Miękkie pierniczki - idealne od razu do jedzeniaCzy Wasze dzieci też nie lubią czekać? Tradycyjne pierniczki zazwyczaj potrzebują czasu, aby zmięknąć. Dziś przedstawiam takie, które można jeść natychmiast i tę miękkość utrzymują. Po za tym nie mają kosmicznych ilości cukru i miodu, dlatego to nieco lżejsza opcja. Ich sekretem jest dodatek śmietany i nieco grubsze wałkowanie. Po za tym te miękkie pierniczki są prze – sma – czne. Będą dobre przez ok. 3 tygodnie – pod warunkiem, że będziemy je trzymać szczelnie zamknięte (ja dodaję jeszcze kawałek skórki od pomarańczy do pojemnika – pięknie wtedy pachną!). Nie są to pierniczki, które mają idealnie gładką powierzchnię – wg mnie nie nadają się do tradycyjnego, misternego lukrowania wzorami. Oczywiście warto je polukrować w całości (sok z cytryny + cukier puder) albo zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Można też rozwałkować cieniej, nafaszerować powidłami śliwkowymi i przyłożyć drugim, takim samym kształtem, aby uzyskać pierniczki nadziewane. Dzieci na pewno sobie poradzą.

Miękkie pierniczki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450-480 g (tortowa)
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez mąki, dobry skład ma Kotany)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • duża szczypta mielonego pieprzu i imbiru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 100 g masła
  • opcjonalnie lukier: szklanka cukru pudru + kilka łyżek wody albo soku z cytryny

Do misy (najlepiej miksera, jeśli macie stojący) wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę, kakao, cynamon oraz pieprz i imbir. Mieszamy i dodajemy składniki mokre: żółtko, śmietanę, miód oraz pokrojone masło. Zagniatamy hakiem miksera lub ręcznie do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 5-6 porcji. Każdą wałkujemy (u mnie na silikonowej stolnicy nigdy nie było potrzeby podsypywania mąką, ale jeśli macie tradycyjną to delikatnie trzeba) na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy wzory foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie wyszło 3 blachy od piekarnika). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC (lub 160ºC z termoobiegiem) przez około  7-9 minut. Długo pieczone miękkie pierniczki… mogą stać się twarde. Można jeść je od razu, same lub polukrowane. Gdy chcemy je przechowywać, studzimy całkowicie i trzymamy do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Miękkie pierniczki - idealne od razu do jedzenia - pyszne

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!