Pasta jajeczna z awokado - bez majonezuPasta jajeczna z awokado – bez majonezu, a tak samo pyszna i treściwa jak tradycyjna. Mój śniadaniowy ideał – doskonała propozycja np. jeśli na śniadaniu macie gości lub np. robicie dzieciakom kanapki do szkoły – pasty wychodzi bowiem dość sporo. U mnie podana w bajglach – pasta może być podana jako sałatka, dip lub właśnie jako smarowidło do pieczywa.

Pasta jajeczna z awokado:

  • 2 duże, dojrzałe awokado
  • 8 jajek
  • 1 mała cebula szalotka lub dymka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • sól morska

Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od momentu zagotowania wody). Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Natkę i koperek siekamy. Łączymy w misce jajka, awokado, szalotkę oraz zioła. Dodajemy jogurt, dużą szczyptę soli i wyciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, próbujemy czy pasta jest odpowiednio doprawiona. Podajemy na kanapkach, grzankach, bajglach lub jako sałatkę.

Pasta jajeczna z awokado - bez majonezu 2

Pasta jajeczna z awokado - bez majonezu 3

Pasta jajeczna z awokado - bez majonezu 4

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!