Kategorie

Przepisy przyjazne dzieciom

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny – w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy…

Czytaj dalej
Pieczony naleśnik - dutch baby

Pieczony naleśnik – dutch baby

Pieczony naleśnik to właściwie “dutch baby” – dosłownie tłumacząc: holenderskie dziecko. Co prawda nie pochodzi z Holandii, bo pierwsze wzmianki o nim pochodzą z USA z ok. 1900 roku. Podobno tworząc przepis inspirowano się… niemieckimi plackami. Skąd holenderska nazwa –…

Czytaj dalej
Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne “po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest…

Czytaj dalej
Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw nauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu “szarpańce” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się…

Czytaj dalej
Czekoladowe placuszki z truskawkami

Czekoladowe placuszki z truskawkami

Weekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce nadają im wilgotności i smaku. Smaży się je bardzo szybko. Ja podałam je z cukrem pudrem,…

Czytaj dalej
Budyń jaglany - nowINKA na zdrowe śniadanie

Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie

Budyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła moda na koktajle, owsianki i inne zdrowe nowinki, podchodziłam do niej nieco sceptycznie. Do czasu,…

Czytaj dalej
Wołowe ragu z makaronem

Wołowe ragu z makaronem

Ragu to ogólna, włoska nazwa na mięsny sos do makaronu. Ragu wołowe (niektóre jego odmiany nazywane także sosem bolońskim) to chyba najpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti…

Czytaj dalej
Pieczone kotlety drobiowe z warzywami (siekane)

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami to danie, które mogłoby u mnie gościć na okrągło. Dlaczego? Przede wszystkim można przemycić do nich dużo warzyw, są niskokaloryczne (szarpane kotlety są na ogół w wersji smażonej – tutaj je pieczemy), łatwo się je…

Czytaj dalej
Syrniki - placuszki twarogowe, małdrzyki krakowskie, podlaskie serniczki

Syrniki – placuszki twarogowe

Syrniki to wyjątkowo smaczne placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Pochodzą z Rosji, ale dobrze znane są także w Polsce np. na Podlasiu jako “serniczki“, czy w Małopolsce jako “małdrzyki krakowskie“. Te urocze i puszyste placuszki składają…

Czytaj dalej
Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi to kluchy z dodatkiem białego sera. Leniwe – bo bez mozolnego zagniatania i lepienia – błyskawiczne. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najczęściej jadane z masłem, cukrem, cynamonem i truskawkami lub z jagodami i serkiem homogenizowanym – w wersji na…

Czytaj dalej
Jogurt z nasionami chia i owocami

Jogurt z nasionami chia i owocami

Żyjemy w biegu. Często nie mamy czasu na śniadanie, a w pracy odgrzewamy sobie parówki. Jednak śniadanie z powodzeniem możemy przyszykować sobie wcześniej, a potem zabrać ze sobą. Chociażby taki jogurt z nasionami chia i owocami, który jest znacznie lepszy…

Czytaj dalej
Domowy kisiel pomarańczowy

Domowy kisiel pomarańczowy

Domowy kisiel pomarańczowy – przepyszny zarówno na deser jak i słodką kolację czy śniadanie. Muszę przyznać, że przeprosiłam się z kisielem. Nie jadłam go od 8 lat. Gdy poważnie zachorowałam i znalazłam się w szpitalu, jedyne co miałam ochotę jeść…

Czytaj dalej
Zamknij