Tajski rosół z kurczakiem

Choć uwielbiam nasz polski rosół – gdy zostanie mi jego duża ilość zdarza mi się przerobić go na coś bardziej orientalnego. Mojego męża dopadała choroba, dlatego przygotowałam mu tajski rosół z kurczakiem, imbirem i kurkumą – bardzo rozgrzewający, a który ostatnio uratował mnie przed przeziębieniem. Tajski rosół z kurczakiemPolecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nie obawiajcie się jednak – jest tak smaczny i aromatyczny, że na pewno nie potraktujecie go jak typowe lekarstwo. Podobno sprawdza się też na kaca ;).

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula lub 3 białe części dymki
  • 1 cała lub pół papryczki chili (wg smaku)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej (biała część) – może być także mielona
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżki mielonej kolendry (ziarna roztarte w moździerzu)
  • 0,5 łyżki curry w proszku
  • garść kiełków fasoli mung
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • opcjonalnie – 1 liść kafiru
  • makaron ryżowy do podania (nitki)

Cebulę (lub dymki) oraz por kroimy na mniejsze części i przesmażamy w garnku na małej ilości oleju przez 2 minuty. Dodajemy następnie wyciśnięty ząbek czosnku, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, drobno pokrojoną chili bez pestek, posiekaną trawę cytrynową, kurkumę, zmielone ziarna kolendry oraz curry (najlepiej przygotować sobie wszytko wcześniej). Podsmażamy przyprawy tylko 1 minutę. Wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe. Wrzucamy listek kafiru (jeśli używamy). Gdy całość się zagotuje wrzucamy pokrojoną w kostkę i posoloną pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym oraz sokiem z limonki – możemy zwiększyć ilość sosu jeśli danie jest za mało słone. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kiełki fasoli oraz posiekaną, świeżą kolendrę. Na talerzach układamy makaron ryżowy. Zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 2-3 minuty i podajemy.

Tajski rosół

PS: Tajski rosołek vs. przeziębienie – 2:0


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Tajski rosół z kurczakiem

  1. wiosenka27 napisał/a:

    Widzę, że kuchnia indyjska rządzi:)

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Oj nie wiem, czy w moim domu by się na taki nie zbuntowali – rosół musi być maksymalnie klasyczny 🙂

  3. Patyska napisał/a:

    Fajny taki orientalny rosołek 🙂

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Szczerze mówiąc, nigdy takiego rosołu nie robiłam. Bardzo mi się podoba ten pomysł 🙂

  5. skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam tajskie, aromatyczne i ostre dania więc nie mogę przejść obojętnie obok takiej miseczki 🙂 mlask, mlask 🙂

  6. Łucja napisał/a:

    polski uwielbiam, takiego nie jadłam ale narobiłaś mi ochoty 🙂

  7. Małgosia napisał/a:

    No, no… Wygląda bardzo zachęcająco. Chętnie wypróbuję 🙂

  8. Anita napisał/a:

    Właśnie jestem przeziębiona a ten rosół leczy. Już na sama myślę lepiej się czuje:)

  9. To muszę zrobić i swojemu mężczyźnie, bo nie dość, ze pyszne to i ma składniki lecznicze 😉

  10. Ania napisał/a:

    typowego polskiego rosołu nie lubię, ale wszystkie inne wersje juz tak:D

  11. AnnaA-G napisał/a:

    musi smakować wybornie:)

  12. Salvador Dali napisał/a:

    tajski rosół? Haha, musi być bardzo rozgrzewający 🙂
    Ale ma ładny kolor!

  13. Znakomite smaki, choć wolę jednak polski rosół 🙂

  14. Ola in the kitchen napisał/a:

    Z przyjemnością wszamała bym sobie taki rosołek 😀

  15. Beata napisał/a:

    Obłędny kolor:) Wygląda pysznie:)

  16. ELA.M napisał/a:

    Wygląda dość ciekawie, muszę wypróbować:)

  17. Agnieszka napisał/a:

    Nie jadłam nigdy tajskiego rosołu. Ale myślę, że posmakowałby mi.

  18. judik napisał/a:

    Własnie jestem przeziębiona, chyba wypróbuję!! 🙂

  19. iza napisał/a:

    wspaniale wygląda, zapiszę sobie tę zupke do zrobienia

  20. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Obłędnie aromatyczny ten rosołek :)!

  21. Anita napisał/a:

    Zrobione:) Zjedzone:) Smaczne:)

  22. Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam tajskie jedzonko, a zupa wygląda świetnie 🙂 Ten kolor tak przyciąga!

  23. Magdalena napisał/a:

    Przepis wypróbowany. Pyszny rosół dla osób lubiących orientalne smaki – czyli do dla mojej rodziny też. Mleczko kokosowe, imbir i świeżą kolendrę można dodawać do różnych zup i dań, kombinować, to zupełnie odmienia smak!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)