Łatwy sernik bez pieczenia - gotowany 2Są w moim otoczeniu osoby, które z góry zakładają, że nie potrafią piec. Kiedyś coś tam nie wyszło i nie próbują, nie chcą, nie lubią. Ten przepis będzie dla nich idealny – można się trzymać z dala od piekarnika. Łatwy sernik bez pieczenia to ciasto, którego masę po prostu się gotuje. Na blogu znajdziecie u mnie sernik gotowany przekładany herbatnikami – ten, choć z pozoru podobny, smakuje inaczej, a do tego bardzo przypomina tradycyjne wypieki. Najważniejsza w nim jest jego prostota – każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem.

Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany – spód:

  • 300 g herbatników
  • 150 g masła orzechowego
  • 100 g rozpuszczonego masła

Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany:

  • 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera z wiaderka dobrej jakości
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
  • 200 g kajmaku z puszki
  • 50-100 g orzeszków ziemnych

Herbatniki kruszymy na pył (najwygodniej w malakserze, ale można też ręcznie). Łączymy z rozpuszczonym masłem oraz masłem orzechowym i mieszamy, aż powstaną jednolite okruchy (ja to robię w malakserze, można łyżką/rękoma). Wykładamy dno tortownicy 24-26cm, wyrównujemy i mocno dociskamy.

Masło wkładamy do dużego, najlepiej nieprzywierającego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do wciąż gorącego masła cukier puder oraz twaróg i mieszamy energicznie łyżką do połączenia. Wbijamy jajka i mieszamy, aż masa będzie jednolita. W mleku rozpuszczamy dwa budynie. Wstawiamy na palnik masę twarogową i znów podgrzewamy na średnim ogniu – tym razem ciągle mieszając drewnianą łyżką – szczególnie po dnie. Gdy masa będzie ciepła – wlewamy budynie (uprzednio je wymieszajmy jeszcze raz).  Całość cały czas mieszamy – masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gdy pojawią się bąble, zdejmujemy z ognia i wlewamy na przygotowany spód. Zostawiamy do przestygnięcia. Na lekko ciepłym serniku rozsmarowujemy kajmak. Posypujemy orzeszkami – można je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

PS: Jeśli Was ser z wiaderka jest lejący – nie jest to prawdziwy twaróg i nie nadaje się do przepisu

Łatwy sernik bez pieczenia - gotowany 3

Łatwy sernik bez pieczenia - gotowany 4

Łatwy sernik bez pieczenia - gotowany 1

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!