Szukasz pomysłu na niedzielny, uroczysty obiad, ale z prostych składników? Polski wellington, czyli rolada z mięsa mielonego z pieczarkami to danie, które sprawdzi się zarówno na obiad dla teściów, spotkanie z przyjaciółmi, dla dzieci, czy na imprezy typu imieniny, urodziny, czy parapetówka. W prostocie tkwi siła, bo mimo, że znacie wszystkie składniki, to smakuje wybornie i wyjątkowo – pieczarki i boczek nawilżają mięso i nadają mu delikatnego smaku. Rolada z mięsa mielonego najlepiej smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami (można je upiec razem z roladą), kaszą gryczaną lub ryżem. Jako dodatek idealnie sprawdzi się zielona fasolka szparagowa z bułką tartą lub po prostu sałata z winegretem. Można też przygotować sos pieczeniowy lub chrzanowy – nie jest on jednak konieczny. Podane proporcje starczą na 4-6 osób (w zależności od wielkości porcji).
Rolada z mięsa mielonego:
- 800 g wieprzowego mięsa mielonego (np. z łopatki)
- 1 średnie jajko
- 5 łyżek bułki tartej (lub czerstwej bułki kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej)
- 6 łyżek mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 150-200 g surowego, wędzonego boczku – koniecznie w cienkich plasterkach
Rolada z mięsa mielonego – farsz z pieczarek:
- 500 g pieczarek
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- sól
Farsz: Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę lub rozdrabniamy pulsacyjnie w malakserze albo ścieramy na tarce. Na klarowanym maśle (ewentualnie oleju) podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy, aż puszczą płyn i nieco odparują. Na koniec przyprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Odciskamy na sitku z nadmiaru płynu i odstawiamy do ostudzenia.
Rolada z mięsa mielonego: Do miski dodajemy mięso mielone, startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę (jeśli samodzielnie mielimy mięso, cebulę można zmielić razem z nim, możemy też zamiast bułki tartej użyć namoczonej w mleku czerstwej kajzerki i również ją zmielić). Dodajemy jajko, bułkę tartą i mleko, wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy ręką do połączenia. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC (bez termoobiegu). Na papierze do pieczenia lub folii rozkładamy boczek w plasterkach w jednej linii tak, aby jeden plasterek zachodził nieco na drugi. Uzyskamy prostokąt – w zależności od długości plasterków, rolada będzie nieco dłuższa lub grubsza. Na boczku rozsmarowujemy mięso mielone zostawiając u góry 1-2 cm pasek. Na mięso rozkładamy równomiernie farsz. Podnosimy papier do góry i zwijamy roladę. Przenosimy ją na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut – boczek powinien się zezłocić. W tym samym czasie możemy piec podgotowane przez 10 minut w osolonym wrzątku połówki ziemniaków (ja spryskuję olejem i posypuję przyprawą do ziemniaków).
Zbliżają się urodziny męża, myślę że z takiej rolady to będzie zadowolony! 😀