Śniadaniowy quiche z wędzonym łososiem (śniadaniowa pizza)Śniadaniowy quiche z wędzonym łososiem albo inaczej: szybka pizza śniadaniowa. Wyjątkowo prosty do przyrządzenia, a jaki smaczny. Powstał z tego co było akurat w lodówce. Tradycyjne połączenie jajka, wędzonego łososia i koperku sprawdza się zawsze. Coś czuję, że na zbliżający weekend dogodzę sobie tak samo!

Składniki:

  • ciasto francuskie w jednym płacie
  • 80 g wędzonego łososia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Z ciasta francuskiego wycinamy koło o średnicy 23-24 cm (od tortownicy lub talerza). Skrawki ciasta wałkujemy na blacie podsypanym mąką w rulonik. Rulonikiem obkładamy brzegi koła – aby powstały wysokie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajko i żółtko roztrzepujemy lekko ze śmietanką (nie mikserem!). Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Układamy porwane kawałki łososia. Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem. Pieczemy 20 minut. Jajko podrośnie, a następnie opadnie.

Kroimy jak pizzę. Najlepiej smakuje na ciepło, ale jeśli zostaną nam resztki można też jeść na zimno.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!