Przepisy: Włoskie: pizza, makarony i inne

  • Pizza bianca z kurkami

    Dodano w czw, 26/10/2017 - 12:20

    Pizza bianca z kurkamiPizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale! Pizza bianca z kurkami – ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00, ale może być zwykła pszenna) ½ szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka suszonych[…]

  • Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym

    Dodano w sob, 21/10/2017 - 12:00

    Krewetki toskańskie w sosie śmietanowo-czosnkowo-serowymSos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa sugeruje włoskie korzenie przepisu (sos a’la kurczak z suszonymi pomidorami po toskańsku), jednak danie jest w prawdziwie amerykańskim stylu (ser, gluten, rock and roll!). Uwielbiam, gdy krewetki są w sosie – wybieranie go bagietką to prawdziwy rytuał, a w tym przepisie jest go dużo i do tego jest wyjątkowo sycący. Czasem warto zrobić sobie dobrze 🙂 Krewetki[…]

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Dodano w śr, 19/07/2017 - 7:02

    Pizza na spodzie z kalafioraPizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne “po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na[…]

  • Focaccia z rozmarynem

    Dodano w wt, 25/04/2017 - 12:01

    Focaccia z rozmarynemFocaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad to za dużo – przygotowuję focaccię na wieczorny posiłek. Przepyszna sprawa. Tym razem placek przygotowałam tradycyjnie z rozmarynem, ale dodałam także ser sałatkowy typu[…]

  • Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem

    Dodano w wt, 28/03/2017 - 10:44

    Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiemMakaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem to klasyk, który w mojej rodzinie jemy wyjątkowo często. Wszyscy bez wyjątku uwielbiamy to proste danie. Kilka składników razem łączy się w prawdziwą poezję smaku. Musimy tylko zaopatrzyć się w krojone pomidory, które już mają w składzie czosnek – są przyprawione i odpowiednio długo z nim przebywały, aby nadać sosowi właściwy aromat i smak. Jeśli krewetki są oczyszczone, obiad przygotujemy błyskawicznie. Zdecydowanie lepiej użyć szarych krewetek – te różowe są już wstępnie podgotowane i bardzo łatwo je przesuszyć. Możecie[…]

  • Carbonara z piekarnika

    Dodano w czw, 16/02/2017 - 12:00

    Carbonara z piekarnika - tort carbonara, carbonara pieczonaCarbonara z piekarnika to nietypowy pomysł na makaronową zapiekankę. Pieczona carbonara (a raczej a’la carbonara, bo składniki nie są tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Kawałek łatwo jest zabrać ze sobą do pracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam. Carbonara z piekarnika: 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 100 g startego parmezanu[…]

  • Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą

    Dodano w czw, 09/02/2017 - 12:10

    Muszle faszerowane łososiem, szpinakiem i ricottąMuszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym łososiem: ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni) 250 g ricotty 200 g łososia[…]

Strona 1 z 712...Ostatnia »