Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dniaKażdy poranek jest inny. Bo każdy dzień to zupełnie inna historia. Jak ją zaczniemy?

Raz wstajemy wcześnie rano, myjemy zęby z zamkniętymi oczami i nie mamy czasu nawet pomyśleć o śniadaniu. Pędzimy, bo jesteśmy spóźnieni. Autobus odjeżdża, samochód stoi w korku. Dzień w pracy jest albo szalony, albo zupełnie taki jak zawsze. Wieczorem padamy, a jest jeszcze tyle do zrobienia! Znowu położymy się późno. W dni wolne nasze rytuały wyglądają często zupełnie inaczej. Gdy dzieci (lub sąsiedzi lubiący wiercić) pozwolą nam się wyspać, patrzymy na świat innym okiem. Wszystko wydaje się spokojniejsze. Nasze śniadanie także wygląda zupełnie inaczej. Bardziej bogate, dopasowane, jedzone bez pośpiechu. Uwielbiam takie dni, choć mam je coraz rzadziej. Gdy patrzę z dystansu, codzienne poranki też mają swój osobliwy urok – nawet dla osoby, która ma pięć drzemek w telefonie. We wpisie przygotowałam kilka inspiracji śniadaniowych – nie tylko ich różne rodzaje (proste oraz te bardziej wykwintne), ale i różne smakowo – bo w zależności od dnia i tego jak ma wyglądać nasze preferencje różnią się.

Kanapki z opiekacza – śniadanie na co dzień!

Kanapki z opiekacza (tzw. rożki czy sandwicze) to był przełom w moich śniadaniach. Opiekacz w moim domu pojawił się gdy miałam kilkanaście lat i kanapki z niego chciałam jeść niemal codziennie. Niemal zawsze mój sandwicz wyglądał identycznie: chleb, szynka, ser. Uwielbiam to zestawienie, jednak szybko się ono nudzi. Po kolejnej sandwiczowej uczcie chowam opiekacz głęboko w szafce i zapominam o nim na co najmniej rok. Kilka lat temu dotarło do mnie, że przecież kanapka z opiekacza może być zupełnie inna. Zaczęłam eksperymentować ze smakiem (a tak szczerze to częściej z zawartością lodówki) i mój opiekacz dostał nowe życie – używamy go co najmniej raz w tygodniu, bo kanapka na ciepło jest dla mnie po prostu smaczniejsza od tej na zimno. Używamy z mężem do opiekacza nie tylko chleba tostowego –  równie dobrze, jak nie lepiej, sprawdza się tradycyjne pieczywo. Przez te wszystkie lata w moim domu przewinęło się kilka opiekaczy. Jeśli macie takie urządzenie, to na pewno wiecie, że nie jest ono na lata – teflon szybko się ściera, więc sprzęt jest absolutnie nie do użycia i trzeba go wymienić na nowy. Mój ostatni opiekacz – Amica Mundo SMK4011 750W użytkuję od 2015 roku i to najlepszy sprzęt jaki miałam (nawet te drogie i wypasione nie wytrzymały próby czasu!). Nieprzywierająca powłoka sprawia, że nawet gdy wypłynie nam sporo sera, to do opiekacza nic nie przywrze. Wyjątkowo łatwo utrzymać go w czystości. Mundo gości u mnie na śniadaniach i kolacjach co najmniej raz w tygodniu i mimo to jest jak nowy. Oczywiście “rożki” to nie jedyna specjalność – możemy też wymienić wkładkę na gofry lub na grillową – do panini. Sentyment do sandwiczów sprawia jednak, że to je przygotowuję najczęściej. Zobaczcie poniżej inspiracje na codzienne kanapki. Wiecie, że kanapki na śniadanie wybiera niemal 70% Polaków? Warto zadbać o ich różnorodność.

