Najlepsza tradycyjna szarlotkaPyszna, tradycyjna szarlotka jaką możemy spotkać u wielu mam, babć i cioć. Przepis od lat tak samo zachwyca swoim prostym smakiem. Podczas jej pieczenia słodko pachnie jabłkami i cynamonem. Ten zapach kojarzy się chyba niemal każdemu z beztroskim dzieciństwem. Koniecznie trzeba posypać ją cukrem pudrem. Jest boska, najlepsza na świecie. Możemy serwować ją na zimno i na ciepło, samą lub z lodami – tak jak lubimy. Ja zawsze podgrzewam szarlotkę przed podaniem – wtedy jest znacznie bardziej aromatyczna.

Kruche ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (580 g)
  • 5 dużych jajek ekologicznych
  • 300 g zimnego masła (1,5 kostki lub 1 “osełka”)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Farsz jabłkowy:

  • ok. 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy wsypujemy na stolnicę i robimy wgłębienie. Do środka dajemy jedno całe jajko i cztery żółtka (białka chowamy do lodówki). Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części – większą i mniejszą. Obie chowamy do lodówki na 30-60 minut.

W tym czasie obieramy jabłka, odkrawamy gniazda nasienne i kroimy w około 1 cm kostkę. Do dużego garnka wsypujemy 3 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy. Cukier powinien zacząć się intensywnie gotować. Gdy cały się rozpuści i zacznie być lekko złoty, od razu dodajemy jabłka i cynamon. Delikatnie mieszamy i gotujemy aż jabłka zmienią kolor na ciemniejszy. Zdejmujemy z ognia.

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C (lub 170°C z termoobiegiem). Dużą, prostokątną blachę ok. 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większe ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blaszki (można też wylepić dno ciastem). Na cieście układamy jabłka. Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki cukru. Rozkładamy pianę równomiernie na jabłkach. Wyjmujemy z lodówki mniejszą część ciasta i ścieramy na tarce. Rozkładamy na białkach. Wstawiamy do piekarnika na 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsza tradycyjna szarlotka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych