Sznycle z indyka w sosie paprykowym (który jest wyjątkowo łagodny i kremowy) powinny przypaść do gustu szczególnie dzieciom. Ale także rodzicom – taki obiad jest wyjątkowo prosty i szybki do przygotowania oraz odgrzania. Sznycle możemy podawać z ziemniakami, kluskami czy kopytkami, a jako dodatek wspaniale się sprawdzą miodowe ogórki czy mizeria. Pomysł na danie jest zainspirowany Kwestią Smaku i kurczakiem w sosie pomidorowo-koperkowym – ja przygotowuję danie w nieco zmienionej, paprykowej formie.
Sznycle z indyka w sosie paprykowym:
- 500 g sznycli z piersi indyka (lub kurczaka)
- 125 ml śmietanki 30% (pół szklanki)
- 125 ml wody (pół szklanki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 mała, czerwona papryka
- mały pęczek koperku
- przykładowo do podania: ziemniaki / kluski / kopytka, ogórki szklarniowe z miodem / mizeria
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Filety (sznycle) z indyka lub kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Do dwóch łyżek mąki dodajemy 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, mieszamy i obtaczamy w niej kotlety. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy kotlety po 1-2 minuty z każdej strony (do zarumienienia) i odkładamy (ja smażyłam w dwóch partiach).
Na patelnię wrzucamy masło i podsmażamy przez minutę pokrojoną wcześniej paprykę. Wlewamy wodę, śmietankę, koncentrat i sos sojowy do smaku. Dodajemy pół łyżeczki papryki w proszku. Gdy całość się zagotuje, wkładamy kotlety, zmniejszamy ogień i dusimy przez 2-3 minuty (warto obrócić kotlety w połowie czasu na drugą stronę). Posypujemy całość koperkiem i podajemy – u mnie w towarzystwie młodych ziemniaków i miodowego ogórka (2-3 ogórki szklarniowe, obrane i wymieszane z łyżką miodu, pozostawione aż puszczą wodę i ponownie wymieszane z koperkiem).
Niby prosty obiad, a ślinka cieknie na samą myśl 🙂
Dziękuję, to takie miłe! <3
Zrobione! Kolejny rewelacyjny przepis 🙂 Szybkie, proste danie, ale za to jak smakowite 🙂 Na pewno będę do niego wracał i polecał znajomym 🙂 Dziękuję 🙂
Super wyszło!!!
Proste i szybkie – najlepiej 😀 Oj, będzie gotowane! 😀
Zastanawiałem się co tu wymyślić na sobotę, ale już mam. Ten pomysł bardzo mi się spodobał.
A ja zrobiłam ze schabem,bo Junior i Mąż nie lubia indyka. Przepyszne!
Ekstra pomysł ze schabem! :)))
Na indyku tez zrobilam! A Mąż nie poczul,ze to indyk, myslal ze nlizej nie okreslona pieczen 🙂 Takze polecam niezdecydowanym!
Wygląda pięknie! Myślę, że jest jeszcze smaczniejszy – zapiszę i przekonam się w niedzielę 😉
Mniam! Narobiłaś mi ochoty! Przygotuje dzisiaj na obiad!
Klasyczne i pyszne danie. Na pewno bardzo smaczne
Super, muszę spróbować!
Pyszne Danie ! Na pewno jeszcze raz zrobię !
Dzięki Natalko, robię raz w tygodniu.
Jak dobrze znaleźć danie, które lubi cała rodzina. Bezcenne.
Pyszne to mięsko z sosem!
Bezcenny jest taki komentarz! Dziękuję!!! <3 <3 <3
Kolejny super przepis i szybki w wykonaniu. Sos obłędny talerze wylizane do czysta! Dziękujemy 🙂
O.. Mój… Boże… Genialne w swej prostocie, a w smaku… O dziwo, już podsmażenie sznycli pobudziło kubki
Super przepis! Danie łatwe, ale jak smakuje! Do duszenia dodaję kawałek pora, który potem wyjmuję. Sos staje siię bardziej, jak to poowiedzieć, aksamitny. 🙂