Faszerowane jajka to banał, ale nietypowo nadziane mogą cieszyć podniebienie nie tylko na Wielkanoc i święta, ale także na zwykłe śniadania. Ja jajka z awokado mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam ten smak. Na Wielkanoc także u mnie zagoszczą. Z tą różnicą, że oprócz musu z awokado, jajka zostaną otulone kocykiem z wędzonego łososia – w ten sposób nie tylko ciekawiej się prezentują, ale jeszcze dodatkowo zyskują na smaku. Z porcji otrzymamy osiem połówek.
Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia:
- 4 duże jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ ząbka czosnku
- garść liści bazylii
- łosoś w plasterkach (ok. 4 duże plastry)
- szczypta ostrej papryki
- sól, świeżo mielony pieprz
- do ozdoby: szczypiorek, cząstki cytryny, kiełki
Jajka gotujemy na twardo i obficie przelewamy zimną wodą. Obieramy. Kroimy na połówki (nie wzdłuż jajka – a wszerz). Białka odkładamy. Żółtka blendujemy wraz z wydrążonym awokado, majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem i liśćmi bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Białkom odcinamy końcówki tak, aby można było swobodnie je postawić na talerzu. Plasterki łososia kroimy na długie paski. Każde białko owijamy paskiem łososia. Możemy przewiązać szczypiorkiem. Faszerujemy połówki białka musem z awokado (łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego). Posypujemy papryką. Możemy ozdobić np. cząstkami cytryny, kiełkami rzeżuchy czy buraka.
Nie wyobrażam sobie wielkanocnego śniadania bez faszerowanych jajek – to klasyk. Ta przystawka świetnie sprawdza się też na przyjęcia – jest prosta, pyszna i wygląda efektownie.
Jako dietetyk mogę lekko przyczepić się do majonezu, ale przecież nie można dać się zwariować jeśli będzie to potrawa zjadana od święta 🙂 Poza tym ciekawe składniki i wygląda to naprawdę apetycznie i..elegancko!
Fajny pomysł z tym łososiem. Nadziewam jajka guacamole i na szczęście mam wędzonego łososia, więc chętnie wzbogacę moją wersję 🙂
Święta dopiero się skończyły, a ja już mam ochotę na faszerowane. Wszystko przez te zdjęcia 😉
Spodobały sie , ładnie wyglądają i tak samo smakują
Są pyszne , bardzo fajnie sie prezentują
Dzięki
Moje tak sie prezentują
Super! 🙂 Mam nadzieję, że smakowały!
Moje wykonanie