Pierś z kurczaka po włosku a’la caprese to danie dla fanów prostego połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii. Te włoskie smaki zawsze kojarzą mi się z nadchodzącym latem. Potrawa jest jednogarnkowa (nie licząc konieczności dogotowania makaronu), bardzo prosta do przygotowania i niezwykle pyszna. Jeśli zmęczeni po pracy nie macie siły na skomplikowane potrawy, a jednocześnie chcielibyście, aby „wyglądało i smakowało”, to ten sposób na pierś z kurczaka jest genialny. Szczególnie polecam z makaronem typu penne (rurki), ale wstążki czy kokardki sprawdzą się równie dobrze.
Pierś z kurczaka po włosku:
- 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mini kaparów (opcjonalnie)
- kilka czarnych oliwek
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 pomidor
- garść liści świeżej bazylii
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- do podania: ok. 300 g makaronu penne
Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy ją octem balsamicznym i cukrem. Dolewamy śmietankę i dorzucamy kapary. Dodajemy 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik nastawiamy na 190°C (grzanie góra dół, bez termoobiegu).
Pomidora i mozzarellę kroimy na plastry. Piersi z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błon i kostek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i bazylią. Nacinamy je wzdłuż tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka po dwa plasterki pomidorów oraz mozzarelli i liście bazylii. Do naczynia żaroodpornego wlewamy gorący sos. Układamy na wierzchu nadziane piersi kurczaka. Dookoła rozrzucamy oliwki pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Przepysznie wygląda ten kurczak. Takiego dania jeszcze nie próbowałam 🙂
Pysznie zapieczone mięso!
Wygląda smakowicie, zrobię w niedzielę, mam pytanie czy mięsa nie trzeba obsmażyć przed pieczeniem.
Nie, jest bardzo soczyste bez obsmażania
zrobilam na niedzielny obiad i bylo kapitalne, nie mialam kurczaka wiec wykorzystalam indyka i nie robilam kieszonek, mozzarelle i pomidora polozylam na miesie. SUPER, przepis wchodzi do mojego podstawowego grafiku menu,
Robię kieszonki 🙂
Danie jest przepyszne.
Robię je chyba w co drugi weekend 😉 Na razie się nie znudziło 😉
Przetestowane. Rewelacja!!!
przepis jest źle skonstruowany. kurczak od spodu wyszedł surowy 😉
wszystko zgodnie z przepisem. dziękuję, dowidzenia
Przykro mi, nigdy mi nie wyszedł surowy z tego przepisu. Czy sos był gorący podczas wkładania kurczaka?
Sos wychodzi niesamowity! Danie niezwykle smaczne, uwielbiam tu zaglądać. Wszystko wychodzi obłędnie, dziękuję!
Danie idealne 🙂
Od niedawna obserwuję Twój blog, gdyż jest wiele przepisów, które trafiają w mój kulinarny gust 🙂 To danie jest trzecim z kolei, które wypróbowałam i kolejne bardzo pyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu :):)
Dziękuję Olu <3 :))))
Wygląda naprawdę smakowicie! Muszę przygotować! 🙂