Proste dania mogą być fajnie podane. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim jest tego najlepszym przykładem. Taki sposób zapiekania znalazłam kiedyś u Nigelli, natomiast sam gulasz robię nieco inaczej. W zależności od tego co mam w kuchni używam do niego mrożonego groszku lub pokrojonego w plasterki pora. Zamiast nich możemy użyć też marchewki. W gulaszu świetnie się sprawdzi zwykła pierś z kurczaka lub zdrowsza polędwiczka z indyka. Smak potrawie nadaje estragon i odrobina białego wina. Danie można przyrządzić w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lecz zdecydowanie lepiej prezentuje się w pojedynczych miseczkach czy kokilkach. Gulasz drobiowy najlepiej jest przyrządzić wcześniej, a zapiec tuż przed samym podaniem.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka / indyka (piersi, udka lub polędwiczki)
- 250 g pieczarek (użyłam brązowych)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu drobiowego
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki masła
- 3 czubate łyżki mąki
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- wybrane warzywo: por, marchewka, mrożony groszek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jajko
- sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki obieramy (lub dokładnie szorujemy) i kroimy w grube plasterki. W szerokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy pieczarki i wyciśnięte ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i przekładamy je z patelni do miski.
Kurczaka (lub indyka) myjemy, osuszamy i kroimy w 2 cm kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką estragonu. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki oblepiły się.
W garnku, w którym podsmażaliśmy pieczarki rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy mięso. Podsmażamy ok. 1-2 minuty, aż kurczak przypiecze się od spodu. Dolewamy chlust białego wina i dopiero mieszamy. Dolewamy bulion i dodajemy tymianek. Wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę/por lub dodajemy groszek. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie rozcieramy łyżkę miękkiego masła z czubatą łyżką mąki. Dodajemy do gulaszu i mieszamy – powinien zgęstnieć. Przelewamy go do jednego dużego lub czterech małych naczyń żaroodpornych. Zwilżamy brzegi naczynia wodą. Ciasto francuskie wycinamy nożem na wielkość większą od otworu naczynia i nakładamy dociskając widelcem brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem. Gulasz drobiowy zapiekamy w 200°C przez 20 minut.
Super 🙂 Bardzo efektowne i pomysłowe podanie!
Niesamowicie smacznie to wygląda <3
Pyszny obiad:)
Tak podany i taki smaczny gulasz to bajka 🙂
jak pieknie podany mniamm
Proste a jednak jakże wytworne. Fajny pomysł podania 🙂
Bardzo pomysłowo!
mmmm.. jak to apetycznie wygląda!
Ja lubiłabym go za mało garów do mycia ( nie mam zmywarki):) Nie wspominając smaku oczywiście;)
Pięknie podany gulasz, gdybym go dostała to nie wiem, czy odważyłabym się zniszczyć takie cudo.
Cudnie wyglądają !.
jaj.. nikt nigdy nie podał mi tak gulaszu.. DLACZEGO?! to musi smakować nieziemsko.. 🙂
Mi też nikt nie podał, ale zrobiłam sama i teraz ja częstuje 🙂
Wlasnie zwalilas mnie z nog ….. ;)))) Niby proste danie, ale podanie jest rewelacyjne. Swietny pomysl !!!
Myślę sobie,że taki gulasz pod francuską pierzynką to świetnym pomysł na danie imprezowe. Robi wrażenie pod względem wizualnym i kulinarnym 🙂
prezentuje się fenomenalnie!
Świetne!! 🙂 Lubię jak coś dobrego jest ukryte pod ciastem francuskim 🙂
Natalia! Jesteś niesamowita! Przygotowujesz takie apetyczne rzeczy, żałuję strasznie, że masz już męża ^^
Zawsze, gdy przygotowuję coś z Twojego bloga wychodzi idealne, np. gulasz z soczewicy. A ta potrwa powyżej brzmi i wygląda doskonale, muszę przyznać, że coś podobnego chodzi za mną od dawna 😉
Bardzo się cieszę!
Mąż łatwo mnie nie odda 😉
Jak mi minie, to zrobię 🙂
Jak ładnie! Podoba mi się tak podany gulasz. 🙂
Świetny pomysł z tą „pokrywką” 😉
Świetne danie na przyjęcia! Dzięki za inspirację 🙂
aaa jak ja lubię wszystko co zapiekane pod ciastem francuskim! 🙂
Zwykły gulasz, podany w niezwykły sposób:))
Świetny pomysł na podanie gulaszu!: )
Boski obiad 🙂 Musi wyglądać przepysznie!
Podany nietuzinkowo przez co zyskuje… Naprawdę pyszny pomysł :))
Wygląda świetnie 🙂
Naprawdę wygląda wybornie:) świetne danie
Lubię takie zapiekanki w wersji wege ;D
Ale apetycznie wygląda! mniammm
Dobrze, że gulasz własnego pomysłu, dlatego musi być przepyszny, ale pomysł ciekawy 🙂
Pięknie i smakowite danie!
Już czuję trzask chrupkiego ciacha .a pod nim ? mniam !
Pięknie podany! Musiał smakować wybornie.
rewelacja:)
Czy ktoś próbował tego dania bez wina? tylko z większą ilością bulionu?
Przepyszny gulasz 🙂