Kategorie

Włoskie: pizza, makarony i inne

Pierś z kurczaka po włosku

Pierś z kurczaka po włosku

Pierś z kurczaka po włosku a’la caprese to danie dla fanów prostego połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii. Te włoskie smaki zawsze kojarzą mi się z nadchodzącym latem. Potrawa jest jednogarnkowa (nie licząc konieczności dogotowania makaronu), bardzo prosta do przygotowania i…

Czytaj dalej
Pizza bianca z kurkami

Pizza bianca z kurkami

Pizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek…

Czytaj dalej
Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne “po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest…

Czytaj dalej
Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem

Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią…

Czytaj dalej
Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem

Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem

Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem to klasyk, który w mojej rodzinie jemy wyjątkowo często. Wszyscy bez wyjątku uwielbiamy to proste danie. Kilka składników razem łączy się w prawdziwą poezję smaku. Musimy tylko zaopatrzyć się w krojone pomidory, które już mają…

Czytaj dalej
Carbonara z piekarnika - tort carbonara, carbonara pieczona

Carbonara z piekarnika

Carbonara z piekarnika to nietypowy pomysł na makaronową zapiekankę. Pieczona carbonara (a raczej a’la carbonara, bo składniki nie są tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy…

Czytaj dalej
Makaron z łososiem w sosie porowym

Makaron z łososiem w sosie porowym

Makaron z łososiem w sosie porowym powstał, gdy została nam w lodówce resztka świeżego łososia. W zasadzie to danie mojego męża, nie wtrącałam się zbyt wiele. Może i dobrze, bo wyszło pysznie. Sos porowy – lekko kwaskowy – przyprawiony estragonem…

Czytaj dalej
Czarny makaron z kurkami i szpinakiem

Czarny makaron z kurkami i szpinakiem

Makaron z kurkami to u mnie danie obowiązkowe w każde lato. Bo zawsze dostaniemy od rodziców trochę aromatycznych kurek, bo jest szybkie do przyrządzenia, proste i pysznie smakuje. Zazwyczaj przygotowuję je z makaronem takim, jaki po prostu zalega w szafce…

Czytaj dalej
Zamknij