Tak jak kiedyś burgerownie wyrastały jak grzyby po deszczu, tak teraz mamy wysyp ramenów. Oj różnej są one jakości, różnej… A dobry ramen to sztuka. Moja wersja nie jest zupą gotowaną przez wiele godzin – zrobimy ją szybciej niż zamówiona na dowóz – przygotowanie takiego ramenu zajmuje ok. 20 minut (o ile mamy w domu dobry bulion – idealnie jak dzień czy dwa wcześniej robiliśmy rosół). Smakuje mi on znacznie bardziej, niż wiele zup tego typu jedzonych na mieście. Jego nuty smakowe będą inne w zależności od tego, czy bazą będzie tahini czy masło orzechowe oraz jakiego mleka użyjemy – sojowego czy kokosowego. Najlepiej wypróbować jaka wersja nam podpasuje najbardziej. Przyprawy takie jak olej chili, pasta miso, ocet ryżowy czy sos ostrygowy kupimy na dziale kuchnie świata lub w internecie – warto – posłużą nam jako baza do dań orientalnych na baaardzo długo. Tantanmen ramen to odmiana z mięsem mielonym – lekko ostra, sycąca. No i jajeczko na półtwardo – oryginalnie marynowane, ale w naszej szybkiej wersji pomijamy ten etap. Z przepisu uzyskacie dwie bardzo duże, obiadowe porcje.

Tantanmen ramen - błyskawiczny, szybkiTantanmen ramen – baza:

  • 1 łyżka tahini (pasty sezamowej) lub masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju chili
  • 1 łyżka pasty miso
  • 250 ml mleka sojowego lub kokosowego
  • 625 ml esencjonalnego bulionu z warzyw i kurczaka (rosołu)

Mięso do tantanmen ramen:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru starty na tarce
  • 2 łyżki oleju chili
  • 2 łyżki oleju neutralnego np.: rzepakowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • opcjonalnie: pasta sojowa z chili (nie dodawałam)

Do podania (opcjonalnie, co lubicie):

  • makaron ramen, chow mein lub udon (nada się też błyskawiczny makaron z zupek chińskich)
  • dwa jajka ugotowane na pół-twardo (u mnie 7-8 min. wrzucone do osolonego wrzątku)
  • pokrojone zielone części dymki lub kolendra
  • liście kapustki pak-choy (zblanszowane przez chwilę we wrzątku)
  • świeże kiełki fasoli
  • ziarna sezamu
  • płatki chili

Opcjonalnie: Jajka gotujemy na półtwardo, kapustę pak-choy przekrawamy na pół i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Zielone części dymki kroimy.

Baza tantanmen ramen: Do rondelka wrzucamy łyżkę tahini lub masła orzechowego, i po łyżce: octu ryżowego, sosu sojowego, oleju chili i pasty miso. Mieszamy do połączenia. Dolewamy mleko sojowe/kokosowe i bulion. Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania.

Mięso: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju zwykłego i 2 łyżki oleju chili. Przesmażamy przez minutę wyciśnięte ząbki czosnku oraz starty imbir. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy, mieszając, aż zmieni kolor. Dodajemy sos ostrygowy (i ewentualnie pastę soja-chili jeśli używamy) i mieszamy do połączenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy.

Makaron gotujemy – wkładamy do miski. Wlewamy zupę, na wierzchu układamy mięso. Dodajemy zielone dodatki np. pak-choy, dymkę, kolendrę, kiełki oraz przepołowione, ugotowane jajko. Całość posypujemy sezamem lub jeśli lubimy ostrzejsze smaki – płatkami chili.

Tantanmen ramen z mięsem mielonym - błyskawiczny, szybki

Wybaczcie słabą jakość zdjęć, ale były robione po zmroku, przy sztucznym oświetleniu

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!