Pierś z kurczaka po włoskuPierś z kurczaka po włosku a’la caprese to danie dla fanów prostego połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii. Te włoskie smaki zawsze kojarzą mi się z nadchodzącym latem. Potrawa jest jednogarnkowa (nie licząc konieczności dogotowania makaronu), bardzo prosta do przygotowania i niezwykle pyszna. Jeśli zmęczeni po pracy nie macie siły na skomplikowane potrawy, a jednocześnie chcielibyście, aby “wyglądało i smakowało”, to ten sposób na pierś z kurczaka jest genialny. Szczególnie polecam z makaronem typu penne (rurki), ale wstążki czy kokardki sprawdzą się równie dobrze.

Pierś z kurczaka po włosku:

  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mini kaparów (opcjonalnie)
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 pomidor
  • garść liści świeżej bazylii
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • do podania: ok. 300 g makaronu penne

Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy ją octem balsamicznym i cukrem. Dolewamy śmietankę i dorzucamy kapary. Dodajemy 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik nastawiamy na 190°C (grzanie góra dół, bez termoobiegu).

Pomidora i mozzarellę kroimy na plastry. Piersi z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błon i kostek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i bazylią. Nacinamy je wzdłuż tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka po dwa plasterki pomidorów oraz mozzarelli i liście bazylii. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos. Układamy na wierzchu nadziane piersi kurczaka. Do okoła rozrzucamy oliwki pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Pierś z kurczaka po włosku

Pierś z kurczaka po włosku

Pierś z kurczaka po włosku

Pierś z kurczaka po włosku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych