Dania jednogarnkowe są znane z prostoty i wygody w przygotowaniu. Dokładnie taka jest zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków. Uwielbiam ją jeszcze z innego powodu – to danie jest idealne na „wyczyszczenie resztek” z lodówki. Masz rozpoczętą paprykę, cukinię, brokuła, kalafior? Z pewnością odnajdą się w tym miszmaszu. Łatwo też wymieniać składniki. Nie masz pora? Super będzie dowolna cebula. Skończył się koncentrat pomidorowy? Dodaj do smaku ostrej musztardy. Nie masz pieczarek czy fasolki? Zastąp je groszkiem lub brokułem. Z sera możesz zrezygnować. Zamiast tymianku czy czosnku niedźwiedziego sprawdzą się zioła prowansalskie. W zależności od zawartości lodówki, danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Ja pokazuję je w naszej ulubionej wersji – z fasolką szparagową. Często dodaję także zieloną paprykę. Jeśli nie masz pomysłu na mięso mielone, a kotlety wychodzą Ci już bokiem – spróbuj przygotować taką ziemniaczaną zapiekankę.

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i fasolką szaparagowąZapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków (4-6 porcji):

  • ok. 1,2 kg ziemniaków (mogą być wcześniej ugotowane)
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki/karkówki)
  • 1 por (białe i zielone części / można zastąpić szalotką, cebulą)
  • 6-8 średnich pieczarek (można pominąć, jeśli nie lubimy)
  • 200 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej (ciętej) lub ugotowanej świeżej (można zastąpić mrożonym zielonym groszkiem)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki parmezanu, bursztynu lub innego sera dojrzewającego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ok. 80 g ulubionego sera do zapiekania: cheedera, gruyera, ementalera czy mozzarelli (opcjonalnie)
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, świeży rozmaryn do przybrania

Ziemniaki (najlepiej o podobnej wielkości) obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie (młode ziemniaczki można wyszorować i ugotować w mundurkach) ok. 20 minut – powinny być miękkie, ale nadal zwarte i nierozpadające się. Studzimy i kroimy nożem w plasterki. Możemy także używać ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia – wtedy ziemniaki wyjmujemy z lodówki i kroimy co najmniej 30 minut przed pieczeniem zapiekanki, aby nieco nabrały temperatury pokojowej.

Pora pozbawiamy zewnętrznej części i końcówki zielonych liści i kroimy w plasterki. Pieczarki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i także kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej/masło klarowane i podsmażamy pora, dodając po dwóch minutach pieczarki. Lekko solimy, rozgarniamy warzywa na zewnątrz, a na środek patelni dodajemy mięso mielone. Mięso solimy i przesmażamy, aż zmieni kolor. Dorzucamy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową (użyłam mrożonej). Podsmażamy razem przez 3-4 minuty, często mieszając.

Przygotowujemy sos. Wszystko wlewamy do wysokiego naczynia: śmietankę kremówkę, jajko, parmezan, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, skrobię ziemniaczaną, tymianek, suszony czosnek niedźwiedzi oraz dużą szczyptę pieprzu i płaską łyżeczkę soli. Krótko blindujemy lub dokładnie roztrzepujemy.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy połowę ziemniaków. Dodajemy zawartość patelni i dokładnie rozkładamy. Przykrywamy drugą połową ziemniaków (równo rozłożonych). Wierzch możemy posypać tartym serem. Zapiekamy przez ok. 18-20 minut w 200ºC. Dekorujemy rozmarynem (opcjonalnie). Zapiekanka lepiej się kroi gdy nieco przestygnie.

Zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym i fasolką szaparagową

Zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, porem i fasolką szaparagową

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szaparagową

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!