Kategorie

Włoskie: pizza, makarony i inne

Makaron z polędwiczką i kurkami

Makaron z polędwiczką i kurkami

Makaron z kurkami to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Cebula, kurki, chlust wina, śmietana i natka pietruszki – nic więcej do makaronu nie potrzeba. A może jednak? Tym razem zrobiłam makaron „na bogato”. Z polędwiczką, cukinią oraz pomidorkami danie…

Czytaj dalej
Łatwa pizza neapolitańska - prosta pizza włoska - najlepsza w domowym piekarniku - pyszna

Łatwa pizza neapolitańska – prosty przepis

Pizza neapolitańska uchodzi za najlepszą na świecie, choć nie każdy ją polubi – jest zupełnie inna od pizzy, jaką większość z nas zna. Dla mnie jednak to kwintesencja włoskiej pizzy. W środku jest cienka, natomiast jej brzegi są puchate, miękkie i…

Czytaj dalej
Makaron z sosem z pieczonych warzyw 1

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

Ten przepis doceni każdy zapracowany. Jest bardzo prosty, w miarę szybki, a w zamian dostajemy pyszne danie dla czterech osób z dodatkową, kolejną porcją na obiad innego dnia (sosu wychodzi podwójna ilość). Makaron z sosem z pieczonych warzyw nadaje się…

Czytaj dalej
Focaccia ze szparagami i ziołami - najlepsza

Wyjątkowa focaccia ze szparagami (lub ziołami)

Ta focaccia jest wyjątkowa – nie tylko jest pyszna, ale też może wspaniale wyglądać – niczym obraz. Na instagramie widziałam piękne focaccie z jadalnymi kwiatami. Okazało się, że może być całkiem niezła także z wykorzystaniem prostych ziół – szczypiorku, pietruszki…

Czytaj dalej
Proste pesto ziołowe

Spaghetti z prostym pesto ziołowym i serkiem Almette

Większość z nas spędza teraz czas w domach. To doskonały okres, aby nauczyć się nowych przepisów i spędzić ten czas z przyjemnością. Gdy skontaktował się ze mną przesympatyczny David Gaboriaud (z którym poznaliśmy się podczas wypadu na Dolny Śląsk) z propozycją…

Czytaj dalej
Spaghetti bolognese - najlepszy przepis

Spaghetti bolognese – najlepszy przepis

Spaghetti bolognese (bolońskie) wydaje się być dla wielu osób kwintesencją włoskiej kuchni. To wszak jedno z najpopularniejszych na świecie włoskich dań. To dość złudne, ponieważ w Bolonii nie uświadczymy przyjemności jedzenia go. Ba! Żaden szanujący się Włoch nie poda makaronu…

Czytaj dalej
Makaron z sosem z zielonego groszku - podanie

Makaron z sosem z zielonego groszku

Zielono i zdrowo. Makaron z sosem z zielonego groszku z dodatkiem fety, orzechów i mięty. Mrożony groszek mam w zamrażarce prawie zawsze. Często jest dodatkiem do makaronów. A co gdyby tak przygotować makaron z groszkiem w roli głównej? Wystarczy kilka…

Czytaj dalej
Saltimbocca - bitki z cielęciny

Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią

To danie samo „skacze do ust” (salta in bocca – czyli hop do buzi). Saltimbocca pochodzi z Włoch – są to bitki cielęce, którym charakterystyczny smak nadaje słona szynka parmeńska i ziołowa szałwia. Duszone są w sosie na bazie białego…

Czytaj dalej
Makaron ze szparagami i pieczarkami

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Gdy ryneczki i stragany zalewają szparagi, to znak, że za moment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać i przygotowywać z nich zupy, tarty, dodawać do pizzy,…

Czytaj dalej
Zamknij