Śniadaniowy quiche z wędzonym łososiem albo inaczej: szybka pizza śniadaniowa. Wyjątkowo prosty do przyrządzenia, a jaki smaczny. Powstał z tego co było akurat w lodówce. Tradycyjne połączenie jajka, wędzonego łososia i koperku sprawdza się zawsze. Coś czuję, że na zbliżający weekend dogodzę sobie tak samo!
Składniki:
- ciasto francuskie w jednym płacie
- 80 g wędzonego łososia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Z ciasta francuskiego wycinamy koło o średnicy 23-24 cm (od tortownicy lub talerza). Skrawki ciasta wałkujemy na blacie podsypanym mąką w rulonik. Rulonikiem obkładamy brzegi koła – aby powstały wysokie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajko i żółtko roztrzepujemy lekko ze śmietanką (nie mikserem!). Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Układamy porwane kawałki łososia. Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem. Pieczemy 20 minut. Jajko podrośnie, a następnie opadnie.
Kroimy jak pizzę. Najlepiej smakuje na ciepło, ale jeśli zostaną nam resztki można też jeść na zimno.


Smaczny pomysł, przetestuję w weekend;)
Ja testowałam drugi raz 🙂
Aaaaale super, też bym sobie tak chętnie dogodziła!
Warto sobie czasem dogodzić 🙂
super pomysł na nietypowe śniadanie z typowym połączeniem smaków:D
Dokładnie Aniu, lepiej bym tego nie nazwała 🙂
Świetny pomysł na początek udanego weekendu:)
Proste i pomysłowe, to lubię 🙂
zdecydowanie moje smaki 🙂 zjadłabym!
Wyborne śniadanie 🙂 Takiemu bym się nie oparła!
Ale śniadanie! Po takim od razu dzień jest lepszy 🙂
Uwielbiam łososia:)
Marzy mi się takie śniadanie:)
Marzenie można łatwo spełnić! Pracy jest bardzo mało 🙂
Szybkie i smaczne śniadanko:)
Ooooo takie śniadanie, to pyszne śniadanie Natalio 🙂
Podoba mi się .Szybko ,ładnie i smacznie
Z przyjemnoscią spróbuję, strasznie smacznie wygląda 🙂
Królewskie śniadanko 🙂
Jej… na śniadanie takie wykwintne danie? Wow 🙂 Połączenie ciasta francuskiego i łososia – wyborne!
„2 łyżki słodkiej śmietanki” – czyli 30 ?
Tak, słodka występuje w wersji 30% – 36% – czasem też można dostać słodką 18%. Ja używałam 30%, wybór zależy od naszych preferencji smakowych