Śniadanie

Sandwicz z awokado, mozzarellą i pomidorem

Składniki: chleb tostowy, awokado, pomidor, mozzarella, odrobina soku z cytryny, sól, opcjonalnie: kolendra, sos chilli do podania

Moja ulubiona kanapka w wersji wege to sandwicz z awokado, mozzarellą i pomidorem. Jest delikatna i łagodna. Gdy mam ochotę dodatkowo ją “podkręcić” podjadam sandwicz maczając go w sosie chilli. Do przygotowania potrzebujemy dojrzałego awokado, które rozgniatamy widelcem wraz ze szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka). Chleb smarujemy taką awokadową pastą, następnie kładziemy warstwę pomidorów i mozzarelli. Ja lubię dodawać kolendrę, jeśli akurat mam jej doniczkę na parapecie. Kanapki przykrywamy kolejną kromką chleba i tostujemy do zrumienienia.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dniaTeż lubicie podjadać ten spieczony ser, który wypływa? To wartość dodana sandwiczów! 😀

Sandwicz z salami, cheddarem i rukolą

Składniki: chleb tostowy, salami, cheddar, rukola, opcjonalnie: keczup do podania

To ulubiony sandwicz mojego męża. Dostaję takie, gdy to on robi śniadanie. Jego przygotowanie jest szybkie, a smakuje bosko. Wystarczy włożyć pomiędzy chleb dobry cheddar, salami (peperoni sprawdza się najlepiej) i garść rukoli. Składniki mamy w lodówce zawsze.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Sandwicz z łososiem, serkiem i jajkiem

Składniki: chleb tostowy, łosoś wędzony, kremowy serek, żółtko jajka, sól, pieprz, opcjonalnie: szczypiorek

Wersja z łososiem jest wykwintniejsza, ale nadal prosta. Wędzonego łososia układamy na chlebie posmarowanym kremowym serkiem (może być naturalny lub smakowy) wokół rantów – w formie gniazdka. Do środka wbijamy żółtko jajka. Posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Wkładamy do opiekacza, nakładamy delikatnie wierzchnią kromkę i szybkim ruchem zamykamy opiekacz. Taką kanapkę lubię najbardziej latem, spożywaną na balkonie – mam wtedy czas na moment “zatrzymać się” przed ciężkim dniem.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Śniadaniowy koktajl – na szybko!

Nie oszukujmy się – nie codziennie mamy czas przygotowywać coś na ciepło z samego rana. Wtedy na ratunek przychodzą pożywne koktajle. Robi się je błyskawicznie i co istotne można je przygotować wcześniej. Są też idealne do zabrania w drogę. Do koktajli używam kielichowego blendera, o którym pisałam tutaj. Blender Amica IN BTK5011 także posiadam od dłuższego czasu i służy świetnie – jego moc (800W) wystarcza nawet na pokruszenie lodu (co wykorzystuję w letnich smoothies). Wiążą się z nim nawet domowe historie – blender się zepsuł. Próbowałam w panice sterować mocą, wyjmować i zdejmować szklany kielich, ale bez skutku… Tymczasem mąż spokojnie podszedł i włożył wtyczkę do prądu. Z tego wynika fakt, rano oprócz śniadania potrzebna jest kawa! ;). Z prądem możemy zmiksować niejedno śniadanie. Tutaj przydaje mi się bardzo wyraźna miarka – nie trzeba odmierzać płynnych składników w szklance, przez co jest mniej zmywania.

Koktajl bananowy na mleku ryżowym

Składniki: 2 dojrzałe banany, 2 czubate łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki kakao, 500 ml mleka ryżowego z wanilią

Moje ulubione koktajle na szybkie śniadanie to te bananowe. Lubię z nimi eksperymentować. Często używam płatków owsianych, ale pyszny jest także na migdałach! Aby przygotować koktajl wystarczy zmiksować banany, płatki migdałowe i kakao wraz z mlekiem (u mnie ryżowe z wanilią) – koktajl jest pożywny, sycący i idealny do zabrania ze sobą do pracy.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Koktajl ananasowy z miętą

Składniki: 1 dojrzały i słodki ananas, garść liści mięty, 200 ml wody gazowanej, opcjonalnie: cukier trzcinowy

Koktajl ananasowy to śniadanie dla dbających o linię. Do jego przygotowania należy użyć dojrzałego ananasa – inaczej będzie szczypał w język. Najpierw go obieramy ostrym nożem i wycinamy rdzeń (potem myjemy nóż). Kroimy w kostkę i miksujemy wraz z miętą i wodą gazowaną. Dla smaku możemy dodać cukru trzcinowego.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Koktajl borówkowy

Składniki: 200 g borówek, 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego, 125 ml mleka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka syropu klonowego

Uwielbiam ten koktajl za fantastyczny kolor! Miksujemy borówki, jogurt, mleko, płatki owsiane i syrop klonowy. Gotowe! Koktajle z borówek mają to do siebie, że potrafią się rozwarstwiać – wystarczy je wtedy zamieszać lub wstrząsnąć jeśli zabieracie je do pracy w słoiku czy bidonie.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Królewskie śniadanie na weekend

