Nocne racuchyŚniadanie tradycyjne, słodkie, ale leniwe? Racuchy są dość pracochłonne. Ja lubię ułatwiać sobie życie, dlatego przygotowuje je w wersji nocnej – dzięki długiemu wyrastaniu w lodówce, nie trzeba ich wyrabiać (wystarczy wymieszać łyżką) i nie musimy długo rano czekać, aż ciasto wyrośnie. Dodaję też suszone drożdże – odpada przygotowanie zaczynu. Tak więc przed snem mieszamy, a rano obieramy i dodajemy jabłuszko – możemy już smażyć.

Nocne racuchy z jabłkiem:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 7 g suszonych drożdży instant (lub 20 g świeżych, ale należałoby zrobić rozczyn)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 nieduże jabłka (można też użyć malin czy rabarbaru w sezonie)
  • olej do smażenia

Do dużej miski (ciasto urośnie) wsypujemy mąkę, cukier, drożdże suszone oraz sól. Wlewamy mleko i dodajemy jajko. Całość mieszamy łyżką, aż do połączenia. Nakrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 12-18 godzin. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy obrane oraz pokrojone w niewielką kostkę jabłka. Zostawiamy ciasto na minimum pół godziny, aby się nieco ogrzało. Na patelni rozgrzewamy 1 cm warstwę oleju i nakładamy łyżką po porcji ciasta (niezbyt grubej). Smażymy na średnim ogniu – pierwszą stronę pod przykryciem, drugą bez przykrycia, aż będą złoto-brązowe. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Nocne racuchy z jabłkiem

Nocne racuchy - bez czekania

 

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
192 kcal 2607 kcal
Węglowodany
33 g 445 g
w tym cukry
3 g 42 g
Tłuszcz
4 g 51 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 9 g
Białko
6 g 86 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 17 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!