Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososiaFaszerowane jajka to banał, ale nietypowo nadziane mogą cieszyć podniebienie nie tylko na Wielkanoc i święta, ale także na zwykłe śniadania. Ja jajka z awokado mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam ten smak. Na Wielkanoc także u mnie zagoszczą. Z tą różnicą, że oprócz musu z awokado, jajka zostaną otulone kocykiem z wędzonego łososia – w ten sposób nie tylko ciekawiej się prezentują, ale jeszcze dodatkowo zyskują na smaku. Z porcji otrzymamy osiem połówek.

Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia:

  • 4 duże jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ ząbka czosnku
  • garść liści bazylii
  • łosoś w plasterkach (ok. 4 duże plastry)
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • do ozdoby: szczypiorek, cząstki cytryny, kiełki

Jajka gotujemy na twardo i obficie przelewamy zimną wodą. Obieramy. Kroimy na połówki (nie wzdłuż jajka – a wszerz). Białka odkładamy. Żółtka blendujemy wraz z wydrążonym awokado, majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem i liśćmi bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Białkom odcinamy końcówki tak, aby można było swobodnie je postawić na talerzu. Plasterki łososia kroimy na długie paski. Każde białko owijamy paskiem łososia. Możemy przewiązać szczypiorkiem. Faszerujemy połówki białka musem z awokado (łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego). Posypujemy papryką. Możemy ozdobić np. cząstkami cytryny, kiełkami rzeżuchy czy buraka.

Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia

Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia

Nie wyobrażam sobie wielkanocnego śniadania bez faszerowanych jajek – to klasyk. Ta przystawka świetnie sprawdza się też na przyjęcia – jest prosta, pyszna i wygląda efektownie.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych