Chrupiące gofry możemy jeść nie tylko na wakacjach. Ucieszą małych i dużych. Tajemnica dobrych gofrów tkwi nie w przepisie, ale także w odpowiedniej maszynie. Jeśli dopiero planujemy zakup gofrownicy, wybierzmy sprzęt o mocy co najmniej 1100-1200W. Najlepsze gofrownice to te duże i żeliwne. Chrupiące gofryFormy w serduszka są urocze, jednak gofry często będą wychodziły z nich gumowate. Jeśli maszynę już mamy, czas zabrać się za gofry! Podaję najlepszy przepis klasyczny – wypróbowałam bardzo dużo przepisów, lecz z tego lubię je zdecydowanie najbardziej – są bardzo chrupiące, a w środku delikatne i lekkie. W dodatku nic nie przywierają i nie rozwarstwiają się podczas otwierania maszyny. Jedzcie z cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z dżemem, z owocami – tak jak lubicie.

Chrupiące gofry (12 dużych sztuk):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże, ekologiczne jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Do żółtek dodajemy powoli i stopniowo olej, miksujemy, wlewamy wodę oraz mleko. Po zmiksowaniu dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy tylko do połączenia. W czystej misce ubijamy białka na sztywno z dużą szczyptą soli. Bardzo delikatnie łączymy z ciastem – najlepiej dodając białko partiami do mąki i delikatnie miesząc. Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Smarujemy formę pędzelkiem umoczonym w oleju (najlepszy jest taki do golenia :), ale silikonowy też będzie ok). Wlewamy chochlą porcję ciasta, lekko rozprowadzamy, zamykamy i pieczemy ok. 5-7 minut (ja mam gofrownicę Dezal z grubą kratką i idealne były po 5 minutach). Nie otwieramy gofrownicy wcześniej. Gotowe gofry studzimy na metalowej kratce (jeśli takiej nie mamy, użyjmy rusztu od piekarnika) lub na pionowo (nigdy na talerzu, muszą mieć dostęp powietrza z obu stron). Podajemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem, dżemem lub owocami.

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych