Zielone kluski śląskie - ze szpinakiemZielone kluski śląskie mają obłędny, shrekowy kolor. Nie tylko jest duża szansa, że skusi on niejadka, ale też świetnie skomponuje się kolorystycznie z mdłymi sosami. Wizualnie dania nabierają więcej apetyczności. Oczywiście zieleń uzyskujemy naturalnie – ze zblendowanego szpinaku. Zachęcam do przygotowania takich tradycyjnych klusek w nieco nowoczesnej formie – na pewno zrobią wrażenie, a przygotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste. Pysznie smakują z sosem kurkowym (u mnie dodatkowo był gulasz z cielęciny), pieczeniowym, czy z warzywnym leczo – znakomity, domowy obiad.

Z jednego kilograma ziemniaków otrzymacie ok. 40 klusek – można również lepić je na kształt kopytek. Ach jak ja kocham kluchy!

Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem):

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 małe jajko
  • 200 g świeżego szpinaku
  • mąka ziemniaczana (ilość w przepisie)
  • sól

Kluski śląskieZiemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i odlewamy. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem. Na kluski nadadzą się także utłuczone ziemniaki z poprzedniego dnia. Ziemniaki uklepujemy równo w okrągłym naczyniu i dzielimy palcem na cztery części. Jedną część wyjmujemy, wsypujemy w jej miejsce mąkę ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wyjętą część i dodajemy dużą szczyptę soli.

Szpinak myjemy (można kupić już umyty) i dokładnie osuszamy. Dodajemy do niego jajko i blendujemy na gładko.  Dodajemy do szpinaku 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie blendujemy. Dodajemy szpinak do masy ziemniaczanej i łączymy z ziemniakami. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy kuleczki, delikatnie spłaszczamy i kciukiem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od wypłynięcia klusek śląskich na powierzchnię. Podajemy z dowolnym sosem lub mięsem w sosie.

Zielone kluski śląskie - ze szpinakiem

Zielone kluski śląskie - ze szpinakiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych