Kokosanki z białek - ciastka kokosoweI znów zostały! Przygotowując baby drożdżowe, kremy, budynie i pączki zawsze trafią się nadmiarowe białka. Można je oczywiście mrozić, ale ja lubię przerabiać je świeże – najlepiej na coś szybkiego. Kokosanki z białek to jeden z najlepszych przepisów na wykorzystanie tego składnika. Ciastka robi się bardzo szybko – są gotowe w pół godziny. Ja lubię ich smak – mają wilgotny kokosowy środek i chrupiący wierzch – zawsze przydadzą się do kawy. Jak byłam mała można było spotkać takie kokosowe ciastka w każdej cukierni – nie wiem czy jest tak do dziś. Przepis na ok. 25 sztuk dużych kokosanek.

Składniki:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 4 białka średnich jajek
  • 85 g cukru (0,5 szklanki)
  • 85 g masła (mniej niż pół kostki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy (ja robię to na małej mocy w mikrofalówce). Do miski wsypujemy wiórki, a następnie zalewamy płynnym masłem. Mieszamy łyżką, aż wszystkie wiórki będą oblepione. W osobnym naczyniu ubijamy białka. Gdy będą sztywne zaczynamy powoli dosypywać pół szklanki cukru, nie przestając ubijać. Na samym końcu dodajemy mąkę. Dodajemy połowę białek do wiórków i mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy. Dużą blachę do pieczenia smarujemy masłem lub kładziemy papier do pieczenia. W zwilżonych dłoniach bardzo delikatnie toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i lekko spłaszczamy (można też nakładać masę natłuszczoną łyżką do lodów). Kokosanki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, ok. 15 minut – aż będą złote.

Kokosanki z białek - ciastka kokosowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych