Tajski rosół z kurczakiem

Choć uwielbiam nasz polski rosół – gdy zostanie mi jego duża ilość zdarza mi się przerobić go na coś bardziej orientalnego. Mojego męża dopadała choroba, dlatego przygotowałam mu tajski rosół z kurczakiem, imbirem i kurkumą – bardzo rozgrzewający, a który ostatnio uratował mnie przed przeziębieniem. Tajski rosół z kurczakiemPolecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nie obawiajcie się jednak – jest tak smaczny i aromatyczny, że na pewno nie potraktujecie go jak typowe lekarstwo. Podobno sprawdza się też na kaca ;) .

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula lub 3 białe części dymki
  • 1 cała lub pół papryczki chili (wg smaku)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej (biała część) – może być także mielona
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżki mielonej kolendry (ziarna roztarte w moździerzu)
  • 0,5 łyżki curry w proszku
  • garść kiełków fasoli mung
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • opcjonalnie – 1 liść kafiru
  • makaron ryżowy do podania (nitki)

Cebulę (lub dymki) oraz por kroimy na mniejsze części i przesmażamy w garnku na małej ilości oleju przez 2 minuty. Dodajemy następnie wyciśnięty ząbek czosnku, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, drobno pokrojoną chili bez pestek, posiekaną trawę cytrynową, kurkumę, zmielone ziarna kolendry oraz curry (najlepiej przygotować sobie wszytko wcześniej). Podsmażamy przyprawy tylko 1 minutę. Wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe. Wrzucamy listek kafiru (jeśli używamy). Gdy całość się zagotuje wrzucamy pokrojoną w kostkę i posoloną pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym oraz sokiem z limonki – możemy zwiększyć ilość sosu jeśli danie jest za mało słone. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kiełki fasoli oraz posiekaną, świeżą kolendrę. Na talerzach układamy makaron ryżowy. Zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 2-3 minuty i podajemy.

Tajski rosół

PS: Tajski rosołek vs. przeziębienie – 2:0


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Tajski rosół z kurczakiem

  1. wiosenka27 napisał/a:

    Widzę, że kuchnia indyjska rządzi:)

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Oj nie wiem, czy w moim domu by się na taki nie zbuntowali – rosół musi być maksymalnie klasyczny :)

  3. Patyska napisał/a:

    Fajny taki orientalny rosołek :)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Szczerze mówiąc, nigdy takiego rosołu nie robiłam. Bardzo mi się podoba ten pomysł :)

  5. skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam tajskie, aromatyczne i ostre dania więc nie mogę przejść obojętnie obok takiej miseczki :-) mlask, mlask :-)

  6. Łucja napisał/a:

    polski uwielbiam, takiego nie jadłam ale narobiłaś mi ochoty :)

  7. Małgosia napisał/a:

    No, no… Wygląda bardzo zachęcająco. Chętnie wypróbuję :)

  8. Anita napisał/a:

    Właśnie jestem przeziębiona a ten rosół leczy. Już na sama myślę lepiej się czuje:)

  9. To muszę zrobić i swojemu mężczyźnie, bo nie dość, ze pyszne to i ma składniki lecznicze ;)

  10. Ania napisał/a:

    typowego polskiego rosołu nie lubię, ale wszystkie inne wersje juz tak:D

  11. AnnaA-G napisał/a:

    musi smakować wybornie:)

  12. Salvador Dali napisał/a:

    tajski rosół? Haha, musi być bardzo rozgrzewający :)
    Ale ma ładny kolor!

  13. Znakomite smaki, choć wolę jednak polski rosół :)

  14. Ola in the kitchen napisał/a:

    Z przyjemnością wszamała bym sobie taki rosołek :D

  15. Beata napisał/a:

    Obłędny kolor:) Wygląda pysznie:)

  16. ELA.M napisał/a:

    Wygląda dość ciekawie, muszę wypróbować:)

  17. Agnieszka napisał/a:

    Nie jadłam nigdy tajskiego rosołu. Ale myślę, że posmakowałby mi.

  18. judik napisał/a:

    Własnie jestem przeziębiona, chyba wypróbuję!! :-)

  19. iza napisał/a:

    wspaniale wygląda, zapiszę sobie tę zupke do zrobienia

  20. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Obłędnie aromatyczny ten rosołek :) !

  21. Anita napisał/a:

    Zrobione:) Zjedzone:) Smaczne:)

  22. Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam tajskie jedzonko, a zupa wygląda świetnie :) Ten kolor tak przyciąga!

  23. Magdalena napisał/a:

    Przepis wypróbowany. Pyszny rosół dla osób lubiących orientalne smaki – czyli do dla mojej rodziny też. Mleczko kokosowe, imbir i świeżą kolendrę można dodawać do różnych zup i dań, kombinować, to zupełnie odmienia smak!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)