Zielone kluski śląskie mają obłędny, shrekowy kolor. Nie tylko jest duża szansa, że skusi on niejadka, ale też świetnie skomponuje się kolorystycznie z mdłymi sosami. Wizualnie dania nabierają więcej apetyczności. Oczywiście zieleń uzyskujemy naturalnie – ze zblendowanego szpinaku. Zachęcam do przygotowania takich tradycyjnych klusek w nieco nowoczesnej formie – na pewno zrobią wrażenie, a przygotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste. Pysznie smakują z sosem kurkowym (u mnie dodatkowo był gulasz z cielęciny), pieczeniowym, czy z warzywnym leczo – znakomity, domowy obiad.
Z jednego kilograma ziemniaków otrzymacie ok. 40 klusek – można również lepić je na kształt kopytek. Ach jak ja kocham kluchy!
Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem):
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 małe jajko
- 200 g świeżego szpinaku
- mąka ziemniaczana (ilość w przepisie)
- sól
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i odlewamy. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem. Na kluski nadadzą się także utłuczone ziemniaki z poprzedniego dnia. Ziemniaki uklepujemy równo w okrągłym naczyniu i dzielimy palcem na cztery części. Jedną część wyjmujemy, wsypujemy w jej miejsce mąkę ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wyjętą część i dodajemy dużą szczyptę soli.
Szpinak myjemy (można kupić już umyty) i dokładnie osuszamy. Dodajemy do niego jajko i blendujemy na gładko. Dodajemy do szpinaku 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie blendujemy. Dodajemy szpinak do masy ziemniaczanej i łączymy z ziemniakami. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy kuleczki, delikatnie spłaszczamy i kciukiem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od wypłynięcia klusek śląskich na powierzchnię. Podajemy z dowolnym sosem lub mięsem w sosie.


Wygląda cudnie. Jutro wypróbuję córcia uwielbia szpinak i kluchy
Przyznam się szczerze, że w pierwszym momencie myślałem, że to donuty… Taki piękny kolor! I wszystko zasługa szpinaku – bajkowo!
Tradycja w nowej odsłonie, czyli coś co lubię. Muszę przygotować Twoje kluseczki! Dzieciaki będą zachwycone!