Idealne naleśniki - przepis podstawowyChyba nie znam nikogo kto nie lubiłby naleśników. Ukochane danie dzieci i świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. W mojej rodzinie najlepszy przepis na naleśniki ma babcia – podpytałam o jej tajemnice. Najważniejsza to dodanie do naleśników czegoś gazowanego. Druga to obowiązkowe odpoczywanie ciasta. Ja dodałabym jeszcze dobrą patelnię – najlepiej specjalną, płaską do naleśników – sama przekonałam się, że wszelkie placki wychodzą z niej dużo lepsze. Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Przepis na 8-10 cienkich sztuk.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 niepełna szklanka mąki (ok. 120-130g)
  • 1 szklanka mleka (250g)
  • 1 czubata łyżka masła
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 – 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej, jasnego piwa lub oranżady
  • opcjonalnie do naleśników na słodko: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia

Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, ekstrakt, stopione masło i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni rozgrzewamy olej – w ilości ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – ok. 1/3 do 1/2 szklanki. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Gotowe można nadziać dowolnym farszem (słodkim lub słonym).

Przykładowe nadzienia słodkie: dżem lub powidła, twarożek z miodem i rodzynkami, smażone jabłka z cynamonem, mascarpone z truskawkami, banany z masłem orzechowym lub nutellą, owoce sezonowe, bita śmietana, chałwa, lody.

Przykładowe nadzienia słone: pieczarki przesmażane z cebulą, szpinak z fetą, sery pleśniowe, sos boloński (z mięsem mielonym), kurczak z pomidorami i mozzarellą, szynka lub salami z żółtym serem,  ziołowy serek z wędzonym łososiem, chili con carne, parówka z serem, miks warzyw z przyprawami, jajko sadzone z serem i suszonymi pomidorami.

A jakie są Wasze ulubione naleśniki? Ja najbardziej uwielbiam je w połączeniu z truskawkami, bitą śmietaną i czekoladowym sosem 🙂

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych