Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to danie, jakie pamiętam z czasów studenckich. Przepadają za nią dzieci, nastolatki, ale i dorośli. Nie sądziłam, że po latach będzie mi tak smakować. Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz surówką (z marchewki, kapusty, rzodkwi, selera – jaką lubimy). Do kotlecików można też podać dowolny sos: keczup majonez, sos tatarski czy tysiąca wysp. Taki domowy fast food z zagrodowego kurczaka będzie zdecydowanie pewniejszy niż nugettsy niewiadomego pochodzenia.
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym:
- ok. 800 g piersi z kurczaka (4 pojedyncze filety)
- 2 nieduże jajka (S/M)
- pół szklanki mąki pszennej + do obtoczenia
- pół szklanki mleka
- po 1 lekko czubatej łyżeczce: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, tymianku, majeranku
- po ¼ łyżeczki: kurkumy, chilli w proszku
- olej do smażenia
- sól, świeżo mielony pieprz
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy na grube paski (ja kroję każda pierś pod kątem na ukos). Delikatnie solimy. W misce lekko roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (mogą być małe grudki). Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sporą szczyptę soli i grubo mielonego pieprzu. Mieszamy i wkładamy kawałki kurczaka. Zostawiamy na co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy 1 cm warstwę oleju. Do miski wsypujemy mąkę. Nadziewamy kawałki kurczaka w cieście na widelec, obtaczamy je w mące z każdej strony i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Ja smażę w kilku partiach. Usmażone kawałki układamy na ręczniku papierowym do odsączenia. Podajemy z frytkami i surówką. Ja tym razem poszłam na łatwiznę i użyłam mrożonych frytek.


Takie danie z pewnością smakowałoby moim dzieciom. Uwielbiają frytki jako dodatek do mięsa. Często przyrządzam piersi z kurczaka z frytkami, ale w cieście naleśnikowym jeszcze nie próbowałam. Wszystko wygląda bardzo apetycznie, więc na pewno wypróbuję przepis. Moja rodzina będzie zachwycona nowym pomysłem, bo wszyscy lubimy testować nowe smaki 🙂
Ekstra przepis! Z pewnością wypróbuję!
Czy przepis na surowke ktora widac na zdjeciu jest moze juz na blogu?
To po prostu colesław: https://www.poezja-smaku.pl/prosta-pyszna-surowka-coleslaw/ :)))
Dziekuje swietny blog
Najpierw pomyślałam to dziwne, potem pomyślałam spróbuję, a teraz myślę to jest genialne rozwiązanie:) Pyszna jest taka panierka, co potwierdza z całą stanowczością mój syn:P
A czy ktoś próbował upiec?
Przepyszne! Dziekuje pani bardzo za swietne przepisy!
Wygląda prawie jak kurczak z K…znanej restauracji fast food 😉
Przepis wypróbowany nie raz i na prawdę super 🙂 domownicy tylko pytają kiedy będzie filet w tym cieście:) polecam