Są w moim otoczeniu osoby, które z góry zakładają, że nie potrafią piec. Kiedyś coś tam nie wyszło i nie próbują, nie chcą, nie lubią. Ten przepis będzie dla nich idealny – można się trzymać z dala od piekarnika. Łatwy sernik bez pieczenia to ciasto, którego masę po prostu się gotuje. Na blogu znajdziecie u mnie sernik gotowany przekładany herbatnikami – ten, choć z pozoru podobny, smakuje inaczej, a do tego bardzo przypomina tradycyjne wypieki. Najważniejsza w nim jest jego prostota – każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem.
Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany – spód:
- 300 g herbatników
- 150 g masła orzechowego
- 100 g rozpuszczonego masła
Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany:
- 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera z wiaderka dobrej jakości
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
- 200 g kajmaku z puszki
- 50-100 g orzeszków ziemnych
Herbatniki kruszymy na pył (najwygodniej w malakserze, ale można też ręcznie). Łączymy z rozpuszczonym masłem oraz masłem orzechowym i mieszamy, aż powstaną jednolite okruchy (ja to robię w malakserze, można łyżką/rękoma). Wykładamy dno tortownicy 24-26cm, wyrównujemy i mocno dociskamy.
Masło wkładamy do dużego, najlepiej nieprzywierającego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do wciąż gorącego masła cukier puder oraz twaróg i mieszamy energicznie łyżką do połączenia. Wbijamy jajka i mieszamy, aż masa będzie jednolita. W mleku rozpuszczamy dwa budynie. Wstawiamy na palnik masę twarogową i znów podgrzewamy na średnim ogniu – tym razem ciągle mieszając drewnianą łyżką – szczególnie po dnie. Gdy masa będzie ciepła – wlewamy budynie (uprzednio je wymieszajmy jeszcze raz). Całość cały czas mieszamy – masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gdy pojawią się bąble, zdejmujemy z ognia i wlewamy na przygotowany spód. Zostawiamy do przestygnięcia. Na lekko ciepłym serniku rozsmarowujemy kajmak. Posypujemy orzeszkami – można je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
PS: Jeśli Was ser z wiaderka jest lejący – nie jest to prawdziwy twaróg i nie nadaje się do przepisu
Super pomysł, bo niektórzy nawet nie mają piekarników. Ja wypróbuję z chęcią 🙂
Niektórzy nie mają piekarników, czasu ani umiejętności pieczenia ciast. Bardzo lubię ciasta bez pieczenia. Sernik wygląda bardzo pysznie. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam Ania.
Średnio lubię serniki gotowane, ale ten wygląda tak pysznie, że chyba dam im jeszcze jedną szansę 🙂
Wygląda naprawdę niesamowicie..
Czy można w tym przepisie pominąć lub zastąpić czymś jajka?
Świetny pomysł! Jako wielki fan sernika czuję się w obowiązku do sprawdzenia 😀
Kiedys robiłam często, chyba znowu zacznę, bo wyglada pysznie!
Pomysł rewelacja i na oko nigdy bym nie zgadła że bez pieczenia. Chętnie wypróbuje bo niecierpie mojego piekarnika :p Niby czasem coś w nim wyjdzie, ale chętnie korzystać z takich niecodziennych rozwiązań. Może jakieś ciasto czekoladowe bez pieczenia? Moje dzieci uwielbiają murzynka, a mój piekarnik ostatnio nawet z nim sobie już nie poradził. Czekam na kolejne ciekawe przepisy
Nigdy nie robiłam, czas to zmienić, już mam pierwszy przepis na święta 😉
Witam czy to normalne ze masa jest taka jak galareta odrazu po wlaniu na spod ? Czy to w lodowce stezeje ?
Niestety, ale autorka przepisu nie poinformowała, że ser z wiaderka jest za rządki. U mnie to samo. Szkoda produktów i czasu:( Na dodatek mdły, jak zawsze dodawałam mniej cukru, tak tu musiałam (na etapie gotowania). Komentarze z zachwytami należą do osób, które nie wypróbowały tego przepisu. Beznadziejny przepis.
Robiłam ten sernik setki razy z twarogu z wiaderka i nigdy nie miałam problemu z gęstością. Może po prostu zabrakło umiejętności… Sernik przepyszny!!!
Mój syn zakochany w serniku:) ja go troszkę zmodyfikowałam właśnie dla syna,smakosza Nutelli.
Dzielę masę na połowę i do jednej dodaję 2-3 łyżki nutelli,pychota:)
Ja niestety z żalem muszę stwierdzić, że ten sernik to totalny niewypał szkoda tylko mojego czasu i składników, jest kompletnie bez smaku- ani sernikowy, ani waniliowy, ani kremowy. Do tego zupełnie nie słodki. Zazwyczaj wszystkie ciasta są dla mnie za słodkie i zmniejszam ilość cukru, tu trzymałam się przepisu bo było go niewiele, ale finalnie zero słodkości. Równie dobrze mogłabym wyjąć twaróg na herbatnika, polać kajmakiem i miałabym niemal to samo. Szkoda, bo przepis wydawał się fajny. Pozostanę jednak przy pieczonych sernikach.
Mam tak samo :(((( Marnotrastwo jedzenia
Bardzo fajny przepis a na zdjęciach serniczek wygląda po prostu pysznie! Chętnie spróbowałam tego przepisu i muszę przyznać że jest ekstra! Jak dla mnie bardzo pyszny przepis
Pieczenie nie jest niczym trudnym, jeśli generalnie rozumiemy przepis. Gorzej jaki będzie efekt końcowy.
Jeju jak ten sernik wygląda! Piękny wygląd a smak musi być jeszcze lepszy. Muszę spróbować zrobić serniczek według tego przepisu. Trzymajcie kciuki żeby się udało
Sernik kocham ale uważam, że nie każdy zasługuje na uwagę. Ten twój jest naprawdę ciekawy.
Gotowany sernik? Brzmi ciekawie taka koncepcja. Chętnie tego spróbuję i dam znać jak to smakuje.
Przepis jest bardzo dobry. Ser z wiaderka jest jednak za wodnisty więc następnym razem dodam jeszcze jeden budyń. Znalazłam budyń z limitowanej edycji o smaku słonego karmelu i to był strzał w dziesiątkę. Załączam zdjęcia mojego sernika zrobionego krok w krok jak w przepisie. Polecam
Sernik nie wyszedł, w smaku niedobry, dzieci nie chciały go jesc, i wyszedł bardzo zadki, rozlewał się na talerzyku 🙁
Trzeba uważać na konsystencję sera , też się na to nacielam i dodałam żelatynę bo inaczej by się rozlał ale o tym pisała autorka że trzeba uważać
Trzeba uważać na konsystencję sera , też się na to nacielam i dodałam żelatynę bo inaczej by się rozlał ,ale o tym pisała autorka że trzeba uważać
Niemniej jednak wygląda ślicznie , jutro będzie próbowany
Mam nadzieję ,że się udał
Uwielbiam sernik. To zdecydowanie najlepsza z potraw.
Witam, sernik na 2 dzien byl tak jakby podlany woda niewiem czy z sera czy z kajmaku ale calkiem sie rozjechal, dlaczego tak sie dzieje?
Super, oboje z mężem lubimy takie gęste budynie
Przepis na ten sernik jest niesamowity. Wypróbowałam go i mogę z czystym sercem każdemu polecić. Pyszna sprawa. Tylko nie dodawajcie rodzynek bo to tylko zepsuje to cudo 😀
Jestem fanką serników. Sama go będę robić pierwszy raz, ale koleżanka robiła ostatnio na urodziny i jest przepyszny szczerze polecam
Muszę napisać jeszcze raz. Użyłam do sernika twarogu z wiaderka Pilos z Lidla. Jest wystarczająco gęsty. Czy sernik jest za mało słodki? Myślę, że to kwestia gustu. A kajmak wyrównuje słodycz.Sernik po nocy w lodówce ściął się idealnie i każdy kto go u mnie próbował nie wierzył, że jest to sernik gotowany. Zdania nie zmieniłam, sernik jest przepyszny. Pozdrawiam serdecznie
Sernik przepyszny. Najlepszy po dobrym schlodzeniu. Ja polecam ser z wiaderka z Piatnicy. Jest bardzo gesty i nie bedzie problemu z za rzadkim ciastem.
Uwielbiam serniki – najlepsze produkty na rynku. Uważam, że to jedno z najlepszych Polskich ciast.
Uwielbiam serniki. Uważam, że to najlepsze ciasto. Jednak formy jest naprawdę sporo.
Rewelacyjny sernik. Wygląda naprawdę niesamowicie. Bardzo udany!
Sernik wyszedł rewelacyjnie, każdy gość wołał o dokładkę. Bardzo prosty i na pewno nie za mało słodki.
zrobilem wszystko z przepisem i sernik rozjechal sie po nocy w lodowce, ja juz podziekuje za ten przepis
Przykro mi, ale to co ostatnio sprzedają w wiaderkach nie ma nic wspólnego z twarogiem – polecam dobrej jakości ser
Zwracam honor, z drozszym serem i jajkiem wiecej, bo mki mialem, sernik pieknie stoi. Pozdrawiam
jaki najlepiej ser z wiaderka
Mój Ulubiony z Wielunia lub Piątnica – używam tylko tych
Obłędny smak i bardzo łatwy w wykonaniu. Polecam !!!
Ciasto jest przepyszne, najlepszy sernik jak zrobiłam. Przepis przepisany zostanie ze mną na zawsze. Kto lubi słodkie ciasta niech doda 3/4 szklanki cukru. Ja nie lubię. Dziękuję
Dzień dobry! Chciałam zapytać o roznice w smaku/konsystencji pomiedzy tym a sernikirm gotowanym? Chodzi mi o sama masę, bo oba przepisy bardzo podobne choc nieco inna kolejnosc łączenia składników. Zastanawiam się czy i jeśli tak, to jak duży ma to wpływ na smak/konsystencję masy? Czy np.jeden bardziej przypomina sernik trafucujny a drugi np.baskijski albo nowojorski? Czy może kompletnie nie ma to wpływu a jedyna roznica w przepisach to inne dodatki/sposób podania?
Serniki gotowane są do siebie podobne w smaku. Nie są tak lekkie i aksamitne jak baskijskie – są takie bardziej budyniowe. Raczej dodatki robią różnicę – do gotowanych powinny być wyraziste bo sam sernik gotowany jest nieco bardziej mdły od tradycyjnego. Za to jak się zrównoważy jest super ciastem 🙂