Pasta jajeczna z awokado – bez majonezu, a tak samo pyszna i treściwa jak tradycyjna. Mój śniadaniowy ideał – doskonała propozycja np. jeśli na śniadaniu macie gości lub np. robicie dzieciakom kanapki do szkoły – pasty wychodzi bowiem dość sporo. U mnie podana w bajglach – pasta może być podana jako sałatka, dip lub właśnie jako smarowidło do pieczywa.
Pasta jajeczna z awokado:
- 2 duże, dojrzałe awokado
- 8 jajek
- 1 mała cebula szalotka lub dymka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- sok z cytryny
- sól morska
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od momentu zagotowania wody). Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Natkę i koperek siekamy. Łączymy w misce jajka, awokado, szalotkę oraz zioła. Dodajemy jogurt, dużą szczyptę soli i wyciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, próbujemy czy pasta jest odpowiednio doprawiona. Podajemy na kanapkach, grzankach, bajglach lub jako sałatkę.
Mniam, mniam! Uwielbiam awokado! Z chęcią przygotuję tę pastę! 🙂
Moja rodzina lubi jajka na śniadanie, więc często wykorzystuję je w kuchni. Staram się urozmaicać śniadania, więc serwuję im je w różnych wydaniach. Czasem przyrządzam jajecznicę, innym razem jakąś pastę. Lubimy też jajka w wersji klasycznej, czyli gotowane z majonezem lub jakimś sosem. Pasty z awokado jeszcze nie przygotowywałam, ale wygląda bardzo apetycznie. Ciekawe czy zasmakuje mojej rodzinie 🙂
Znakomity przepis. Pasta jajeczna jest jedną z moich ulubionych past, którymi smaruję ciepłe bułeczki. Przepis zapamiętany z pewnością będzie stosowany. Bardzo dziękuję!!
Ja jeszcze daję odrobinkę wyciśniętego czosnku i gruby plaster pomidora na wierzch… mniam mniam uwielbiam!