Moja koleżanka spytała mnie niedawno jak szybko przygotować owsiankę – rano nie ma wiele czasu. Dla zabieganych osób nocna owsianka jest idealna – wieczorem wystarczy tylko wymieszać składniki, wstawić do lodówki, a rano jest gotowa. To, że nie jest gotowana wcale nie znaczy, że jest gorsza – wręcz przeciwnie. Mój mąż, który nie cierpi owsianek, za tą wprost przepada. Można w zasadzie użyć do niej dowolnych dodatków. Ja przygotowałam wersję dwuwarstwową. Ciemna – zawiera kakao i kawę zbożową Inkę – smakuje jak najpyszniejszy deser! Różowa warstwa jest z rozgniecionymi malinami i nasionami chia – jako że użyłam mrożonych, kwaśnych malin, to dodałam do owsianki łyżeczkę cukru kokosowego – gdy użyjemy świeżych, nie będzie to konieczne – słodycz banana zdecydowanie powinna wystarczyć.

Nocna owsianka z malinamiOwsiankę warto zrobić w słoiczku – można ją wtedy zabrać do pracy, gdy rano nastawimy kolejną drzemkę i nie zdążymy zjeść śniadania w domu. Ja uwielbiam dekorować owsianki – dodatkowe owoce, mięta, pistacje, migdały, płatki kwiatów – to wszystko zachęca do jedzenia. Spora dawka błonnika sprawia, że będziemy długo nasyceni.

Nocna owsianka z malinami:

  • 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
  • 2/3 szklanki mleka (zwykłe lub roślinne – kokosowe albo migdałowe)
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru kokosowego (opcjonalnie, można nie dosładzać)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej Inki (u mnie z błonnikiem)
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżeczka nasion chia (lub mielonego siemienia)
  • do przybrania: owoce, bakalie lub płatki jadalnych kwiatów

Dojrzałego, miękkiego banana blendujemy (można też rozgnieść dokładnie widelcem) – nada słodki smak owsiance. Mieszamy go z jogurtem greckim i mlekiem (ja użyłam kokosowego w kartonie, ale możemy użyć dowolnego). Jeśli chcemy, możemy dodać łyżeczkę ksylitolu lub cukru kokosowego. Dodajemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kakao i kawę zbożową Inkę, a do drugiej: rozgniecione widelcem maliny i nasiona chia. Każdą część mieszamy i przekładamy w dowolnej kolejności do dwóch naczyń: szklanek lub słoiczków. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano owsianka nocna jest już gotowa do jedzenia. Warto udekorować ją malinami i bakaliami.

Nocna owsianka z malinami

Nocna owsianka z malinami

Nocna owsianka z malinami

Nocna owsianka z malinami

Nocna owsianka z malinami

Wpis ze we współpracy z Inką
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych