Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim

Proste dania mogą być fajnie podane. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim jest tego najlepszym przykładem. Taki sposób zapiekania znalazłam kiedyś u Nigelli, natomiast sam gulasz robię nieco inaczej. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskimW zależności od tego co mam w kuchni używam do niego mrożonego groszku lub pokrojonego w plasterki pora. Zamiast nich możemy użyć też marchewki. W gulaszu świetnie się sprawdzi zwykła pierś z kurczaka lub zdrowsza polędwiczka z indyka. Smak potrawie nadaje estragon i odrobina białego wina. Danie można przyrządzić w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lecz zdecydowanie lepiej prezentuje się w pojedynczych miseczkach czy kokilkach. Gulasz drobiowy najlepiej jest przyrządzić wcześniej, a zapiec tuż przed samym podaniem.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka / indyka (piersi, udka lub polędwiczki)
  • 250 g pieczarek (użyłam brązowych)
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • wybrane warzywo: por, marchewka, mrożony groszek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane jajko
  • sól, pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki obieramy (lub dokładnie szorujemy) i kroimy w grube plasterki. W szerokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy pieczarki i wyciśnięte ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i przekładamy je z patelni do miski.

Kurczaka (lub indyka) myjemy, osuszamy i kroimy w 2 cm kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką estragonu. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki oblepiły się.

W garnku, w którym podsmażaliśmy pieczarki rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy mięso. Podsmażamy ok. 1-2 minuty, aż kurczak przypiecze się od spodu. Dolewamy chlust białego wina i dopiero mieszamy. Dolewamy bulion i dodajemy tymianek. Wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę/por lub dodajemy groszek. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie rozcieramy łyżkę miękkiego masła z czubatą łyżką mąki. Dodajemy do gulaszu i mieszamy – powinien zgęstnieć. Przelewamy go do jednego dużego lub czterech małych naczyń żaroodpornych. Zwilżamy brzegi naczynia wodą. Ciasto francuskie wycinamy nożem na wielkość większą od otworu naczynia i nakładamy dociskając widelcem brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem. Gulasz drobiowy zapiekamy w 200°C przez 20 minut.

Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

37 Odpowiedzi na Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim

  1. Łucja napisał/a:

    Super 🙂 Bardzo efektowne i pomysłowe podanie!

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Niesamowicie smacznie to wygląda <3

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Pyszny obiad:)

  4. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Tak podany i taki smaczny gulasz to bajka 🙂

  5. iza napisał/a:

    jak pieknie podany mniamm

  6. zjedz_mnie napisał/a:

    Proste a jednak jakże wytworne. Fajny pomysł podania 🙂

  7. Pati napisał/a:

    Bardzo pomysłowo!

  8. marcela napisał/a:

    mmmm.. jak to apetycznie wygląda!

  9. Anita napisał/a:

    Ja lubiłabym go za mało garów do mycia ( nie mam zmywarki):) Nie wspominając smaku oczywiście;)

  10. dżemdżus napisał/a:

    Pięknie podany gulasz, gdybym go dostała to nie wiem, czy odważyłabym się zniszczyć takie cudo.

  11. ladylaura. napisał/a:

    Cudnie wyglądają !.

  12. Salvador Dali napisał/a:

    jaj.. nikt nigdy nie podał mi tak gulaszu.. DLACZEGO?! to musi smakować nieziemsko.. 🙂

  13. My simple cuisine napisał/a:

    Wlasnie zwalilas mnie z nog ….. ;)))) Niby proste danie, ale podanie jest rewelacyjne. Swietny pomysl !!!

  14. Myślę sobie,że taki gulasz pod francuską pierzynką to świetnym pomysł na danie imprezowe. Robi wrażenie pod względem wizualnym i kulinarnym 🙂

  15. antynomiczna napisał/a:

    prezentuje się fenomenalnie!

  16. bielinka napisał/a:

    Świetne!! 🙂 Lubię jak coś dobrego jest ukryte pod ciastem francuskim 🙂

  17. Paulina napisał/a:

    Natalia! Jesteś niesamowita! Przygotowujesz takie apetyczne rzeczy, żałuję strasznie, że masz już męża ^^
    Zawsze, gdy przygotowuję coś z Twojego bloga wychodzi idealne, np. gulasz z soczewicy. A ta potrwa powyżej brzmi i wygląda doskonale, muszę przyznać, że coś podobnego chodzi za mną od dawna 😉

  18. Patyska napisał/a:

    Jak mi minie, to zrobię 🙂

  19. Majana napisał/a:

    Jak ładnie! Podoba mi się tak podany gulasz. 🙂

  20. skoraq cooks napisał/a:

    Świetny pomysł z tą „pokrywką” 😉

  21. Dzikowiec napisał/a:

    Świetne danie na przyjęcia! Dzięki za inspirację 🙂

  22. Kaś napisał/a:

    aaa jak ja lubię wszystko co zapiekane pod ciastem francuskim! 🙂

  23. napiecyku napisał/a:

    Zwykły gulasz, podany w niezwykły sposób:))

  24. Świetny pomysł na podanie gulaszu!: )

  25. Magda C. napisał/a:

    Boski obiad 🙂 Musi wyglądać przepysznie!

  26. Podany nietuzinkowo przez co zyskuje… Naprawdę pyszny pomysł :))

  27. Aneta napisał/a:

    Wygląda świetnie 🙂

  28. lidka napisał/a:

    Naprawdę wygląda wybornie:) świetne danie

  29. Ervisha napisał/a:

    Lubię takie zapiekanki w wersji wege ;D

  30. Ola in the kitchen napisał/a:

    Ale apetycznie wygląda! mniammm

  31. Dobrze, że gulasz własnego pomysłu, dlatego musi być przepyszny, ale pomysł ciekawy 🙂

  32. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pięknie i smakowite danie!

  33. lutka40 napisał/a:

    Już czuję trzask chrupkiego ciacha .a pod nim ? mniam !

  34. JustInka napisał/a:

    Pięknie podany! Musiał smakować wybornie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)