Weekend to czas, kiedy celebruję śniadanie. Jest wtedy czas, aby było wyjątkowe. To samo uważa mój mąż, dlatego rozpieszcza mnie wtedy czymś, co zawsze zamawiam w hotelowych restauracjach, najulubieńszym ze wszystkich śniadań, czyli kanapką z jajkiem w koszulce. Jajko w koszulce można zrobić tradycyjnie – ugotować w wodzie z dodatkiem octu, ale jest też sprytny sposób z przezroczystą folią spożywczą.

Łatwe jajko w koszulce

Wystarczy wyłożyć sporym kawałkiem takiej folii małą miseczkę lub filiżankę, spryskać olejem (lub delikatnie wysmarować), wbić do środka jajko, posypać solą/pieprzem i złożyć górę folii. Gotujemy takie jajko ok. 4-5 minut (jeśli jest prosto z lodówki i jest duże – może się gotować minutę dłużej). Potem wyjmujemy i bardzo delikatnie zdejmujemy folię. Żółtko w środku powinno być płynne po przekrojeniu.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Do jajka polecam też sos holenderski – to zaparzane gorącym masłem żółtka. Dobrze zrobiony jest gęsty, aksamitny i nie rozwarstwia się. Ja przygotowuję go w blenderze. Wychodzi go sporo, więc można użyć go także do obiadu (świetnie komponuje się ze stekiem, rybą i warzywami np. polane nim szparagi to klasyka).

Sos holenderski

Składniki: 4 żółtka (o temperaturze pokojowej – ważne!), 100 g masła min. 82%, 1,5 łyżki soku z cytryny, sól, biały pieprz

Masło rozpuszczamy na małym ogniu i zdejmujemy pianę z wierzchu. Żółtka miksujemy lub blendujemy z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Powinny stać się puszyste – wlewamy bardzo cienkim strumieniem odrobinę gorącego (ale nie wrzącego; ok. 70-80 stopni) masła i miksujemy jednocześnie. Dolewamy tak po trochu gorącegp masła, aż do wykończenia. Przyprawiamy białym pieprzem i solą, jeśli jeszcze jej potrzeba. Sos powinien lekko zgęstnieć i mieć jednolity, żółty kolor.

Prawda, że proste? A jajko w koszulce i sos holenderski sprawią, że śniadanie będzie królewskie!

Pieczywo z awokado, bekonem i jajkiem w koszulce

Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost) rozgniecione ze szczyptą soli awokado, wędzony boczek w plasterkach, jajko w koszulce, sos holenderski

Jajko w koszulce świetnie komponuje się z awokado i bekonem. Możemy użyć albo samego awokado (rozgniecionego z solą), albo samego bekonu (usmażonego na suchej patelni wędzonego boczku) – albo je połączyć. Do tego świeże lub tostowane pieczywo – kto chciałby takie śniadanie? Ja zawsze.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Pieczywo ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost), 150 g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, sól,  jajko w koszulce, sos holenderski

Sos holenderski jest kaloryczny. Zamiast bekonu i awokado, które też nie należą do dietetycznych można użyć szpinaku, który podsmażamy z czosnkiem, solą i łyżką wody na patelni (bardzo szybko więdnie). Układamy szpinak na pieczywie i oczywiście na wierzchu układamy bohatera – jajko.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Pieczywo z łososiem i jajkiem w koszulce

Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost), wędzony łosoś, jajko w koszulce, sos holenderski

Łosoś wędzony też świetnie wkomponowuje się w śniadaniowe klimaty. Do miękkich składników (takich jak wędzona ryba, czy awokado) pieczywo warto stostować – ja używam mojego tostera Amica TDT 1012 – to prosty, niedrogi model na każdą kieszeń. Niezastąpiony do grzanek na szybko. Tosty, łosoś, jajko, sos (ewentualnie szczypiorek/koperek) i gotowe.

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia

Każdy dzień to inna historia tak jak w nowym spocie Amiki 🙂

A Wy co lubicie jeść na śniadania? Czy różnią się one w zależności od poranków i Waszych humorów czy zazwyczaj jadacie coś stałego i sprawdzonego?

Partnerem wpisu jest marka Amica
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych