Jeśli lubicie egzotyczne smaki, to ta tarta z marakują i białą czekoladą może być nie tylko eleganckim deserem, ale wyśmienicie sprawdzi się  w roli wielkanocnego mazurka. Marakujowe nadzienie jest słodko-kwaśne, intensywnie owocowe, odświeżające i przyjemnie kontrastujące z chrupkim spodem. Ja użyłam do niego małej puszki gotowej pulpy – Tarta z marakują i białą czekoladąmożna użyć także świeżych owoców. Tarta idealnie łączyłaby się jeszcze ze świeżymi malinami w dekoracji – niestety nigdzie nie mogłam ich dostać – na szczęście sama w sobie była rozkosznie dobra.

Tarta z marakują i białą czekoladą – spód:

  • 250 g mąki pszennej (1 i ¾ szklanki)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

Tarta z marakują i białą czekoladą:

  • 170 g pulpy z marakui (z puszki lub miąższ z ok. 8-9 owoców)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub w malakserze/mikserze). Wykładamy nim spód i boki 23-24 cm formy na tartę lub tortownicy (robiąc na ściankach ok. 3 cm rant). Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i chowamy do zamrażalnika na 30 minut (lub lodówki na min. godzinę). Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy ok. 17-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.

Przygotowujemy nadzienie. Jajka i żółtka roztrzepujemy z cukrem (krótko mikserem lub dokładnie widelcem). Odcedzamy pestki pulpy marakujowej. Do rondelka wrzucamy masło, pulpę, sok z cytryny i masę jajeczną. Podgrzewamy, ciągle mieszając i gotujemy jak budyń. Gdy masa zacznie gęstnieć – intensywnie mieszamy całość. Po zagotowaniu – gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z palnika. Od razu dolewamy śmietankę i mieszamy. Białą czekoladę kroimy nożem na małe kawałki i wsypujemy do gorącej masy – mieszamy, aż się całkowicie rozpuści i połączy z resztą. Gdy masa przestygnie (może być lekko ciepła, ale nie gorąca) przelewamy ją na upieczony i wystudzony spód. Wyrównujemy, ozdabiamy i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

PS: Spód można przygotować 1-2 dni wcześniej

Tarta z marakują i białą czekoladą - mazurek

Tarta z marakują i białą czekoladą - mazurek marakujowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!