Co na śniadanie? To często moja zmora. Śniadania są u nas na wytrwanie, za to zrobiliśmy sobie taką tradycję, że zawsze w niedzielę jemy gofry, naleśniki lub placuszki. Aby było bardziej różnorodnie, wykorzystujemy różne owoce, rodzaje mąk i nadzienia. Czasem są gofry szpinakowe, czasem placuszki ryżowe, a czasem kolorowe naleśniki – jak ostatnio. Naleśniki o pięknym, wyrazistym fioletowym kolorze uzyskamy dodając do ciasta jagody – wraz z serem i malinami stanowią udaną kompozycję. Fioletowe naleśniki z serem i malinamiTakie naleśniki będą zarówno udanym śniadaniem dla całej rodziny jak i lekkim obiadem.

Fioletowe naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej (połowę można zastąpić ryżową, owsianą lub kukurydzianą)
  • 1 szklanka mleka (może być zwykłe lub roślinne)
  • ½ szklanki jagód (świeżych lub rozmrożonych)
  • mniej niż ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i cukru
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 500 g twarogu (kostka, klinek)
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru lub miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok. 1 szklanka świeżych malin
  • duża szczypta cynamonu

Naleśniki: Jajka, mleko, olej, mąkę i jagody miksujemy blenderem na gładko. Odstawiamy na 30 minut (o ile mamy czas). Dodajemy szczyptę soli oraz cukru i dolewamy wody gazowanej do odpowiedniej dla nas konsystencji (zazwyczaj około jedną trzecią szklanki lub więcej). Mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju (warto maczać ręcznik papierowy w oleju i przecierać nim patelnię, uważając, aby się nie sparzyć). Nalewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy z dwóch stron do przyrumienienia.

Farsz: Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietanę/jogurt i mieszamy. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz cynamon. Ponownie mieszamy.

Naleśniki smarujemy farszem i posypujemy malinami. Zwijamy w rulon lub składamy w trójkąty.

Fioletowe naleśniki

Fioletowe naleśniki z serem - jagodowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!