszystko pięknie wyszło i smakowało kapitalnie! Dziękuję za przepis.
Nie rozumiem skąd takie mieszane komentarze, postępując zgodnie z przepisem, nie da się tutaj nic zepsuć. Pyszny obiad przy małym nakładzie pracy 🙂
Świetny przepis ! Na stałe zagości w naszym domowym menu
Jaka jest kaloryczność inwestować energetyczna Dania?
Przepyszny obiad! Z pewnością będę robić częściej
Piekłam dłużej . Bez szału ale może nie moje smaki
Czy zamiast majonezu mogę użyć śmietany?
U mnie wyszło tragicznie… Zmarnowany czas, produkty i kiepskie miny gości…
Smaczne i łatwe do zrobienia! Przy zrobieniu porcji na dwa obiady, po odgrzaniu na drugi dzień nadal było bardzo dobre, nie przesuszone itp.